Proteste la Chişinău: Socialiştii cer dizolvarea parlamentului până în 22 septembrie

Liderul Partidului Socialist din Republica Moldova, Igor Dodon, a cerut - într-o conferinţă de presă, marţi, la Chişinău - convocarea unei şedinţe extraordinare a parlamentului până în 22 septembrie pentru a decide dizolvarea legislativului şi organizarea de alegeri anticipate, relatează mass-media de peste Prut.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 11:10
Proteste la Chişinău: Socialiştii cer dizolvarea parlamentului până în 22 septembrie

Potrivit acestuia, la 22 septembrie expiră termenul legal în care legislativul se mai poate autodizolva, în condiţiile în care, cu şase luni înainte de expirarea mandatului preşedintelui, acest lucru nu mai este posibil.

După declanşarea, duminică, a protestelor antiguvernamentale la Chişinău, liderul socialiştilor moldoveni consideră că, în Republica Moldova, s-a creat o situaţie ‘prerevoluţionară’, ca o consecinţă a semnării Acordului de Asociere cu UE în urmă cu un an.

‘În R.Moldova este o situaţie prerevoluţionară, unde cei de la conducere nu pot guverna, iar poporul nu poate suporta această guvernare. Este o guvernare eurounionistă. Situaţia s-a creat la un an de la semnarea Acordului de Asociere la UE. Atunci se zicea că situaţia se va schimba în bine. De atunci, ţara a devenit mai coruptă, a fost jefuit sistemul bancar’, a declarat Igor Dodon, a cărui facţiune deţine 25 de mandate din totalul de 101 mandate de deputat.

Totodată, a spus el, socialiştii mai doresc modificarea Constituţiei care să permită alegerea directă a preşedintelui prin vot direct.

De asemenea, socialiştii vor demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Procurorului General, a şefului Comisiei Electorale Centrale (CEC), şefului Comisiei Naţionale Anticorupţie (CNA) şi directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare Energetică (ANRE).

O altă revendicare a lui Dodon este anularea imunităţii tuturor deputaţilor, astfel încât organele de drept să poată investiga liber furtul miliardului de dolari de la cele trei bănci, pe cale de închidere – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – care împreună deţineau aproape o treime din activele bancare ale republicii, inclusiv banii pentru plata pensiilor.

Partidul Socialist a anunţat că susţine orice proteste paşnice împotriva sistemului oligarhic, indiferent cine le organizează. În acest sens, Igor Dodon a reiterat susţinerea pentru manifestanţii care au venit la protestul Platformei ‘Demnitate şi Adevăr’, o mişcare de opoziţie creată de jurnalişti, politologi şi militanţi ai societăţii civile din Republica Moldova care militează împotriva corupţiei şi pentru valori europene.

Unii observatori de la Chişinău avertizează că iniţiativele Platformei ‘Demnitate şi Adevăr’ vor fi speculate de Moscova şi partidele proruse din Republica Moldova. Revendicările politice ale mişcării, cum ar fi demisia actualei guvernării şi convocarea de alegeri anticipate, coincid 100% cu cele ale Partidului Socialist, atrage atenţia analistul Roman Mihăieş.

Presa rusă vorbeşte deja deschis despre un ‘Maidan’ (mişcarea de contestare din 2013-2014 de la Kiev) în centrul Chişinăului şi este de aşteptat implicarea în acţiunile de protest ale unor alte forţe promoscovite, cum ar fi Partidul Socialiştilor, mai avertizează el pe blogul său.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...