1EUR = 4.7550 RON | Bucureşti 22 º

Extern

Protestele de la Bucureşti, relatate de BBC, CNN, NYT, AFP, Euronews, Le Monde, dar şi de presa din ţările vecine sau din China şi America de Sud

Instituţii media precum BBC, Associated Press, Deutsche Welle, The New York Times, CNN, Euronews, dar şi din Rusia, China, Spania, Italia, Serbia şi-au trimis corespondenţi la Bucureşti încă din 31 ianuarie, prima zi a protestelor, când mii de demonstranţi au ieşit seara în stradă şi au manifestat faţă de controversata Ordonanţă a Guvernului de modificare a Codurilor penale, scrie News.ro

12 feb, 2017 | News.ro

Televiziunile din Marea Britanie, SUA, China şi corespondenţi de presă locali au relatat zi de zi, în direct, evoluţia evenimentelor de la Bucureşti şi din ţară, care au culminat cu abrogarea OUG 13 şi demisia ministrului Justiţiei.

Jurnaliştii străini au rămas conectaţi la ceea ce se întâmplă în România şi după ce Guvernul a abrogat OUG 13, dar sute de mii de români au continuat să protesteze în Piaţa Victoriei din Bucureşti şi în mai multe oraşe.

Manifestaţiile au fost transmise în direct, din mijlocul pieţelor, de publicaţiile străine, iar imaginile cu protestatarii care au aprins telefoanele mobile, lanterne şi brichete au fost cele mai promovate de către presa internaţională.

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului şi a stat de vorbă cu şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"A admis că modul de comunicare din partea Guvernului a fost stângace, dar a apreciat că deciziile au fost bine intenţionate", a transmis Nick Thorpe.

"Tăriceanu, fost prim-ministru, a respins ipoteza larg răspândită în ţară conform căreia acest conflict este între oficiali corupţi şi o societate care îşi doreşte să lupte împotriva corupţiei", continuă jurnalistul.

Jurnalistul mai scrie că argumentele lui Tăriceanu sunt total opuse faţă de cele ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care într-un interviu a susţinut că sistemul judiciar este independent, iar DNA a cercetat politicieni atât de la Putere, cât şi din Opoziţie. Kovesi a subliniat că DNA ar fi fost fără putere dacă ordonanţa intra în vigoare.

Tot pentru BBC, reporterul Steve Rosenberg a transmis din mijlocul mulţimii adunate în Piaţa Victoriei că Guvernul nu ar fi dat înapoi în privinţa ordonanţei de urgenţă fără presiunea străzii. "Puterea poporului a fost decisivă în acest caz", comentează el şi aminteşte de eforturile în lupta anticorupţie din ultimii ani din România. Materialul integral pe News.ro

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO