Protestul de la Termocentrala Mintia s-a încheiat. Corpul de control al ministrului Economiei, aşteptat la CE Hunedoara

Protestul spontan declanşat luni dimineaţa de aproximativ 200 de angajaţi ai Termocentralei Mintia s-a încheiat în urma negocierilor purtate între administraţia Complexului Energetic Hunedoara şi reprezentanţii sindicatelor, iar activitatea a fost reluată în condiţii de normalitate, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 06 ian. 2020, 09:59
Protestul de la Termocentrala Mintia s-a încheiat. Corpul de control al ministrului Economiei, aşteptat la CE Hunedoara

Potrivit liderului Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, sindicaliştii aşteaptă, în această săptămână, un răspuns de la guvern în ceea ce priveşte implicarea acestuia în găsirea de soluţii pentru continuarea activităţii Termocentralei Mintia.

„Dacă nu primim niciun răspuns până lunea viitoare, atunci vom opri activitatea”, a spus liderul sindical.

Pe de altă parte, Sindicatul „Muntele”, reprezentativ în cadrul CEH, a anunţat luni că ministrul Economiei, Virgil Popescu, va trimite Corpul de control la sediul Complexului pentru a verifica motivele din cauza cărora avansurile la salariile pe luna decembrie au fost plătite doar pentru o parte dintre angajaţi.

Sindicaliştii menţionează că un protocol semnat între administraţia CEH şi Sindicatul „Muntele” stabilea ca drepturile băneşti să fie achitate către toţi angajaţii pe data de 3 ianuarie şi nu diferenţiat, pe 3 şi 7 ianuarie, cum s-a întâmplat.

„Această acţiune (vizita corpului de control, n.r.) are ca scop investigarea cauzelor care au adus CEH în ipostaza de a nu putea plăti toţi angajaţii la data stabilită prin protocol”, se menţionează într-un comunicat al Sindicatului „Muntele”, remis luni AGERPRES.

Referindu-se la verificările Corpului de control al ministrului Economiei, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara” şi-a exprimat speranţa că acestea vor avea o finalitate practică în mai multe direcţii cum ar fi lipsa unui stoc de cărbune la Termocentrala Mintia sau separarea CEH în două entităţi.

„Orice control asupra activităţii CEH este binevenit, dar sperăm să aibă şi o finalitate practică. Am fi bucuroşi să aflăm de ce nu s-a constituit stocul de cărbune pentru iarnă, când vor fi aplicate prevederile Legii 222/2019 privind separarea activităţii CEH sau de ce nu s-a dorit plata sumei de 6.000 de lei pentru testele efectuate de ICEMENERG la cărbunele din Indonezia, sărac în sulf (care ar permite funcţionarea termocentralei fără alte investiţii în instalaţiile de desulfurare, n.r.)”, a menţionat Iştoc.

Circa 200 de salariaţi din tura de noapte şi din schimbul de dimineaţă de la Termocentrala Mintia au protestat luni din cauză că nu şi-au primit salariile la timp.

Te-ar mai putea interesa și
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului de aselenizare. Bezos este marele pierzător
Încă o victorie pentru SpaceX, firma lui Musk, în lupta pentru câștigarea contractului cu NASA pentru construirea modulului ...
NASA nu a încălcat reglementările în vigoare atunci când a ales compania SpaceX pentru a construi viitorul său modul de aselenizare, a anunţat vineri autoritatea de supraveghere a contractelor......
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodării și nici reproducția
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu interzice şi nu limitează creşterea ...
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Bloomberg: Obiectivele climatice sunt în pericol dacă numai țările bogate vor adopta mașinile electrice
Planul Europei de a elimina autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă a pus bătrânul continent în avangarda ...
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
CNAIR a prelungit restricțiile de circulație impuse la nivel național pentru vehiculele de peste 7,5 tone
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat sâmbătă ca impune pentru zilele de duminică ...