PSD a câştigat alegerile şi, cel mai probabil, va forma Guvernul. Reacţiile liderilor politici

PSD a obţinut între 42% şi 45% la alegerile parlamentare, potrivit tuturor sondajelor exit-poll, făcute la ieşirea de la urne. Dacă procentele se menţin după numărătoarea oficială a voturilor, PSD ar putea forma guvernul doar împreună cu ALDE, creditat şi el cu 6%. Iată ce spun liderii politici.
Economica.net - Dum, 11 dec. 2016, 19:13
PSD a câştigat alegerile şi, cel mai probabil, va forma Guvernul. Reacţiile liderilor politici

PSD

Votul de azi arată o opţiune clară a românilor, dacă primele exit-poll-uri se vor confirma, a declarat, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fără să spună cine va fi propus pentru postul de premier.

„Mulţumesc tuturor românilor care au fost azi la vot şi mulţumiri speciale pentru cei care au votat PSD. Dacă exit-poll-urile se vor confirma, votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi cred că pentru nimeni nu mai există nicio îndoială cu privire la câştigătorul alegerilor. (…) Astăzi, cetăţenii au votat pentru creşterea economică, pentru mai mulţi bani în buzunarele lor, pentru taxe şi impozite mici, sprijin pentru oamenii de afaceri, pentru ca tineri să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru readucerea la viaţă a satului românesc şi pentru a ne hrăni din ceea ce produce pământul nostru. Votul de astăzi ne arată că români vor să se simtă acasă, în ţara lor, şi eu vreau ca România să fie o casă bună pentru toţi românii”, a declarat Dragnea, la sediul PSD din Băneasa.

Potrivit acestuia, votul din 11 decembrie este un vot pentru redarea demnităţii medicilor şi pentru a îmbunătăţi rapid situaţia din educaţie şi sănătate.

„Va fi o noapte lungă. Le-am cerut colegilor noştri să stea până la finalul numărării voturilor. (…) Vrem să ne apărăm rezultatele”, a spus Dragnea.

PNL

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul Dacian Cioloş – prim-ministru este unul care încă se joacă, arătând că liberalii vor realiza duminică noaptea o numărătoare paralelă.

„Proiectul Dacian Cioloş – prim-ministru este un proiect care încă se joacă”, a spus Gorghiu, la sediul PNL, după anunţarea primelor exit-poll-uri.

Ea s-a declarat încrezătoare într-un rezultat bun pentru Partidul Naţional Liberal.

USR

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, afirmă că formaţiunea pe care o reprezintă a înregistrat „o victorie incredibilă” la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înfiinţat în urmă cu 6 luni.

„Ziua alegerilor s-a încheiat. Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naştere în urmă cu doar 6 luni. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care au strâns semnături, au donat pentru noi sau care au ieşit în stradă pentru USR. Tot ce aţi făcut pentru noi cu atât entuziasm şi cu atâta bună credinţă ne obligă. Reprezentanţii noştri în Parlament au datoria să îşi ţină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creştem pe aceleaşi coordonate: integritate şi competenţă. Mulţumesc!”, a scris Nicuşor Dan, duminică seară, pe Facebook.

ALDE

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat duminică seară, la închiderea scrutinului electoral, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să accepte „voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne şi să nu stea în calea formării unui guvern legitim”. 

„Le mulţumesc tuturor românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării. Datorită votului dumneavoastră avem şansa de a duce ţara într-o direcţie bună. O vom face uniţi, lăsând definitiv în urma învrăjbirea pe care unii au semănat-o între noi. M-am angajat să fiu, alături de colegii mei din ALDE, busola care indică drumul cel bun, garanţia că acest drum va fi urmat fără şovăială. S-a dovedit la aceste alegeri că există un singur partid liberal în România – ALDE”, a scris Tăriceanu, duminică seară, pe Facebook. 

Tăriceanu a adăugat că îl „cheamă” pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte „voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne”. 

„Chem să se alăture coaliţiei pentru schimbare şi democraţie toate partidele care împărtăşesc aceleaşi convingeri şi valori. Îi chem să vină în ALDE pe toţi aleşii şi membrii PNL dezamăgiţi de modul în care partidul a fost condus împotriva principiilor elementare ale liberalismului. Cetăţenii şi-au spus cuvântul. L-au rostit limpede şi răspicat. Îl chem pe preşedintele Iohannis să accepte fără gânduri ascunse voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne şi să nu stea în calea formării unui guvern legitim, legal şi democratic. România a fost redată românilor prin propria lor voinţă. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus şi pentru implicarea în această campanie”, a susţinut Tăriceanu.

PMP

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat, după anunţarea rezultatelor exit poll-urilor, că el a pierdut ocazia de a fi prim-ministru din cauza scorului slab al PNL care va face ca, cel mai probabil, PSD şi ALDE să guverneze. Băsescu a precizat că PMP va face cea mai dură opoziţie pe care au avut-o vreodată social-democraţii.

Traian Băsescu s-a arătat încrezător că rezultatele oficiale vor confirma că PMP va fi partid parlamentar şi în viitoarea legislatură. ”Este pentru prima dată în viaţa mea de politician când sunt de acord cu Antena 3 care dă scorul partidului ca fiind 6% (rezultatul PMP în exit poll-ul CURS-Avangarde – n.red.) şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim-ministru datorită scorului PNL, dar pentru că PSD nu s-a hotărât încă, poate caută şi ei el mai bun prim-ministru”, a spus preşedintele PMP.

Întrebat dacă declaraţia sa reprezintă o ofertă făcută către PSD, Băsescu a răspuns: ”Cred că aveţi simţul umorului, doamnă! Toţi suntem veseli în seara asta, într-un fel sau altul”.

Dimpotrivă, Băsescu a spus că partidul său va lupta împotriva PSD din opoziţia. ”Va avea PSD cea mai dură opoziţie pe care a avut-o vreodată. Fac un apel la reprezentanţii PMP în secţiile de votare să rămână vigilenţi până la numărătoarea voturilor pentru că, din cartea lui Mitrea, ştim ce face PSD la numărătoare”, a spus preşedintele PMP

 


Ştirea se actzualizează

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...