PSD a câştigat alegerile şi, cel mai probabil, va forma Guvernul. Reacţiile liderilor politici

PSD a obţinut între 42% şi 45% la alegerile parlamentare, potrivit tuturor sondajelor exit-poll, făcute la ieşirea de la urne. Dacă procentele se menţin după numărătoarea oficială a voturilor, PSD ar putea forma guvernul doar împreună cu ALDE, creditat şi el cu 6%. Iată ce spun liderii politici.
Economica.net - Dum, 11 dec. 2016, 19:13
PSD a câştigat alegerile şi, cel mai probabil, va forma Guvernul. Reacţiile liderilor politici

PSD

Votul de azi arată o opţiune clară a românilor, dacă primele exit-poll-uri se vor confirma, a declarat, duminică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, fără să spună cine va fi propus pentru postul de premier.

„Mulţumesc tuturor românilor care au fost azi la vot şi mulţumiri speciale pentru cei care au votat PSD. Dacă exit-poll-urile se vor confirma, votul de azi arată o opţiune clară a românilor şi cred că pentru nimeni nu mai există nicio îndoială cu privire la câştigătorul alegerilor. (…) Astăzi, cetăţenii au votat pentru creşterea economică, pentru mai mulţi bani în buzunarele lor, pentru taxe şi impozite mici, sprijin pentru oamenii de afaceri, pentru ca tineri să aibă locuri de muncă bine plătite, pentru readucerea la viaţă a satului românesc şi pentru a ne hrăni din ceea ce produce pământul nostru. Votul de astăzi ne arată că români vor să se simtă acasă, în ţara lor, şi eu vreau ca România să fie o casă bună pentru toţi românii”, a declarat Dragnea, la sediul PSD din Băneasa.

Potrivit acestuia, votul din 11 decembrie este un vot pentru redarea demnităţii medicilor şi pentru a îmbunătăţi rapid situaţia din educaţie şi sănătate.

„Va fi o noapte lungă. Le-am cerut colegilor noştri să stea până la finalul numărării voturilor. (…) Vrem să ne apărăm rezultatele”, a spus Dragnea.

PNL

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că proiectul Dacian Cioloş – prim-ministru este unul care încă se joacă, arătând că liberalii vor realiza duminică noaptea o numărătoare paralelă.

„Proiectul Dacian Cioloş – prim-ministru este un proiect care încă se joacă”, a spus Gorghiu, la sediul PNL, după anunţarea primelor exit-poll-uri.

Ea s-a declarat încrezătoare într-un rezultat bun pentru Partidul Naţional Liberal.

USR

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, afirmă că formaţiunea pe care o reprezintă a înregistrat „o victorie incredibilă” la alegerile parlamentare, având în vedere că este un partid înfiinţat în urmă cu 6 luni.

„Ziua alegerilor s-a încheiat. Este o victorie incredibilă pentru un partid care a luat naştere în urmă cu doar 6 luni. Le mulţumesc tuturor celor care ne-au votat, celor care au strâns semnături, au donat pentru noi sau care au ieşit în stradă pentru USR. Tot ce aţi făcut pentru noi cu atât entuziasm şi cu atâta bună credinţă ne obligă. Reprezentanţii noştri în Parlament au datoria să îşi ţină promisiunile din campanie, iar noi, ca partid, să continuăm să creştem pe aceleaşi coordonate: integritate şi competenţă. Mulţumesc!”, a scris Nicuşor Dan, duminică seară, pe Facebook.

ALDE

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat duminică seară, la închiderea scrutinului electoral, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să accepte „voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne şi să nu stea în calea formării unui guvern legitim”. 

„Le mulţumesc tuturor românilor care au făcut posibilă această zi a schimbării. Datorită votului dumneavoastră avem şansa de a duce ţara într-o direcţie bună. O vom face uniţi, lăsând definitiv în urma învrăjbirea pe care unii au semănat-o între noi. M-am angajat să fiu, alături de colegii mei din ALDE, busola care indică drumul cel bun, garanţia că acest drum va fi urmat fără şovăială. S-a dovedit la aceste alegeri că există un singur partid liberal în România – ALDE”, a scris Tăriceanu, duminică seară, pe Facebook. 

Tăriceanu a adăugat că îl „cheamă” pe preşedintele Klaus Iohannis să accepte „voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne”. 

„Chem să se alăture coaliţiei pentru schimbare şi democraţie toate partidele care împărtăşesc aceleaşi convingeri şi valori. Îi chem să vină în ALDE pe toţi aleşii şi membrii PNL dezamăgiţi de modul în care partidul a fost condus împotriva principiilor elementare ale liberalismului. Cetăţenii şi-au spus cuvântul. L-au rostit limpede şi răspicat. Îl chem pe preşedintele Iohannis să accepte fără gânduri ascunse voinţa poporului aşa cum s-a manifestat la urne şi să nu stea în calea formării unui guvern legitim, legal şi democratic. România a fost redată românilor prin propria lor voinţă. Le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru efortul depus şi pentru implicarea în această campanie”, a susţinut Tăriceanu.

PMP

Preşedintele PMP, Traian Băsescu a declarat, după anunţarea rezultatelor exit poll-urilor, că el a pierdut ocazia de a fi prim-ministru din cauza scorului slab al PNL care va face ca, cel mai probabil, PSD şi ALDE să guverneze. Băsescu a precizat că PMP va face cea mai dură opoziţie pe care au avut-o vreodată social-democraţii.

Traian Băsescu s-a arătat încrezător că rezultatele oficiale vor confirma că PMP va fi partid parlamentar şi în viitoarea legislatură. ”Este pentru prima dată în viaţa mea de politician când sunt de acord cu Antena 3 care dă scorul partidului ca fiind 6% (rezultatul PMP în exit poll-ul CURS-Avangarde – n.red.) şi îmi pare rău că am pierdut ocazia să fiu prim-ministru datorită scorului PNL, dar pentru că PSD nu s-a hotărât încă, poate caută şi ei el mai bun prim-ministru”, a spus preşedintele PMP.

Întrebat dacă declaraţia sa reprezintă o ofertă făcută către PSD, Băsescu a răspuns: ”Cred că aveţi simţul umorului, doamnă! Toţi suntem veseli în seara asta, într-un fel sau altul”.

Dimpotrivă, Băsescu a spus că partidul său va lupta împotriva PSD din opoziţia. ”Va avea PSD cea mai dură opoziţie pe care a avut-o vreodată. Fac un apel la reprezentanţii PMP în secţiile de votare să rămână vigilenţi până la numărătoarea voturilor pentru că, din cartea lui Mitrea, ştim ce face PSD la numărătoare”, a spus preşedintele PMP

 


Ştirea se actzualizează

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...