1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

PSD: Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Ce face BNR?

Social-democraţii susţin, luni, într-o postare pe Facebook, că, ”dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială”. PSD reiterează ideea intervenţiei BNR pentru asigurarea stabilităţii cursului de schimb, scrie News.ro.

28 ian, 2019 | News.ro

”Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au crescut şi nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creşterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligaţia să supravegheze sistemul bancar şi să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris, luni, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii PSD.

Citeşte şi BNR despre ROBOR: Ministerul Finanţelor a tras leii din piaţă majorând rata Robor la 3,11%. Tendinţa continuă


PSD a cerut şi vineri Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens.

”În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că "BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (...) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci". Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!", afirmă social-democraţii.

Joi seară, PSD preciza că singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Naţională.

O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat, duminică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. El a subliniat că, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, de încasare de taxe şi impozite, a scos o parte din leii din piaţă, ceea ce împinge, deja, ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO