PSD: Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Ce face BNR?

Social-democraţii susţin, luni, într-o postare pe Facebook, că, ”dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială”. PSD reiterează ideea intervenţiei BNR pentru asigurarea stabilităţii cursului de schimb, scrie News.ro.
Economica.net - lun, 28 ian. 2019, 14:11

”Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au crescut şi nu a fost nevoie de mai multă valută…dacă în jurul României euro scade…atunci creşterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligaţia să supravegheze sistemul bancar şi să asigure stabilitatea cursului de schimb?”, au scris, luni, pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii PSD.

Citeşte şi BNR despre ROBOR: Ministerul Finanţelor a tras leii din piaţă majorând rata Robor la 3,11%. Tendinţa continuă


PSD a cerut şi vineri Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că BNR are destul resurse în acest sens.

”În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că „BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor (…) şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci”. Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!”, afirmă social-democraţii.

Joi seară, PSD preciza că singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională.

O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat, duminică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. El a subliniat că, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, de încasare de taxe şi impozite, a scos o parte din leii din piaţă, ceea ce împinge, deja, ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...