Programul de guvernare al PSD. Principala promisiune: salariu mediu de 7.000 de lei în 2024 – DOCUMENT

Prim-vicepreședintele PSD, fostul premier, Sorin Grindeanu, a prezentat azi programul de guvernare cu care PSD merge spre alegerile parlamentare din 7 decembrie. Principalele promisiuni sunt legate de creșterea veniturilor populației și a economiei. Ei spun că au știut să guverneze și că merg pe o continuare a politicii expansive a veniturilor populației.
Ionut Tudorica - mie, 07 oct. 2020, 11:01
Programul de guvernare al PSD. Principala promisiune: salariu mediu de 7.000 de lei în 2024 - DOCUMENT

Salariul minim brut țintă pentru 2024 este salariul minim european de 60% din salariul mediu. PSD promite un salariu mediu brut de 7.010 lei în 2024. Punctul de pensie ar ajunge la 2.340 în 2024. 

Spun că aceste creșteri de venituri penru populație ar fi efecte de multiplicare generate de Fonduri europene (CFM 2014-2020, CFM 2021-2027, Programul SURE, Programul Next Generation EU; inclusiv fondurile pentru agricultură). Ei se bazează și pe virtualele efecte de multiplicare generate de un așa-numit Fond Strategic de Investiții (FSI), proiect făcut și sprijinit de fostele guvernări. Aceste fonduri ar duce la creșteri economice anuale. 

De asemenea, propun impozit zero la salariul minim. De asemenea propun introducerea unui sistem progresiv de deduceri pentru persoanele fizice, funcție de numărul de copii. Promit dublarea imediată a alocațiilor pentru copii. 

Țintele programului:

– Creștere economică medie anuală de 4,4%.

– 33,7%  venituri bugetare din PIB, cu menținerea taxelor actuale pentru companii.

– deficit bugetar de sub 3% din PIB, în 2024.

– 80% din media UE a PIB pe cap de locuitor, la paritatea puterii de cumpărare.

– creșterea puterii de cumpărare a  salariului minim cu 37%

– 1 milion de contracte noi de muncă.

Urmează, sintetic, mai unele măsuri din program măsuri:

– Majorarea stimulentului de reinserție în muncă și majorarea indemnizației de creștere a copilului.

– Construcția de rezidențe moderne pentru persoanele de peste 65 de ani. Ajutor nerambursabil de până la 50% din cheltuielile eligibile.Maxim 15.000€ pe apartament. Maxim 7.500€ pe cameră. Posibilitatea finanțării prin credit garantat de stat.

– Linii de credit pentru IMM pentru deficitele temporare ale capitalului de lucru, cu dobândă de maxim 2%, între 3 și 10 ani.

– Granturi de 200.000 € pentru IMM-uri. Se acordă pentru investiții în sectorul de producție. Program pe 4 ani, în limita a 2 miliarde euro. 

– Schemă de ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă. Ajutor până la 100.000€ pentru susținerea afacerii, cu garanție pentru 50% din credit. 50% din ajutorul nerambursabil este pentru salariile noilor angajați.

– Minim câte un parc industrial pentru fiecare județ, cu implicarea autorităților locale pentru asigurarea utilităților și infrastructurii. Creșterea numărului de firme în centrele universitare în conlucrare cu parteneri locali.

Puteți consulta aici programul de guvernare al PSD

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...