1EUR = 4.7694 RON | Bucureşti 14 º

News

Purtător de cuvânt al Guvernului, despre afirmaţiile lui Irimescu: Interpretări personale "neclare şi confuze" ale unor date

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat pentru News.ro că declaraţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, legate de transferul a 35 miliarde de euro cu camionul în Elveţia, sunt interpretări personale bazate pe informaţii de presă şi ale Curţii de Conturi, "într-adevăr, neclare şi confuze".

03 apr, 2016 | ECONOMICA.net

"Sunt interpretări personale ale ministrul Agriculturii (Achim Irimescu - n.r.) ale unor date din presă şi ale Curţii de Conturi, dar aceste interpretări sunt într-adevăr neclare şi confuze", a declarat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Vorbind despre corupţie într-un interviu acordat Ziarului Financiar, ministrul Achim Irimescu a spus că, peste tot, cei mai mulţi bani se fac în afaceri cu statul, dar că diferenţa dintre corupţia din Vest şi cea din România este că străinii nu scot banii din ţară: "Eu (în Vest – n.red.), când fac o afacere cu statul şi câştig, să zic, un milion de euro, eu banii ăia nu-i duc într-o ţară străină, să-mi iau casă sau să-i pun în cont, ci îi păstrez în Belgia (destinaţie generică – n.red.) şi fac o afacere, o firmă, o făbricuţă, şi dau şi la amărâtul ăla să mănânce o pâine. Voi scoateţi banii din ţară, şi - îmi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea – n.red.) - s-au scos în ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Băsescu - că aşa era atunci, nu că ar fi alţii mai procopsiţi ca alţii. Nu! Toţi sunt români, toate partidele, să fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din România, îmi supuneau băieţii, confidenţial; din România, cu camionul, s-au dus în Elveţia."

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, duminică, pentru News.ro, că, dacă ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, nu este bolnav, atunci ar trebui să aibă ceva de spus în legătură cu acuzaţiile acestuia Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea şi chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, referindu-se la afirmaţiile ministrului potrivit cărora, în ultimii 5 ani de mandat ai lui Băsescu, ar fi plecat din România către Elveţia 35 miliarde de euro încărcaţi în camioane.

"Irimescu e iresponsabil, ori ştie ceva. Dacă este iresponsabil trebuie scos din Guvern şi trimis să intre într-un tratament intensiv, dacă ştie ceva are obligaţia să se ducă la instituţiile statului să informeze, pentru că altflel intră în categoria tăinuitorilor. În acelaşi timp, am convingera că fiind o afirmaţie care acoperă o perioadă mai îndelungată, aş reaminti că doamna Kovesi a fost procuror general două mandate plus un mandat la DNA, deci acoperă bine zece ani, domnul Coldea este de prin 2006 prim-adjunct al SRI. De asemenea, ar trebui să ştim ce a făcut şeful Poliţiei de Frontieră în acest interval, ce a făcut şeful Vămilor în acest interval de a fost posibil - în cazul în care Irimescu nu-i bolnav - să se scoată bani cu camioanele prin frontiera României şi să fie duşi în Elveţia", a declarat, pentru News.ro, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Mai mult, Băsescu a precizat că este convins că şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, poate avea un punct de vedere în acest sens.

Totodată, fostul şef al statului a afirmat că premierul Dacian Cioloş ar fi trebuit să facă publice astfel de informaţii, şi nu ministrul Agriculturii, care "a fost un funcţionar sub nivel mediu pe la Bruxelles".

"Domnul Cioloş are o mare responsabilitate, pentru că dânsul a fost comisar pe Agricultură şi acum este prim-minstru al Guvernului României. Aar fi trebuit să ne dea nişte informaţii dânsul, nu Irimescu care a fost un funcţionar sub nivel mediu pe la Bruxelles. Afirmaţiile lui Irimescu cer o reacţie obligatorie a instituţiilor care au avut responsabilităţi plecând, de la premisa că eu niciodată nu am fost informat că din România se scot bani cu camioanele", a declarat pentru News.ro Traian Băsescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO