Putin a anunțat că Rusia va crește livrările de gaze naturale spre Europa

Rusia majorează livrările de gaze către Europa, inclusiv prin Ucraina, ca răspuns la problemele energetice, şi este pregătită să stabilizeze piaţa, pe fondul majorării preţurilor, a afirmat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, transmit TASS şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - mie, 06 oct. 2021, 17:37
Putin a anunțat că Rusia va crește livrările de gaze naturale spre Europa

Ca rezultat, vânzările de gaze ruseşti spre Europa ar putea atinge un nou nivel record anul acesta, a declarat Putin, iar tranzitul via Ucraina ar urma să depăşească volumele convenite în contractul dintre Gazprom şi autorităţile de la Kiev.

Gazprom nu a refuzat niciodată să-şi majoreze livrările de gaze naturale spre Europa, când au existat solicitări adecvate. Nivelul minim şi maxim al livrărilor este stabilit în contractele de livrare a gazelor peste hotare, a explicat Putin.

„Nu a fost vreodată cazul ca Gazprom să refuze majorarea livrărilor către consumatori dacă ei au transmis solicitări relevante”, a declarat preşedintele rus. El a dat ca exemplu situaţia din Germania, unul dintre cei mai mari consumatori de gaze ruseşti, care, comparativ cu 2020, a majorat achiziţiile cu 10,1 miliarde metri cubi de gaz, sau cu 31,8%.

Cotaţiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, ceea ce duce creşterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale.

„Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a spus şi Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Între timp, Europa continuă să concureze cu Asia pentru livrările de gaze naturale lichefiate. În pofida preţurilor record din Europa, importatorii de GNL din Asia sunt dispuşi în continuare să plătească o primă peste preţurile de referinţă din Olanda pentru a-şi asigura aprovizionarea pentru iarnă, susţin traderii din Singapore. Aceasta înseamnă că Europa va avea dificultăţi în a-şi asigura livrările suplimentare de GNL de care are nevoie.

„Ne confruntăm cu o situaţie excepţională. Piaţa mondială a gazelor nu a fost niciodată într-o situaţie în care Asia şi Europa au fost obligate să concureze pentru fiecare cargo de GNL disponibil, deoarece se presupunea că Europa va beneficia de o aprovizionare confortabilă prin gazoducte”, subliniază analiştii de la firma de consultanţă Engie EnergyScan.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...