Putin a devenit un fel de ‘narcoman’: pentru a supravieţui, el are nevoie de noi anexări – premierul ucrainean

Politica lui Vladimir Putin l-a transformat pe acesta într-un fel de 'narcoman': 'supravieţuirea sa politică depinde de acum încolo de cotropirea de noi teritorii', a declarat premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, într-un interviu pentru Der Spiegel, citat de Inopressa.ru.
Economica.net - mie, 24 dec. 2014, 10:26
Putin a devenit un fel de 'narcoman': pentru a supravieţui, el are nevoie de noi anexări - premierul ucrainean

‘Putin are nevoie de noi anexări. Anexarea Crimeii i-a adus, de exemplu, destulă popularitate în Rusia, însă aceasta nu va dura veşnic, pentru că sancţiunile occidentale încep să aibă efect, iar calitatea vieţii pentru ruşi se înrăutăţeşte’, subliniază premierul Ucrainei. Astfel, pentru a-şi menţine popularitatea, ‘Putin va trebui să comită în continuare infracţiuni internaţionale. În caz contrar, Putin se va transforma într-un cadavru politic’, a spus Iaţeniuk.

În interviu, premierul Ucrainei salută poziţia unitară a SUA şi UE în legătură cu criza ucraineană. ‘Putin nu s-a aşteptat la reacţia ce a venit din ambele părţi. El credea că prin acţiunile lui va dezbina UE, însă aceasta, dimpotrivă, a introdus sancţiuni împotriva Rusiei, apoi le-a înăsprit’, a declarat Iaţeniuk.

Ucraina, după cum subliniază Arseni Iaţeniuk, ‘depinde foarte tare de ajutorul colegilor occidentali în plan financiar, însă principalul loc este rezervat livrărilor de ordin militar’. Potrivit premierului ucrainean, o soluţionare armată a conflictului din estul Ucrainei nu este cea mai bună variantă, ‘însă cel mai important nu este de a începe ofensiva împotriva soldaţilor ruşi, ci de a preîntâmpina Rusia în legătură cu o nouă agresiune’.

‘Atunci când Putin a anexat Crimeea, mulţi credeau că acum această bestie se va linişti în sfârşit. Însă el a continuat să-i sprijine pe separatiştii din estul Ucrainei. Iar atunci când noi am declanşat operaţiunea antiteroristă, el a trimis acolo trupe regulate’, a spus Iaţeniuk.

Chiar dacă mulţi afirmă că ‘în urmă cu câteva sute de ani Crimeea era parte a Imperiului Rus’ şi au loc discuţii ‘în legătură cu apartenenţa istorică a peninsulei’, ‘acest lucru nu-i oferă Rusiei dreptul de a încălca integritatea teritorială a Ucrainei’, şi-a exprimat convingerea Iaţeniuk.

Ucraina, a continuat premierul, nu va renunţa la ideea construirii unui zid la frontiera ruso-ucraineană. În ceea ce priveşte ideea conform căreia un asemenea zid ar putea, precum o Cortină de Fier, să separe două popoare frăţeşti, Iaţeniuk este ‘sceptic’. ‘Sunt întotdeauna precaut atunci când este vorba despre o asemenea noţiune precum ‘frăţia’. La drept vorbind, nu am nevoie de rude care să-mi invadeze ţara şi să-mi ucidă poporul’, a subliniat Arseni Iaţeniuk.

De asemenea, premierul ucrainean a infirmat acuzaţiile conform cărora guvernul de la Kiev ar fi renunţat la Donbas, sistând plăţile de pensii şi salarii către această regiune. ‘Nu este adevărat. Continuăm să alimentăm regiunea cu gaz şi energie electrică, ceea ce ne costă 200 de milioane de dolari pe lună’, a subliniat premierul Ucrainei. Potrivit acestuia, autorităţile ucrainene ‘nu pot plăti salarii şi aduce bani în bancomate, pentru că teroriştii jefuiesc maşinile care transportă banii’, a explicat Iaţeniuk.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...