1EUR = 4.8738 RON

Extern

Putin a inaugurat "podul energetic" Rusia-Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat miercuri seara o vizită surpriză în Crimeea pentru a inaugura un 'pod energetic' cu Rusia, peninsula anexată de Moscova fiind scufundată în întuneric de la sfârşitul lunii noiembrie după sabotarea în Ucraina a liniilor de înaltă tensiune care o alimentau.

03 dec, 2015 | Agerpres

Vladimir Putin 's-a dus la Simferopol unde a lansat o primă etapă a podului energetic care urmează să furnizeze electricitate Crimeii din Rusia', a declarat pentru AFP vicepremierul prorus al Crimeii, Ruslan Balbek.

'Prima linie electrică urma să fie operaţională din 20 decembrie, dar munca a fost accelerată. Este o zi istorică pentru Crimeea, care îşi câştigă independenţa energetică faţă de Ucraina', a continuat el.

Potrivit aceleiaşi surse, noi linii electrice care leagă Rusia şi Crimeea, anexată în martie 2014 de Moscova, vor fi puse în funcţiune în 15 decembrie.

'Trebuie să-i prevenim pe locuitorii Crimeii că s-ar putea să mai existe câteva probleme acolo', a avertizat totuşi Putin, citat de agenţiile de presă ruseşti.

'Sper că etapa a doua va fi lansată în curând', a adăugat şeful statului rus, aflat la sediul din Simferopol al furnizorului de electricitate pentru Crimeea, Krimenergo.

'Ţin să mulţumesc inginerilor electricieni şi muncitorilor pentru ceea ce au făcut. Munca este departe de a fi terminată, dar sunt convins că totul va fi făcut la timp', a mai spus el, potrivit emisiunilor televizate.

Persoane neidentificate au aruncat în aer stâlpi ai liniilor de înaltă tensiune pe teritoriul ucrainean în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, lăsând în întuneric peninsula ucraineană anexată de Rusia în martie 2014, care rămâne foarte dependentă de Kiev în ceea ce priveşte aprovizionarea ei cu electricitate şi apă.

Autorităţile Crimeii şi Rusiei au acuzat guvernul ucrainean că a lăsat să se producă un astfel de scenariu, deşi Kievul asigură că nu i-a identificat încă pe responsabili.

Acest episod a provocat o nouă criză în relaţiile între cele două ţări, Ucraina acuzând Moscova că şi-ar fi redus livrările de cărbune vecinei sale ca represalii.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO