Putin a promulgat decretul privind confiscarea activelor americane de pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la daunele provocate de sancțiunile impuse de SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret privind mecanismele speciale de compensare a pagubelor provocate Rusiei de sancţiunile SUA, care prevede confiscarea activelor americane, relatează agenția spaniolă de presă EFE, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 23 mai 2024, 17:50
Putin a promulgat decretul privind confiscarea activelor americane de pe teritoriul Rusiei, ca răspuns la daunele provocate de sancțiunile impuse de SUA

Potrivit Reuters, Rusia va identifica proprietăţile americane, inclusiv titlurile de valoare, care ar putea fi folosite ca despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a unei eventuale confiscări a activelor ruseşti îngheţate în SUA.

Măsura vizează acţiunile, participarea la capitalul unor persoane juridice în Rusia şi drepturile de proprietate, potrivit documentului, publicat joi pe portalul de informaţii juridice al Guvernului rus.

Decretul, care intră în vigoare din momentul publicării sale, reprezintă un răspuns la eforturile Occidentului de a transfera Ucrainei veniturile generate de activele ruseşti îngheţate de la începutul războiului în Ucraina.

Negociatorii G7 (Grupul celor mai puternice şapte economii din lume – SUA, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia) discută de săptămâni întregi despre cum să exploateze cel mai bine activele financiare ruseşti în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, precum principalele valute şi obligaţiuni guvernamentale, care au fost îngheţate la scurt timp după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022.

Decretul de joi prevedea că o entitate rusă poate solicita unei instanţe ruse să stabilească dacă proprietatea sa a fost confiscată în mod nejustificat şi să ceară despăgubiri.

Instanţa va ordona apoi ca despăgubirea să fie transferată sub formă de active americane sau de proprietăţi în Rusia de pe o listă care va fi întocmită de comisia guvernamentală rusă pentru vânzarea de active străine.

Decretul enumeră titlurile de valoare, participaţiile la companii ruseşti, bunurile imobiliare, bunurile mobile şi drepturile de proprietate printre activele deţinute de SUA care ar putea fi confiscate.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a recunoscut luna trecută că Rusia deţine o cantitate nesemnificativă de proprietăţi de stat americane şi că orice răspuns al Rusiei va fi asimetric, concentrându-se pe activele persoanelor private, notează Reuters.

Activele multor investitori străini, printre care se numără atât persoane fizice, cât şi importante fonduri de investiţii americane, sunt deţinute în conturi speciale de „tip C” pe care Rusia le-a introdus la scurt timp după ce şi-a trimis armata în Ucraina şi a fost afectată de o serie de sancţiuni occidentale în februarie 2022.

Banii din aceste conturi nu pot fi transferaţi în afara Rusiei fără permisiunea autorităţilor de la Moscova.

Washingtonul a adoptat o lege care permite administraţiei preşedintelui Joe Biden să confişte activele ruseşti deţinute în băncile din SUA şi să le transfere Ucrainei, lucru pe care Rusia l-a catalogat drept ilegal.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avertizat joi că Moscova dispune de „un amplu arsenal de măsuri politice şi economice” pentru a răspunde unor decizii de acest tip.

„Nu vă îndoiţi nicio clipă că veţi simţi pe deplin eficienţa răspunsului nostru”, a afirmat Zaharova, ameninţând că Rusia „va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele naţionale, inclusiv prin acţiuni juridice”, notează EFE.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
Preşedintele Turciei: Rata inflaţiei va scădea sub 10% până la finalul anului
 Programul economic al Turciei aduce roade în sectoarele producţiei, ocupării forţei de muncă şi exporturilor, iar rata inflaţiei va scădea sub 10%, a declarat preşedintele Tayyip Erdogan,......
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document de călătorie!
IGPF: Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie – certificatul de naştere nu reprezintă document ...
Poliţia de Frontieră Română atrage atenţia cu privire la condiţiile privind călătoria minorilor în străinătate, ...
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Inundaţiile lovesc sudul Chinei. Temperaturile ridicate afectează celelalte regiuni
Centrul meteorologic naţional din China a emis duminică o alertă pentru temperaturi ridicate pentru mai multe regiuni, ...
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
Importurile de gaze au crescut cu 13%, în primele patru luni din 2024. Producţia s-a majorat cu 1,1%
România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent ...