Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete de tip S-300, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, informează AFP şi Reuters.
Economica.net - lun, 13 apr. 2015, 12:53
Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran – contract extrem de criticat de către statele occidentale şi de Israel – după ce ONU a impus sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări, scrie Agerpres.

Potrivit France Presse, preşedinţia rusă nu spune nimic despre vânzare sau despre posibilitatea imediată a livrării de rachete de acest tip. Însă decretul prezidenţial deschide teoretic calea unor posibile livrări pe cale maritimă, terestră şi aeriană.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran – contract extrem de criticat de către statele occidentale şi de Israel – după ce ONU impusese sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări.

În 2007, Rusia şi Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete şi a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicţia de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

Totuşi, la începutul lui 2015, Moscova şi Teheranul au semnat un protocol de acord privind întărirea ‘cooperării militare bilaterale pe fondul intereselor comune’, cu prilejul unei vizite în capitala iraniană a ministrului apărării Rusiei, Serghei Şoigu. Rusia a propus totodată Iranului să-i furnizeze sistemul Antey-2500, o nouă versiune, îmbunătăţită, a sistemului S-300.

AFP aminteşte că Iranul şi Rusia sunt vizate de sancţiuni economice din partea SUA şi a statelor europene, Teheranul din cauza programului său nuclear, iar Rusia ca urmare a implicării în criza ucraineană. Cele două ţări, care şi-au intensificat în ultimii ani relaţiile economice, susţin totodată regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.


Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...