Putin acuză SUA că l-au blocat de fapt pe Snowden în Rusia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat luni Statele Unite ale Americii /SUA/ că l-au blocat de fapt pe Edward Snowden în Rusia şi a dat asigurări că fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA va părăsi Moscova imediat ce va putea, relatează AFP.
Economica.net - lun, 15 iul. 2013, 19:38
Putin acuză SUA că l-au blocat de fapt pe Snowden în Rusia

”El a sosit pe teritoriul nostru fără invitaţie. N-avea intenţia să vină la noi. Era în tranzit către alte ţări”, a declarat Putin, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea rusă. ”Când prezenţa sa în avion a fost dezvăluită, partenerii noştri americani au blocat de facto continuarea călătoriei sale”, a adăugat el.

”Ei /americanii/ au intimidat toate celelalte ţări, nimeni nu mai vrea să-l primească /pe Snowden/. Ei /americanii/ l-au blocat de fapt pe teritoriul nostru”, a continuat Putin, adăugând în glumă: ”Ne-au făcut un cadou frumos de Crăciun”.

Tânărul american, blocat pe aeroportul moscovit Şeremetievo, unde a sosit pe 23 iunie venind din Hong Kong, şi-a făcut cunoscută vinerea trecută intenţia de a cere azil politic din partea Rusiei, aşteptând de a avea posibilitatea să plece în America Latină, unde Venezuela, Bolivia şi Nicaragua şi-au declarat disponibilitatea de a-l primi.

”Din momentul în care va avea posibilitatea, el o va face, fără îndoială”, a declarat preşedintele Putin.

În urmă cu două săptămâni, americanul a cerut azil politic în 21 de ţări, inclusiv Rusia. Dar el a revenit asupra cererii sale pe lângă Moscova după ce Putin a pus drept condiţie ca el să înceteze dezvăluirile despre programul de supraveghere electronică.

Vineri, Snowden a cerut din nou azil în Rusia, în cadrul unei întâlniri în zona de tranzit de pe aeroport cu treisprezece personalităţi ruse, inclusiv avocaţi şi apărători ai drepturilor omului. Nici o cerere oficială nu le-a parvenit însă luni autorităţilor ruse.

”Noi i-am spus: ‘Avem relaţii cu SUA şi nu vrem să le prejudiciem’. El a zis nu”, a declarat Putin presei după ce-a efectuat o scufundare cu un batiscaf în Marea Baltică.

”El a spus: ‘Vreau să-mi continui activitatea. Voi lupta pentru drepturile omului’. Noi am răspuns: ‘Aceasta se va face fără noi. Noi avem alte lupte de dus’ ”, a conchis preşedintele rus.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...