1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Putin ameninţă SUA cu un "răspuns simetric" faţă de testul american de rachetă cu rază intermediară de acţiune din California

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat vineri cu un ”răspuns simetric” testului recent al Statelor Unite al unei rachete cu rază internediară de acţiune, primul astfel de test american după Războiul Rece, relatează AFP citat de News.ro.

23 aug, 2019 | News.ro

”Ordon ministerelor ruse ale Apărării şi de Externe (...) să analizeze nivelul ameninţării create la adresa ţării noastre de actele Statelor Unite şi să ia măsuri exhaustive în vederea pregătirii unui răspuns simetric”, a declarat Vladimir Putin într-o reuniune a Consiliului de Securitate, scrie News.ro.

Acest test american, efectuat duminică, de pe Insula San Nicolas, în largul Californiei (vest), potrivit Pentagonului, a consfinţit moartea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care abolea - doar în cazul Rusiei şi Statelor Unite - rachetele terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Acest tratat a fost suspendat, în urmă cu mai puţin de o lună, de ambale puteri rivale, care se acuză reciproc de faptul că-l încalcă.

Rusia şi China au condamnat imediat acest test, denunţând riscul unei ”escladări a tensiunilor militare” şi o relansare a cursei înarmării nucleare.

”Este evident că (testul american de rachetă) nu este rezultatul unei improvizări, ci o za într-un lanţ de evenimente planificate de mult timp”, a apreciat Putin vineri.

”Asta nu face decât să confirme fundamentul îngrijorărilor noastre exprimate anterior”, a adăugat el.

Vladimir Putin a dat asigurări totodată că Rusia ”rămâne întotdeauna deschisă dialogului contstructiv de la egal la egal cu Statele Unite, în vederea restabilirii încrederii şi consolidării securităţii internaţionale”.

După sfârşitul Tratatului INF, se mai află în vigoare un singur acord nuclear bilateral între Moscova şi Washington, Tratatul START, care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări sub nivelul din timpul Războiului Rece. Acest tratat expiră în 2021.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO