Putin: Cotaţia barilului de petrol la 50 de dolari inclusă în Bugetul Rusiei pe 2016 este prea optimistă

Cotaţia barilului de petrol la valoarea de 50 de dolari inclusă în Bugetul Rusiei pe 2016 este prea optimistă, iar Guvernul de la Moscova va trebui să facă ajustări, a afirmat, joi, preşedintele Vladimir Putin, la conferinţa sa anuală de presă, transmit AP, Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - joi, 17 dec. 2015, 11:41
Putin: Cotaţia barilului de petrol la 50 de dolari inclusă în Bugetul Rusiei pe 2016 este prea optimistă

‘Am calculat bugetul pe anul viitor la nivelul de 50 de dolari per baril. Astăzi, această estimare este prea optimistă. Cotaţia barilului de petrol este deja la 38 dolari acum. De aceea va trebui să corectăm datele’, a apreciat şeful statului rus. La începutul lui 2014 autorităţile de la Moscova previzionau o cotaţie a barilului de petrol de 100 de dolari.

Acesta a dat asigurări că perioada cea mai dificilă a crizei economice din Rusia a trecut, dar previziunile Guvernului de la Moscova privind o creştere a PIB-ului de 0,7% în 2016 şi de 1,9% în 2017 se bazau pe nivelul de 50 dolari/baril.

‘Perioada de vârf a crizei economice a trecut, pe fondul semnelor de stabilire a activităţii economice în trimestrul doi din acest an’, a spus Putin, care a apreciat, totodată, că ameninţarea cu care se confruntă Rusia acum este inflaţia, în timp ce alte state sunt afectate de deflaţie.

Rezervele valutare ale Rusiei se ridică la 364 miliarde de dolari, iar ieşirile de capital au încetinit, a declarat preşedintele Rusiei.

Cotaţia barilului de petrol a scăzut, din nou, săptămâna aceasta, apropiindu-se de cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creşterii îngrijorării potrivit căreia supra-oferta de pe piaţa mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al preţurilor între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol /OPEC/ şi producătorii de petrol care nu fac parte din cartel.

La Bursa de la Londra cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna ianuarie, a scăzut cu 1,26 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 37,19 dolari. Luni, cotaţia ţiţeiului Brent a coborât cu 3,4%, ajungând, pentru prima dată după luna decembrie 2008, sub nivelul de 36,70 dolari/baril, în timp ce la Bursa de la New York cotaţia barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) a coborât cu 2,5%, până sub 34,70 de dolari.

În prezent, ţiţeiul Brent se tranzacţionează aproape de nivelul minim de 36,20 dolari/baril stabilit în timpul crizei financiare mondiale din 2008. În situaţia în care petrolul Brent va doborî acest prag atunci va fi vorba despre cel mai mic preţ al petrolului înregistrat de la mijlocul lui 2004. În cazul ţiţeiului WTI, preţul minim atins în timpul crizei financiare din 2008 a fost cel de 32,40 de dolari per baril.

Ambele preţuri de referinţă de pe piaţa petrolului au scăzut în fiecare zi, după ce la finele reuniunii ministeriale din 4 decembrie, OPEC a anunţat că a decis să nu modifice plafonul oficial de producţie.

În ultimul an, statele membre OPEC au pompat o cantitate record de petrol pe piaţă în încercarea de a-i determina pe producătorii cu costuri mari, cum sunt companiile americane care produc petrol de şist, să iasă de pe piaţă. Supra-oferta de petrol ar urma să crească şi mai mult la începutul anului viitor când Iranul, al doilea mare producător din cadrul OPEC, va putea să-şi majoreze propria producţie odată cu ridicarea sancţiunilor internaţionale.

Cu toate acestea, anterior, producătorii de petrol din zona Golfului Persic şi Rusia au avertizat că nu îşi vor reduce producţia nici măcar în situaţia în care preţul barilului de petrol va coborî până la 20 de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Național
Societatatea Națională Nuclearelectrica a anunțat vineri seară prin intermediul unui comunicat că Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic......
Enel, CEZ, Electrica sau E.On? Care distribuitor de energie vă răspunde cel mai greu la telefon
Enel, CEZ, Electrica sau E.On? Care distribuitor de energie vă răspunde cel mai greu la telefon
Apelurile telefonice de orice fel adresate de consumatori distribuitorilor de energie electrică trebuie preluate în maximum ...
Daimler va păstra un pachet de acțiuni de 35% în divizia de camioane
Daimler va păstra un pachet de acțiuni de 35% în divizia de camioane
Daimler va păstra o participaţie de 35% în divizia sa de camioane pe care intenţionează să o listeze spre finalul anului, ...
Un safir uriaș de 80 de kilograme a fost descoperit într-o mină din Sri Lanka
Un safir uriaș de 80 de kilograme a fost descoperit într-o mină din Sri Lanka
Un safir albastru cu o greutate de aproximativ 80 de kilograme a fost descoperit vineri într-o mină din localitatea Rakwana, ...