Putin: Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de doar 0,5-0,6%

Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de numai 0,5-0,6%, faţă de scăderea de 3,7% din 2015, a afirmat vineri preşedintele Vladimir Putin, cu ocazia tradiţionalei conferinţe de presă de la sfârşitul anului, transmit AP, MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - vin, 23 dec. 2016, 10:55
Putin: Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de doar 0,5-0,6%

Guvernul de la Moscova va majora în februarie pensiile, în linie cu rata inflaţiei din 2016, a anunţat şeful statului rus.

În multe domenii, de la agricultură la industrie, se observă semne de îmbunătăţire, a apreciat Putin. Acesta a adăugat că rata inflaţiei va ajunge probabil la 5,5% la sfârşitul acestui an, sub estimările precedente ale Guvernului, iar pentru anul viitor ţinta de inflaţie de 4% poate fi atinsă, a dat asigurări preşedintele Rusiei.

Acesta a anunţat că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei au crescut la aproximativ 385 de miliarde de dolari, de la 368 de miliarde de dolari.

Deficitul bugetar ar urma să se situeze anul acesta la 3,7% din PIB, în timp ce ieşirile nete de capital sunt estimate la 17 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a declarat că sprijină o curăţare a bilanţurilor băncilor, care va fi realizată de Banca Centrală a Rusiei. De asemenea, oficialul rus a precizat că reglementările pentru băncile mai mici ar trebui atenuate.

Bugetul de stat al Rusiei a primit plata de la Qatar Investment Authority (QIA) şi traderul de materii prime Glencore pentru o participaţie în grupul energetic Rosneft, a anunţat şeful statului rus. Acesta a adăugat că achiziţionarea unei participaţii în Rosneft de către QIA şi Glencore va avea o influenţă pozitivă asupra conducerii companiei ruse.

În 8 decembrie, Guvernul de la Moscova a anunţat vânzarea unei participaţii de 19,5% în Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către traderul de materii prime Glencore şi fondul suveran de investiţii din Qatar, pentru 10,5 miliarde de euro.

În urma acestei tranzacţii, acţionariatul unuia dintre cei mai mari producători de hidrocarburi ai planetei va fi compus din Qatar, prin fondul său suveran de investiţii, traderul de materii prime Glencore, alături de statul rus, care va rămâne acţionarul majoritar, şi grupul britanic BP.

Câştigurile obţinute în urma privatizării ar trebui să ajungă la buget până la sfârşitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, acţionar al Rosneft. Planul de dezvoltare economică al Rusiei în 2016 prevede privatizarea parţială a unor active de stat pentru a susţine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului. Companiile de petrol şi gaze Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante ALROSA, banca VTB şi compania de shipping Sovcomflot se numără printre companiile care vor fi parţial privatizate.

În 2015, Rosneft a livrat consumatorilor din UE o cantitate de petrol de 28 milioane de tone, în creştere cu 5,4% în ritm anual. Guvernul rus deţine în prezent aproape 70% din acţiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producţia de petrol a Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă de peste 3 la mie
Guvernul urmează să aprobe obligativitatea certificatului verde pentru acces la evenimente în localităţile cu incidenţă ...
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de......
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător a fost Enel
Totuși, unde ajungem? CE Oltenia sparge orice record de preț și vinde energie “bandă” cu 821 de lei/MWh. Cumpărător ...
Complexul Energetic Oltenia a reușit să vândă energie cu livrare la termen la prețuri de piață spot: 821 de lei/MWh ...
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
YouTube, TikTok şi Whatsapp au fost cele mai accesate aplicaţii de către copii, în această vară – Kaspersky
 Copiii care folosesc dispozitive Android au petrecut cel mai mult timp pe YouTube (32,9%), în această vară, platformă ...
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Slovenia şi România, ţările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii în luna iulie
Lucrările de construcţii au scăzut în Uniunea Europeană, în luna iulie comparativ cu luna iunie, iar România se numără ...