Putin: Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de doar 0,5-0,6%

Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de numai 0,5-0,6%, faţă de scăderea de 3,7% din 2015, a afirmat vineri preşedintele Vladimir Putin, cu ocazia tradiţionalei conferinţe de presă de la sfârşitul anului, transmit AP, MarketWatch şi Reuters.
Economica.net - vin, 23 dec. 2016, 10:55
Putin: Economia Rusiei se redresează şi va înregistra anul acesta un declin de doar 0,5-0,6%

Guvernul de la Moscova va majora în februarie pensiile, în linie cu rata inflaţiei din 2016, a anunţat şeful statului rus.

În multe domenii, de la agricultură la industrie, se observă semne de îmbunătăţire, a apreciat Putin. Acesta a adăugat că rata inflaţiei va ajunge probabil la 5,5% la sfârşitul acestui an, sub estimările precedente ale Guvernului, iar pentru anul viitor ţinta de inflaţie de 4% poate fi atinsă, a dat asigurări preşedintele Rusiei.

Acesta a anunţat că rezervele valutare ale Băncii Centrale a Rusiei au crescut la aproximativ 385 de miliarde de dolari, de la 368 de miliarde de dolari.

Deficitul bugetar ar urma să se situeze anul acesta la 3,7% din PIB, în timp ce ieşirile nete de capital sunt estimate la 17 miliarde de dolari.

Vladimir Putin a declarat că sprijină o curăţare a bilanţurilor băncilor, care va fi realizată de Banca Centrală a Rusiei. De asemenea, oficialul rus a precizat că reglementările pentru băncile mai mici ar trebui atenuate.

Bugetul de stat al Rusiei a primit plata de la Qatar Investment Authority (QIA) şi traderul de materii prime Glencore pentru o participaţie în grupul energetic Rosneft, a anunţat şeful statului rus. Acesta a adăugat că achiziţionarea unei participaţii în Rosneft de către QIA şi Glencore va avea o influenţă pozitivă asupra conducerii companiei ruse.

În 8 decembrie, Guvernul de la Moscova a anunţat vânzarea unei participaţii de 19,5% în Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, către traderul de materii prime Glencore şi fondul suveran de investiţii din Qatar, pentru 10,5 miliarde de euro.

În urma acestei tranzacţii, acţionariatul unuia dintre cei mai mari producători de hidrocarburi ai planetei va fi compus din Qatar, prin fondul său suveran de investiţii, traderul de materii prime Glencore, alături de statul rus, care va rămâne acţionarul majoritar, şi grupul britanic BP.

Câştigurile obţinute în urma privatizării ar trebui să ajungă la buget până la sfârşitul acestui an, prin intermediul dividendelor de la holdingul de stat Rosneftegaz, acţionar al Rosneft. Planul de dezvoltare economică al Rusiei în 2016 prevede privatizarea parţială a unor active de stat pentru a susţine veniturile bugetare, care au avut de suferit de pe urma scăderii preţului petrolului. Companiile de petrol şi gaze Rosneft şi Bashneft, producătorul de diamante ALROSA, banca VTB şi compania de shipping Sovcomflot se numără printre companiile care vor fi parţial privatizate.

În 2015, Rosneft a livrat consumatorilor din UE o cantitate de petrol de 28 milioane de tone, în creştere cu 5,4% în ritm anual. Guvernul rus deţine în prezent aproape 70% din acţiunile Rosneft, companie responsabilă pentru 40% din producţia de petrol a Rusiei.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...