Putin nu va participa la funeraliile lui Nemţov. Obama cere o anchetă completă

Preşedintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeraliile lui Boris Nemţov, reprezentant marcant al opoziţiei ruse, programate pentru marţi, delegându-l să ia parte în locul său pe reprezentantul preşedinţiei în Dumă, Garry Minh, relatează agenţia de presă Interfax, citând o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Economica.net - mar, 03 mart. 2015, 09:29
Putin nu va participa la funeraliile lui Nemţov. Obama cere o anchetă completă

Nici premierul Dmitri Medvedev, nici vicepremierii guvernului de la Moscova şi nici preşedinţii celor două camere ale parlamentului rus – Serghei Narâşkin (Duma de Stat – camera inferioară) şi Valentina Matvienko (Consiliul Federaţiei – camera superioară) – nu vor fi prezenţi la funeraliile lui Nemţov, a cărui ucidere este văzută ca un asasinat politic, potrivit Rbc.

Luni seara nu se ştia dacă cineva din partea familiei primului preşedinte rus, Boris Elţin, va lua parte la ceremoniile funerare. Boris Nemţov, care a fost guvernator de Nijni Novgorod şi vicepremier pentru reforma economică sub preşedinţia lui Elţin, a fost apropiat de defunctul şef al statului, care în 1997 îl vedea chiar ca pe un succesor al său. Criza economică gravă din 1998, ce a dus la sărăcirea populaţiei pe fondul îmbogăţirii noilor oligarhi de pe urma privatizărilor necontrolate, a făcut să fie considerat un candidat fără şanse de către establishment, scrie Agerpres.

Într-un articol dedicat opozantului ucis, Dmitri Muratov, redactorul şef al bisăptămânalului rus (de opoziţie) Novaia Gazeta, scria luni: ‘Nemţov îl cunoştea bine pe preşedintele Vladimir Putin. La alegeri (în 2000) îl susţinuse, dar apoi au avut o polemică despre democraţie într-o staţiune de schi. S-a ajuns până la înjurături. De atunci, traseele au fost diferite’.

Pe de altă parte, preşedintele american Barack Obama a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că asasinarea opozantului Boris Nemţov relevă agravarea climatului în Rusia, unde în ultimii ani se observă o situaţie negativă cu drepturile omului şi libertatea de exprimare.

Preşedintele SUA a cerut o anchetă completă privind uciderea lui Nemţov, dar nu a dorit să avanseze nicio versiune cu privire la această tragedie.

‘Nu ştiu în acest moment exact ce s-a întâmplat. Dar eu ştiu că libertatea presei, libertatea de întrunire, libertatea de informare, drepturile civile fundamentale în Rusia sunt acum într-o stare mult mai rea decât în urmă cu patru, cinci sau zece ani’, a spus el.

Obama l-a cunoscut pe Nemţov în timpul vizitei sale Moscova din 2009, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai opoziţiei ruse. Şeful Casei Albe a fost printre primii politicieni occidentali care au reacţionat la asasinarea lui Boris Nemţov vineri seara pe un pod din apropierea Kremlinului.

În lipsa vârfului conducerii ruse, memoria sa va fi în schimb omagiată de cei 28 de ambasadori ai Uniunii Europene.

Boris Nemţov va fi înmormântat marţi la cimitirul Troekurovsk din Moscova. Înainte de aceasta va avea loc o ceremonie de adio, programată să se desfăşoare între 10.00 şi 14.00 (ora Moscovei) la Centrul Saharov din Moscova, urmată de o slujbă religioasă ortodoxă, a indicat Konstantin Merzlikin, un colaborator apropiat al lui Boris Nemţov.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...