‘Putinismul’ nu va dura mult timp. Rusia actuală este guvernată de o ‘arestocraţie’ – Boris Akunin

Sistemul politic rus actual, numit 'putinism', nu va dura mult timp, consideră scriitorul Boris Akunin, care se declară 'pesimist pe termen scurt pentru Rusia, dar optimist pe termen mediu', estimând totodată că în prezent ţara sa 'se scufundă în tenebre'.
Economica.net - mar, 28 oct. 2014, 11:00
'Putinismul' nu va dura mult timp. Rusia actuală este guvernată de o 'arestocraţie' - Boris Akunin

‘Preţul care va trebui plătit pentru schimbarea regimului va fi, mă tem, ridicat’, spune el într-un interviu acordat AFP, cu ocazia festivalului Joseph Conrad, organizat la Cracovia, în sudul Poloniei, în semn de omagiu pentru marele scriitor britanic de origine poloneză.

‘Nu există nicio îndoială că acest regim se va duce, pur şi simplu, pentru că este extraordinar de ineficient, este un anacronism istoric’, continuă foarte popularul părinte al detectivului Erast Fandorin, un amestec de James Bond şi Sherlock Holmes în Rusia ţarilor înainte de revoluţia din 1917.

Când este întrebat despre eficienţa aparentă a puterii ruse în Ucraina, Akunin admite că ‘nu ştie foarte bine ce se petrece acolo’, dar se declară convins că ‘ameninţarea rusească este un factor de consolidare al naţiunii ucrainene’. Problema principală a acesteia din urmă este ‘aceeaşi ca în Rusia: corupţia’, adaugă el.

Celebrul autor, continuându-şi saga Fandorin, este pe cale să scrie o istorie a Rusiei în opt volume (două au fost deja publicate), povestită într-un limbaj alert şi simplu, accesibil marelui public. Ca istoric, el crede că mentalitatea naţiunii ruse de astăzi se explică prin raţiuni foarte vechi.

Incursiunea în timp pleacă de la Hoarda de Aur. ‘Statul rus de astăzi este moştenitorul imperiului lui Ginghis Han, mai degrabă decât al Bizanţului’, afirmă el.

‘Nu este nici bine nici rău, iar în anumite situaţii aceasta prezintă avantaje. Imperiul este sacralizat, puterea este sacralizată, viaţa oamenilor nu se supune legii, ci ordinelor’, consideră Akunin, pentru care Rusia actuală este guvernată de o ‘arestocraţie’, altfel spus, un grup de oameni care îşi rezolvă problemele arestându-i pe cei care îi deranjează.

Această putere se sprijină în special, explică el, pe trei grupuri sociale: poliţia şi serviciile speciale, oligarhii aliaţi Kremlinului şi funcţionarii corupţi.

Întrebat despre sondajele care îi acordă o foarte mare popularitate preşedintelui Vladimir Putin, el afirmă că marea majoritate a ruşilor nu manifestă niciun interes faţă de politică şi, atunci când sunt întrebaţi dacă îl susţin pe stăpânul Kremlinului, ei răspund mecanic ‘da’ ca să fie lăsaţi în pace.

Scriitorul, care a participat la manifestaţiile anti-Putin de la Moscova, se revoltă împotriva persecuţiilor la adresa opozantului Aleksei Navalnîi, avocat şi politician, care a stat şase luni în închisoare, acuzat de deturnare de fonduri ‘ca urmare a unui dosar în întregime fabricat’.

‘Este o ruşine că societatea Yves Rocher (pretinsă victimă a acestei deturnări) s-a lăsat târâtă în această istorie. Franţa este o democraţie, dar piaţa rusească este importantă pentru Yves Rocher’, opinează el.

Un purtător de cuvânt al societăţii Yves Rocher Vostok, filiala rusească a grupului francez, a dezminţit ‘formal’ pentru AFP că societatea ar fi ‘iniţiatoarea procesului împotriva lui Navalnîi’. La originea lui, ‘sunt sigur autorităţile ruse’, a subliniat el.

Seria de cărţi a lui Akunin despre istoria Rusiei porneşte din secolul al IX-lea şi ajunge până în 1917. Totuşi, istoria recentă este cea care a lăsat urme profunde în societatea rusă? ‘Da, dar eu nu aş şti să rămân obiectiv vorbind despre Lenin sau despre Stalin’, recunoaşte el. ‘Despre acesta din urmă, nu se va putea vorbi decât atunci când nu va mai putea reveni. În timp ce în prezent, asistăm la un fel de renaştere a stalinismului’.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale a sumei din cont nu poate fi o opțiune!
O cunoscută asociație de consumatori cere dezbatere națională pe tema pensiilor private: Eliminarea plății integrale ...
Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), una dintre organizațiile reprezentative ale consumatorilor, ...
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidență în București a crescut până la 8,77 la mie. Corbeanca, pe primul loc în Ilfov cu 17,4 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile pentru Bucureşti este, sâmbătă, de 8,77 cazuri la mia de locuitori, ...
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde de dolari
Statele Unite avertizează Mexicul că planul său de reformă energetică amenință investiții americane de zeci de miliarde ...
Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat "preocupări reale", ...