Puzdrowski, Impact: Timişoara este pe radarul nostru pentru a dezvolta un proiect semnificativ

Cu mai multe terenuri în Bucureşti şi Constanţa, dezvoltatorul Impact, care construieşte Greenfield şi a lansat recent un nou ansamblu rezidenţial, caută să cumpere teren în Timişoara pentru noi apartamente. Cu toate acestea, compania a inregistrat vânzări în scădere în trimestrul III din acest an comparativ cu aceeasi perioadă a anului trecut, și asta pe fondul problemelor de acces în Greenfiled, care se află în nordul Capitalei.
Andrada Ghira - joi, 16 nov. 2017, 22:06
Puzdrowski, Impact: Timişoara este pe radarul nostru pentru a dezvolta un proiect semnificativ

Dezvoltatorul Impact, din care omul de afaceri Gheorghe Iaciu deţine participaţia majoritară, caută să cumpere noi terenuri şi în provincie. Dintre celelalte mari oraşe, Timişoara este pe radarul companiei. 

„Ne-am uitat la Iaşi, Cluj, dar acum Timişoara este pe radarul nostru datorită mixului perfect dintre cererea mare, a competiţiei reduse, în comparaţie cu Cluj-Napoca, dar şi pentru disponibilitea terenurilor pentru dezvoltare. Dacă te uiţi la Cluj, este un oraş frumos, care se află într-o vale şi care nu mai are terenuri. Există cerere, dar dezvoltatorii locali nu fac faţă cererii şi vedem o oportuntitate pentru noi să începem un proiect semnificativ acolo”, spune Bartosz Puzdrowski, CEO Impact Developer & Contractor.   

Impact a fost pe punctul de a construi locuinţe la Cluj-Napoca. În 2006, comania era deţinută de omul de afaceri Dan Ioan Popp, şi urma să construiască în parteneriat cu Primăria în proiectul Dealul Lomb. Locuinţele au rămas la stadiul de proiect, iar parteneriatul dintre cele două părţi a căzut.

În plus, compania schimbă planurile pentru terenul pe care în deţine în Constanţa. Dacă iniţial a fost proiectat un complex cu case, acum se va face trecerea la blocuri cu apartamente. Impact mai deţine un teren în Ghencea, pretabil la construcţia a 2.500 de apartamente. 

Anul acesta Impact a făcut paşi repezi în a-şi securiza terenuri cu potenţial. Luna trecută, compania a semnat o scrisoare de intenţie pentru achiziţia unui teren de 5,5 ha de la italienii de la Nusco. Iar pe terenul de 2,2 ha din zona Bulevardului Expoziţiei, cumpărat în vară, lucrările de construcţie la noul proiect imobiliar vor fi demarate la începutul anului viitor. 

2017 a fost anul dezechilibrului dintre cerere şi ofertă 

Preţurile apartamentelor din cadrul proeictului Greenfield pe care Impact în dezvoltă în nordul Capitalei au crescut în ultimele 12 luni cu 15% datorită unei creşteri a cererii şi a numărului mici de apartamente disponibile. 

„2017 este anul dezechilibrului dintre cerere şi ofertă. Creşerea preţurilor este una sănătoasă, alimentată de creşterea salarială şi de cea economică. Dezvoltatorii nu au reuşit să ofere destule proiecte noi pe piaţă”, crede Puzdrowski.

Acesta mai spune că dezvoltarea unui proiect rezidenţial necesită timp din momentul în care investitorii văd o creştere a cererii si până la momentul în care pot vinde apartamentele. 

Dezechilibrul va continua şi în primele două trimestre ale anului viitor, urmând ca oferta să se îmbogăţească la mijlocul anului. 

„Cred că preţurile ar trebui să se stabilizeze în a doua jumătate a anului viitor, dar în acelaşi timp volumul tranzacţiilor va creşte”, mai spune şeful Impact. 

68 de milioane de euro într-un nou proiect rezidenţial

Impact va începe anul vitior lucrările de construcţie la prima fază din proiectul Luxuria Domenii Residence. În total, investiţia în cele 630 de apartamente se ridică la 68 de milioane de euro, iar ultimele apartamente vor fi gata in 2020. 

CITEŞTE ŞI Dezvoltatorul Impact demarează anul viitor construcţia unui proiect rezidenţial de 68 de milioane de euro în Bucureşti

Profit în scădere cu 52% și vânzări reduse din cauza drumului de acces în Greenfield 

Impact a înregistrat în trimestrul II al acestui an venituri operaționale mai mici cu 17% față de aceeași perioadă a anului trecut și au ajuns la aproape 102 milioane de lei. Profitul net a scăzut cu 52%, la 13,5 milioane de lei, arată datele financiare ale companiei.

„Scăderea profitului a fost influențată de un volum al vânzărilor inferior celui de anul trecut și datorită creșterii costului financiar al companiei (+153%) față de anul 2016. Scăderea înregistrată s-a datorat exclusiv închiderii unuia dintre drumurile de acces în complex și mediatizării nefavorabile intense. Anticipand situația, Compania a identificat, încă din
2016, alte trei soluții alternative de acces, pentru care a și finalizat demersurile privind achizițiile de terenuri și proiectările aferente, procedurile de avizare și autorizare aflandu-se, în continuare, în plină desfășurare”, se arată în informarea Impact remisă Bursei de la București.

Vânzările de apartamente s-au redus cu 30,3%, de la 353 unităti la sfârșitul trimestrului III din 2016, la 246 unități la
trimestrul III 2017, în timp ce valoarea medie a tranzacției a crescut cu peste 19%, de la aproximativ 70.895 de euro, la 82.952 de euro la trimestrul III 2017.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 153 % pe seama facilităților contractate pentru etapele 5, 6 și
7 și a dobanzilor aferente împrumutului din emisiunea de obligațiuni.
 
Creanțele comerciale au crescut cu 359%, motivul principal fiind contractul de împrumut către Bergamot Developments, prin care se dezvoltă proiectul Luxuria Domenii. „Scopul împrumutului a fost de a achiziționa loturi de teren pentru noul proiect rezidențial. Suma împrumutată este de 54 de milioane de lei cu o rată a dobânzii de 6,5%/an, cu termen de rambursare nu mai târziu de 15 august 2017, cu posibilitatea de a fi convertită în capital social. Împrumutul a fost convertit în capital social în octombrie 2017”, se mai arată în anunțul companiei.
Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...