PwC: Creştere cu 15% a pieţei româneşti de publicitate online, în 2013, la circa 113 milioane de lei

Industria de advertising din România a crescut cu 15% în 2013, valoarea pieţei de publicitate online raportată de participanţii la studiu cumulând 112,9 milioane de lei, conform datelor celei mai recente ediţii a studiului ROADS (Romanian Online Advertising Study), realizat de IAB România şi PwC România.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 15:07
PwC: Creştere cu 15% a pieţei româneşti de publicitate online, în 2013, la circa 113 milioane de lei

Deşi începutul anului 2013 a adus o scădere de 12% faţă de ultimele şase luni din 2012, însumând 45,5 milioane lei, semestrul doi a generat o creştere de 48% comparativ cu prima parte a anului, ajungând la o valoare totală de 67,4 milioane lei.

Al doilea semestru din 2013 a adus o creştere în termeni reali (like-for-like) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Astfel, valoarea raportată de grupul de referinţă, din care fac parte companiile care au participat la toate cele patru ediţii din 2012 şi 2013 ale studiului, a crescut cu 7% faţă de cea înregistrată în semestrul doi din 2012.

În S2 2013, industriile de telecom, servicii financiare şi auto au condus detaşat în topul investiţiilor în publicitatea online. Acestea au fost urmate de Cosmetics and Toiletries, Food, Drinks şi Online Retail.

‘Motivul pentru care piaţa de publicitate online a înregistrat această evoluţie în 2013 este, într-o oarecare măsură, creşterea volumului de tranzacţii raportate prin Facebook şi Google, datorat intrării în studiu a jucătorilor din zona agenţiilor media. În plus, campaniile sunt de la an la an planificate mai responsabil, mai eficient şi mai bine orientat către îndeplinirea obiectivelor vizate’, a explicat directorul executiv al IAB România, Ioana Anescu.

La rândul său, coordonatorul studiului ROADS, Bogdan Belciu, a apreciat că evoluţia consistentă a publicităţii online în semestrul al doilea din 2013 trebuie pusă în contextul accelerării creşterii economice generale a ţării şi dă motive de optimism pentru debutul unei noi etape de creştere, ‘atât de necesară, mai ales pentru publisherii locali, greu încercaţi în confruntarea cu giganţii globali’.

‘Sperăm ca online-ul să reprezinte primul segment care iese din criză ce afectează de câţiva ani întreaga industrie de media şi publicitate din ţara noastră şi să stimuleze revenirea celorlalte segmente ale pieţei’, a spus el.

Formatele digitale utilizate cel mai frecvent în 2013 sunt, în mod detaşat, cele embedded, urmate de cele interruptive, respectiv de conţinutul sponsorizat.

ROADS (Romanian Online Advertising Study) este studiul cel mai important pentru industria locală de advertising online din România, analizând piaţa în funcţie de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe internet şi lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalităţii.

Realizat începând din anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online şi contorizează atât datele furnizate de publisheri, care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât pe şi cele furnizate de regii.

IAB România a fost creată în anul 2006 şi reuneşte cele mai importante companii din domeniul publicităţii pe internet: regii de media, agenţii de publicitate, furnizori de servicii în domeniul publicităţii online, publisheri autohtoni şi filiale internaţionale.

Asociaţia IAB România este o asociaţie profesională, fără scop lucrativ, neguvernamentală, apolitică şi autonomă, care îşi propune să protejeze şi să promoveze interesele profesionale şi investiţiile realizate pe piaţa de publicitate online din România, să elaboreze standarde ale industriei şi să creeze cadrul pentru autoreglementare. Asociaţia IAB România este membru al asociaţiei IAB Europe, participând ca membru fondator la reconfigurarea acestei asociaţii în 2008.

 

Te-ar mai putea interesa și
Markus Krebber, șeful RWE: Germania ar putea ca în cel mult trei ani să renunțe complet la importurile de gaze naturale din Rusia
Markus Krebber, șeful RWE: Germania ar putea ca în cel mult trei ani să renunțe complet la importurile de gaze naturale ...
Germania ar putea să nu mai fie dependentă de gazul rusesc în următorii trei ani, a anunţat vineri Markus Krebber (foto), directorul general al celui mai mare producător de energie din țară,......
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în ...
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...