PwC România a acordat consultanţă CEC Bank în procesul de obţinere a acordului CE pentru majorarea capitalului social

CEC Bank şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în calitate de acţionar unic al băncii, au beneficiat de expertiza PwC România în toate etapele procesului de obţinere a acordului Comisiei Europene - DG Competition pentru majorarea capitalului social al instituţiei bancare, informează compania de consultanţă, scrie Agerpres.
Economica.net - mie, 30 oct. 2019, 11:48
PwC România a acordat consultanţă CEC Bank în procesul de obţinere a acordului CE pentru majorarea capitalului social

„PwC România a acordat băncii servicii de asistenţă în elaborarea planului de afaceri, document separat ce a fost prezentat Comisiei Europene în mai multe scenarii. De asemenea, Departamentul de Evaluare şi analiză macroeconomică din cadrul PwC România a realizat documentul Testul investitorului privat prudent în legătură cu intenţia statului român de a majora capitalul social al CEC Bank, solicitat de Comisia Europeană pentru a determina dacă majorarea de capital intră sau nu sub incidenţa ajutorului de stat”, declară Sorin Petre, partener PwC România şi coordonator al echipei de consultanţă din proiect.

Potrivit sursei citate, raportul a mai inclus prezentarea cazuisticii aplicabile şi a unor speţe similare privind principiul investitorului privat, acestea din urmă fiind elaborate de către D&B David şi Baias, societatea de avocatură afiliată PwC în România.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, marţi, 29 octombrie, că planurile MFP de a majora capitalul CEC Bank cu suma de 940 milioane de lei (200 de milioane de euro) nu implică acordarea unui ajutor de stat.

Evaluarea de către Comisie a planului de afaceri prezentat de România a arătat că injecţia de capital în valoare de 200 de milioane euro în CEC Bank ar genera un randament al investiţiei pentru statul român (în calitate de acţionar unic al băncii), în conformitate cu condiţiile pieţei. Planul de afaceri prevede, mai ales, o sporire a activităţilor de creditare şi a cotei pe piaţă a depozitelor, o mai mare eficienţă şi niveluri solide de capital.

În luna octombrie 2019, România a notificat CE despre intenţia sa de a recapitaliza CEC Bank, care este deţinută de stat. Recapitalizarea are drept obiectiv să consolideze capacitatea de creditare a băncii, ţinând seama, în special, de potenţialul pieţei interne şi să iniţieze o perfecţionare substanţială a sistemelor informatice ale băncii astfel încât aceasta să continue să ofere servicii clienţilor săi, să îşi îmbunătăţească eficienţa şi să reducă riscul operaţional. De asemenea, România a prezentat Comisiei planul de afaceri al acestei bănci pentru perioada 2019­2023.

CEC Bank, în prezent a şaptea bancă din România, este deţinută integral de statul român din anul 1864.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...