1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Qatarul are încă două zile să accepte ultimatumul statelor arabe. Trump a discutat cu lideri din Golf

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul au acceptat duminică cererea Kuweitului de a prelungi cu 48 de ore termenul ultimatumului pentru Qatar, transmite Reuters. Agenţia de presă saudită SPA, preluată de Reuters, a difuzat o declaraţie comună în acest sens a statelor arabe care au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul luna trecută şi au impus acestei ţări un embargou comercial şi în domeniul transporturilor.

03 iul, 2017 | Agerpres

În urmă cu 10 zile, statele arabe menţionate au transmis guvernului de la Doha o listă cu 13 condiţii pentru ridicarea blocadei. Printre acestea se numără şi închiderea postului de televiziune Al-Jazeera. Qatarul a făcut cunoscut că pretenţiile reprezintă un atentat la suveranitatea sa şi sunt făcute pentru a fi respinse.

Kuweitul şi-a asumat un rol de mediator în această criză diplomatică, al cărui motiv oficial este o declaraţie atribuită emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, postate pentru scurt timp pe site-ul de internet al agenţiei naţionale de presă. Poziţia oficială a Qatarului este că site-ul de internet al agenţiei a fost atacat de hackeri.

Agenţia de presă kuweitiană KUNA a anunţat că cererea de prelungire a ultimatumului a fost făcută de emirul Kuweitului, şeicul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah. Potrivit Reuters, care a preluat ştirea, KUNA nu precizează dacă guvernul de la Doha a respins ultimatumul, al cărui termen limită era duminică.

În aceeaşi zi, Egiptul a anunţat că miniştrii de externe ai celor patru state arabe aflate în conflict cu Qatarul se vor întâlni miercuri, la Cairo, pentru a discuta situaţia.

Trump a discutat cu lideri din Golf despre criza legată de Qatar (Casa Albă)

Preşedintele american Donald Trump a purtat duminică discuţii telefonice separate cu liderii Arabiei Saudite, emiratului Abu Dhabi şi Qatarului, pentru a-şi exprima 'îngrijorările legate de actual dispută' între Doha şi vecinii săi arabi, a informat Casa Albă, conform unui comunicat citat de Reuters.

Donald Trump, care petrece un weekend prelungit la proprietatea sa din Bridgewater, New Jersey, a discutat cu regele saudit Salman bin Abdulaziz, cu prinţul moştenitor al emiratului Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan, şi cu emirul Qatarului, şeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani.

'El a reiterat importanţa stopării finanţării terorismului şi a discreditării ideologiei extremiste. Preşedintele a subliniat de asemenea că unitatea în regiune este crucială pentru îndeplinirea obiectivelor Summitului de la Riad de înfrângere a terorismului şi de promovare a stabilităţii regionale', a menţionat Casa Albă.

'Preşedintele Trump, cu toate acestea, consideră că obiectivul primordial al iniţiativei sale este încetarea finanţării terorismului', a adăugat sursa citată.


Doha se confruntă cu posibile sancţiuni suplimentare din partea Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite, Bahreinului şi Egiptului, care au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul luna trecută şi au impus acestei ţări un embargou comercial şi în domeniul transporturilor, acuzându-l că sprijină terorismul.


Termenul limită anunţat iniţial de cele patru state pentru ca micul emirat să accepte o listă cu 13 condiţii pentru ridicarea blocadei a expirat duminică seara, dar la cererea Kuweitului, care şi-a asumat un rol de mediator în această criză, a fost prelungit cu 48 de ore.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO