1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

News

R.Moldova: 40.000 de oameni au protestat în stradă împotriva puterii

Aproximativ 40.000 de oameni au manifestat duminică la Chişinău, cerând alegeri anticipate în Republica Moldova, această fostă republică sovietică care se adânceşte într- criză politică de mai bine de un an, tansmite AFP. 

24 ian, 2016 | Agerpres

"Poporul e cu noi: el nu vrea să susţină ologarhii şi autorităţile criminale", a declarat unul dintre liderii opoziţiei, Andrei Năstase.

Manifestanţii - proveniţi din rândurile forţelor politice de stânga dar şi de dreapta, atât pro-europene cât şi pro-ruse - şi-au exprimat furia faţă de corupţia endemică în rândurile puterii şi faţă de influenţa oligarhului Vlad Plahotniuc care, în opinia lor, "trage sforile" guvernării.

O altă manifestaţie era prevăzută pentru susţinerea autorităţilor, dar a fost anulată în ultimul moment deoarece organizatorii s-au temut să nu aibă loc ciocniri între cele două tabere.

Această ţară săracă cu 3,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, traversează o criză politică de la descoperirea în aprilie anul trecut a unei imense fraude financiare: dispariţia din sistemul bancar a peste un miliard de dolari, ceea ce echivalează cu 15% din produsul intern brut al Republicii Moldova, notează AFP.

Acest scandal, care a declanşat primele manifestaţii de amploare, a dus la arestarea în octombrie 2015 a fostului prim-ministru Vlad Filat, suspectat că a deturnat 250 de milioane de dolari.

Desemnarea miercurea trecută a unui nou guvern, al treilea în mai puţin de un an, nu a făcut decât să alimenteze mişcările de protest. Protestatarii au încercat să intre în clădirea parlamentului pentru a întrerupe ceremonia de învestitură a guvernului, ceea ce a determinat Uniunea Europeană să lanseze un apel la calm.

Republica Moldova este adesea considerată ca un teren de confruntări între Uniunea Europeană şi Rusia, mai ales după încheierea acordului de asociere la UE în 2014, fapt ce a provocat furia Moscovei, relatează AFP.

Potrivit agenţiei citate, 78% din populaţia acestei ţări este de naţionalitate română, iar minorităţile rusă şi ucraineană reprezintă circa 14%.

Cu toate acestea, la manifestaţiile recente au fost alături la proteste pro-europeni şi pro-ruşi, de dreapta cât şi de stânga, toţi acuzând majoritatea actuală că foloseşte retorica pro-europeană pentru a-şi camufla corupţia.

Potrivit relatărilor postului BBC despre protestele din Republica Moldova, opoziţia de la Chişinău, care include atât grupări pro-ruse cât şi pro-europene, doreşte înlăturarea premierului Pavel Filip şi organizarea de alegeri anticipate. Protestatarii reclamă legăturile lui Filip cu Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Republica Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti a refuzat în urmă cu o săptămână să-l nominalizeze pe Plahotniuc pentru funcţia de premier. Opozanţii lui Filip susţin acum că acesta va fi un intermediar al intereselor de afaceri ale oligarhului

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO