R. Moldova: Gazoductul Iaşi-Ungheni este doar prima fază a proiectului de interconexiune cu sistemul de gaze al UE

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene (România), iar din punct de vedere operaţional, la această etapă, magistrala asigură doar furnizarea gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezintă până la 1% din consumul total pe ţară, informează, joi, un comunicat al Ministerului Economiei din Republica Moldova, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 18:13
R. Moldova: Gazoductul Iaşi-Ungheni este doar prima fază a proiectului de interconexiune cu sistemul de gaze al UE

Potrivit sursei citate, precizările ministerului vin în urma unor informaţii privind activitatea gazoductului Iaşi-Ungheni publicate în ultimele zile atât de presa din România, cât şi de cea din Republica Moldova, potrivit cărora investiţiile de 26 milioane în acest proiect au fost inutile.

‘Asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova prin diversificarea surselor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale constituie una dintre priorităţile autorităţile statului. În acest context, construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni reprezintă prima fază a proiectului de interconexiune a sistemului de gaze al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene (România). Din punct de vedere operaţional, la această etapă, gazoductul asigură doar furnizarea
gazelor naturale pentru regiunea aferentă, ceea ce reprezenta până la 1% din consumul total pe ţară’, se spune în documentul citat.

Faza a doua a proiectului prevede lucrări de prelungire a gazoductului până la Chişinău (conducta Ungheni-Chişinău), fapt ce va permite diversificarea surselor de import de gaze. Actualmente, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru construcţia acestei magistrale, care, conform programului prestabilit, urmează a fi finalizată în prima jumătate a anului 2016, după care va urma etapa de proiectare şi construcţie.

În ceea ce priveşte importul de gaze naturale din România, Ministerul Economiei din Republica Moldova informează că, după inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, compania cu capital de stat Energocom a obţinut licenţa corespunzătoare de la ANRE şi a solicitat ofertele de preţuri de la potenţialii exportatori din România. Ca urmare a ofertelor parvenite şi negocierilor, a fost semnat contractul de furnizare a gazelor naturale cu OMV Petrom Gas România, care este valabil până la 31 decembrie 2015.

‘Conform prevederilor contractuale, a fost stabilit un volum anual de livrare a gazelor naturale la nivel de 1.059.274,39 metri cubi. Preţul iniţial a constituit 1.010 lei româneşti pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale, iar urmare a evoluţiilor pe piaţa gazelor naturale din regiune şi ca rezultat al negocierilor acesta a fost micşorat până la 900 lei româneşti pentru 1.000 metri cubi. În conformitate cu obligaţiunile asumate de părţi, la moment, prin gazoductul Iaşi – Ungheni a fost importat un volum de 707.312 metri cubi de gaze naturale (volumul rămas, conform contractului, va fi importat până la finele anului curent)’, spune ministerul.

Conform acestuia, după expirarea contractului cu OMV Petrom Gas, potrivit procedurilor legale, Energocom va lansa o nouă procedură de contractare, care se va rezuma la selectarea unei companii de furnizare conform criteriilor preţ-calitate.

‘De menţionat că referinţele unor media vizând faptul că preţul de import al gazelor naturale oferite de compania Gazprom este de 325 de dolari SUA pentru 1000 metri cubi de gaze naturale este eronată. La moment, preţul gazului natural procurat de Moldovagaz de la Gazprom este de 210,21 dolari SUA pentru 1000 metri cubi’, adaugă sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Poliţia Română continuă programul de educaţie rutieră
Campania de prevenire și combatere a consumului de alcool și de droguri este cea de-a doua dintre cele șase campanii incluse ...
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România livrează două aparate H215 clientului său din Finlanda
Airbus Helicopters România a finalizat acţiunea de livrare a celui de-al doilea elicopter H215 modernizat Poliţiei de ...
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier se extinde pe segmentul personal shopping. A lansat o platformă cu livrări în 60 de minute
FAN Courier a lansat o aplicație și platformă de personal shopping, cu livrare între 45 și 60 de minute, al cărei prim ...