Republica Moldova: Sechestru pe bunuri ale fostului premier Vlad Filat, reţinut într-o mega afacere de corupţie

Justiţia de la Chişinău a pus luni sechestru pe o serie de bunuri aparţinând fostului premier Vlad Filat, reţinut în cadrul unei mega afaceri de corupţie şi fraudă bancară ce implică în total 1 miliard de dolari, potrivit mass-media de peste Prut.
Economica.net - mar, 20 oct. 2015, 05:58
Republica Moldova: Sechestru pe bunuri ale fostului premier Vlad Filat, reţinut într-o mega afacere de corupţie

Procurorii au pus sechestru pe cinci automobile care îi aparţin lui Vlad Filat – un Porsche Macan, două Touareg-uri, o Toyota Land Cruiser şi un Mercedes Clasa S, scrie Agerpres.

‘Maşinile vor fi folosite în calitate de probe şi vor avea statut de corpuri delicte’, au declarat pentru Moldova.org surse apropiate de dosar, indicând că toate aceste autoturisme de lux au fost aduse deja la Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Chişinău.

Procurorul de caz, Adriana Beţişor, a declarat presei că maşinile aparţin lui Filat şi familiei sale şi că au fost confiscate în cadrul investigaţiilor, conform Jurnal.md. ‘Nu este exclus să fie aplicat sechestru pe întreaga avere ce-i aparţine lui Filat. Procedura a fost deja pornită’, a precizat Beţişor.

Aceste automobile figurează în autodenunţul omului de afaceri Ilan Shor, depus săptămâna trecută la Procuratura Generală.

‘La solicitarea lui Vlad Filat, în perioada anilor 2012-2014, prin intermediul companiilor pe care le controlam, au fost procurate automobile de model Mercedes Viano, de care el se foloseşte şi în acest moment şi care sunt înregistrate pe numele companiei Dufremall, două maşini Volkswagen Tuareg, Porsche Macan, Toyota Land Cruiser şi altele care au fost înregistrate pe persoane afiliate lui, indicate de acesta, dar pe care nu le cunosc’, scrie în autodenunţul său Ilan Shor.

Duminică, judecătorii au prelungit cu 30 de zile perioada de arest preventiv pentru Vlad Filat, reţinut joia trecută, după ce legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară.

Filat, care a fost până la reţinerea sa liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, proeuropean), este suspectat de deturnarea a 250 de milioane de dolari din sistemul bancar moldovean în perioada în care a fost premier (între 2009 şi 2013).

În declaraţia de avere pe 2014, Vlad Filat, lider PLDM la acea vreme, declară că în afară de salariul de deputat în sumă de 10.395 lei (moldoveneşti) a încasat dividende de circa 420.000 de euro (circa 8 milioane de lei moldoveneşti) din cota de 95,37% deţinută la Kapital Invest Company din Iaşi, potrivit publicaţiei financiare Mold-Street.

Fostul premier moldovean mai declară o casă de 180 metri pătraţi (evaluată la peste 3 milioane de lei /moldoveneşti/), un teren de 14 ari (evaluat la peste 1 milion de lei /moldoveneşti/), două garaje (de 150.000 de lei /moldoveneşti/ fiecare), două autoturisme – o Toyota Corolla din 2008 şi un Porsche Cayenne din 2013. Filat mai declară cinci conturi bancare, din care doar două i-ar aparţine – unul de 150.000 de lei (moldoveneşti) şi altul 16.800 de euro. Soţia sa Angela Gonţa a încasat pe anul trecut un salariu de 19.300 de lei (moldoveneşti) şi drepturi de autor de la PRO TV (Chişinău) de 143.800 de lei.

Potrivit unor estimări neoficiale, Filat ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Republica Moldova, deţinând prin persoane interpuse un adevărat holding media, instituţii bancare şi afaceri în sectorul agricol.

Cotidianul ucrainean Delo îi atribuia lui Vlad Filat în 2010 o avere de circa 30 milioane de dolari, din afaceri cu tutun şi imobiliare, conform Mold-Street.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...