R. Moldova: un lider unionist, care pledează pentru unirea Basarabiei cu România, a fost expulzat

Autorităţile sunt în drept să declare un cetăţean străin persoană indezirabilă în cazul în care acesta pune în pericol siguranţa naţională, susţine Ministerul de Interne al Republicii Moldova, într-un comunicat emis joi, explicând motivele pentru care cetăţeanul român George Simion, liderul platformei 'Acţiunea 2012', care pledează pentru unirea Basarabiei cu România, a fost expulzat miercuri de pe teritoriul Republicii Moldova, informează Unimedia.md.
Economica.net - joi, 14 mai 2015, 09:13
R. Moldova: un lider unionist, care pledează pentru unirea Basarabiei cu România, a fost expulzat

Preşedintele Platformei Unioniste ‘Acţiunea 2012’, George Simion, a fost reţinut miercuri de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS), iar la scurt timp a fost expulzat din Republica Moldova, primind interdicţie de a mai intra pe teritoriul moldovean timp de cinci ani.

Potrivit articolului 55 al Legii 200 din 2010, autorităţile naţionale sunt în drept să adopte decizia privind declararea unui străin persoană indezirabilă ca măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională, menţionează comunicatul Ministerului moldovean de Interne.

‘Acţiunea 2012’ urma să organizeze la 16 mai un marş pentru unire în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, la care îşi anunţase participarea un număr mare de participanţi, scrie Agerpres.

George Simion a declarat că a fost oprit miercuri de câţiva ofiţeri SIS în scuarul din faţa liceului Gheorghe Asachi din Chişinău şi escortat până la vama Leuşeni.

Ulterior, Ministerul de Externe al României a indicat, într-un comunicat, că a solicitat explicaţii autorităţilor Republicii Moldova.

‘Clasa politică de la Chişinău a deziluzionat dramatic speranţele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulţi oameni au participat la manifestaţiile unioniste, văzând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor. Asta cred că a speriat: sâmbătă, de la ora 14:00, zeci de mii de oameni vor cere Unirea şi o vor face paşnic, cum am făcut-o întotdeauna’, a declarat George Simion pentru UNIMEDIA.

Potrivit unor analişti moldoveni, după amplele manifestaţii antiguvernamentale de la începutul lunii, în contextul răsunătorului scandal de corupţie prin devalizarea a trei bănci, de unde a dispărut un miliard de dolari, actualul guvern de la Chişinău se teme de o mişcare de contestare populară.

Primarul Chişinăului condamnă expulzarea cetăţeanului român George Simion din Republica Moldova

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a condamnat expulzarea, miercuri, din Republica Moldova a cetăţeanului român George Simion, liderul unei mişcări unioniste.

Deşi autorităţile moldovene nu au oferit încă o explicaţie oficială pentru această măsură, se presupune că liderul Platformei Unioniste ‘Acţiunea 2012’, George Simion, a fost expulzat pentru a determina zecile de mii de persoane care şi-au anunţat participarea la un marş unionist sâmbătă la Chişinău, organizat de ‘Acţiunea 2012’ şi mişcarea ‘Tinerii Moldovei’, să nu mai iasă în stradă, potrivit portalului Deschide.md.

Dorin Chirtoacă s-a declarat convins că gestul autorităţilor moldovene ‘va avea o reacţie inversă’.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu şi-a manifestat, de asemenea, dezaprobarea faţă de interdicţia emisă de SIS pe numele liderului unionist George Simion.

‘Sunt absolut sigur că această operaţiune a SIS are girul decidenţilor politici de la Chişinău, mai exact acesta este o parte din preţul pe care îl plăteşte Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) pentru prezenţa lui Voronin la guvernare’, consideră Valeriu Munteanu.

Cazul este în atenţia comentatorilor de la Chişinău, unanimi în opinia că autorităţile, care se confruntă cu dosare scandaloase de corupţie, se tem de eventuale acţiunile de protest în masă, ce ar putea clătina puterea.

‘Expulzarea lui Simion este reacţia unor oameni speriaţi. Acesta locuieşte în Republica Moldova de mulţi ani, nu a avut nicio problemă cu legea. Pentru mine e absolut evident că nu unionismul a fost motivul expulzării, ci frica celor mai mari hoţi că protestele stradale, indiferent de coloratura lor politică, ar putea duce la răsturnarea puterii politice’, afirmă fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU şi Consiliul Europei, Anatol Tulbure, citat de Jurnal.md.

‘Dacă vrei ca la mitingul din 16 mai să vină atâta lume cât şi-a dorit să vină, nu-l reţii pe George Simion. Dacă vrei să vină mai multă lume, atunci îl reţii absolut neîntemeiat pe George Simion. Dacă vrei ca lumea care va veni la miting să fie calmă, îl eliberezi imediat pe Simion. Dacă vrei să superi tare lumea, îl declari pe George Simion (persona) non grata în Moldova pentru cinci ani’, a opinat şi analistul Constantin Cheianu.

Ministerul român de Externe a cerut informaţii clarificatoare în privinţa cazului cetăţeanului român şi urmăreşte situaţia prin ambasada României la Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus......
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card mai ușor de folosit?
Metoda de plată care plasează Bucureștiul deasupra a jumătate din capitalele UE. Poate deveni numărul unic un City Card ...
Numărul unic #7458 a fost accesat de peste 11 milioane de ori în 2023, doar pentru plata călătoriilor cu mijloacele STB ...