R.Moldova: Un nou plan de acţiuni cu NATO a fost anunţat de Maia Sandu, după discuţia cu John Bolton

Premierul moldovean Maia Sandu a anunţat joi că în curând vor începe negocieri privind un nou plan de acţiuni Republica Moldova - NATO, la finalul unei întrevederi pe care a avut-o la Chişinău cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, cu care a abordat subiecte precum combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, dar şi sprijinul american pentru consolidarea sectorului de securitate şi apărare, transmite Radio Chişinău.
Economica.net - joi, 29 aug. 2019, 12:05
R.Moldova: Un nou plan de acţiuni cu NATO a fost anunţat de Maia Sandu, după discuţia cu John Bolton

John Bolton, aflat într-un turneu în câteva state din Europa de Est, a reiterat sprijinul Washingtonului pentru reglementarea conflictului transnistrean, menţionând inadmisibilitatea interferenţelor din exterior în procesele interne din Republica Moldova, notează sursa citată. Vizita oficialului american o precede pe cea a premierului Maia Sandu, care urmează să se deplaseze la Washington la sfârşitul acestei săptămâni. Maia Sandu se va afla în SUA în intervalul 31 august – 4 septembrie, cam în aceeaşi perioadă în care la Washington se va afla şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

În ceea ce priveşte consolidarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare, care, potrivit Maiei Sandu, are un impact nemijlocit asupra asigurării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, asistenţa SUA pentru modernizarea sectorului de securitate şi apărare se ridică în prezent la aproximativ 15 milioane de dolari anual. „Anul acesta vom negocia un nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului Moldova – NATO şi vom trece la cea de-a doua fază a Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare pentru Republica Moldova, susţinerea SUA în aceste sens fiind fundamentală. Doar aşa putem contribui la consolidarea capabilităţilor militare şi la fortificarea sistemului de securitate naţional, abil în gestionarea ameninţărilor atât convenţionale, cât şi hibride. Doar aşa putem deveni un partener stabil care nu doar consumă, dar şi oferă securitate”, a subliniat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă difuzat joi de guvernul de la Chişinău.

Statele Unite ale Americii sprijină suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi consideră că aceasta trebuie să-şi decidă de sine stătător viitorul, fără influenţe din exterior, a declarat John Bolton, precizând că SUA vor susţine şi în continuare autorităţile de la Chişinău în vederea reglementării conflictului transnistrean. „Vom susţine puternic eforturile guvernului pentru a rezolva această problemă şi pentru a asigura unitatea Republicii Moldova şi ca să nu fie obiectul unor influenţe din exterior. Este un subiect important pentru populaţia ţării, dar menţinerea integrităţii teritorială este crucială şi pentru noi”, a insistat Bolton.

Potrivit comunicatului citat, Maia Sandu a insistat pe fermitatea guvernului în ce priveşte implementarea unor reforme structurale şi a exprimat recunoştinţa faţă de SUA, pe care le-a calificat drept partener strategic care a susţinut eforturile Republicii Moldova de restabilire a proceselor democratice şi protecţiei drepturilor omului după o perioadă în care Republica Moldova a căzut pradă unui regim oligarhic, fiind catalogată drept stat capturat. „Ne dorim ca subiectele prioritare de pe agenda guvernului, formulate în baza necesităţilor şi aşteptărilor cetăţenilor, şi anume combaterea corupţiei mari, reducerea sărăciei, crearea oportunităţilor de dezvoltare economică, găsirea modalităţilor pentru diversificarea surselor energetice, să fie în continuare elementele-cheie ale agendei de cooperare bilaterală şi mizăm pe susţinerea partenerilor americani în implementarea reformelor critice pentru transformarea Republicii Moldova într-un stat cu adevărat democratic”, a declarat Maia Sandu.

„În numele Guvernului SUA, vă asigur că aveţi toată susţinerea noastră pentru a combate corupţia, un obiectiv extrem de important pentru potenţialii investitori şi parteneri de afaceri din Statele Unite ale Americii. Succesul dumneavoastră în acest domeniu va avea implicaţii serioase pentru Moldova, dar şi pentru parteneriatele cu alte ţări ale lumii. SUA cred cu tărie în suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova şi este decizia ţării voastre ce viitor va alege, fără a fi influenţată din exterior”, a declarat la rândul său oficialitatea americană.

John Bolton a avut întrevederi separate cu preşedintele Igor Dodon şi cu ministrul de externe Nicu Popescu.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...