Rabla electrocasnice 2021: De vineri se pot descărca voucherele pentru aparatele de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. Bugetul este la jumate față de etapele anterioare

Vineri, 18 iunie, începe a treia și ultima etapă a programului guvernamental Rabla pentru electrocasnice prin care se acordă vouchere celor ce dau spre reciclare un produs electrocasnuc vechi și cumpără la schimb unul nou. În această etapă se vor putea descărca voucherele pentru uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat și aspiratoare. Bugetul este de numai 15 milioane de lei, la jumătate față de celelalte etape.
Alina Stanciu - joi, 17 iun. 2021, 14:41
Rabla electrocasnice 2021: De vineri se pot descărca voucherele pentru aparatele de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare. Bugetul este la jumate față de etapele anterioare

Rabla electrocasnice 2021: Vineri, începând cu ora 10:00, persoanele care și-au făcut cont pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru a participa la programul Rabla pentru electrocasnice, pot descărca voucherele pentru aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoare. Aceasta este a treia etapă a Programului și va dura teoretic până în data de 01 iulie, sau în limita bugetului disponibil ce se cifrează la 15 milioane de lei.

În celelalte doua etape, bugetul alocat s-a epuizat în 24 de ore și respectiv 35 de minute.

Pot participa în a treia etapă inclusiv cei care au fost validați în prima etapă și în a doua etapă a programului și și-au folosit voucherul/voucherele pentru achiziția de aparate frigorifice sau/și mașini de spălat vase/rufe, laptopuri, televizoare, tablete.

Care este valoarea voucherelor

Pentru echipamentele incluse în program în această etapă se vor acorda următoarele vouchere

  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

Pentru a putea folosi voucherul, cei interesați trebuie să dea la schimb un produs similar. Ca excepție, pentru pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Ce trebuie să faceți în a etapa a treia, ce începe pe 18 iunie

Selecția voucherelor pentru uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat și aspiratoare se poate face intrând în contul personal creat pe site-ul AFM dedicat. Generarea de vouchere se realizează din meniul situat în partea din stânga sus al aplicației. Utilizatorul autentificat va selecta opțiunea „Generează voucher” din meniu și va fi redirecționat către pagina unde poate genera voucherele. Ulterior, din lista „Tip voucher” va selecta dispozitivul electrocasnic pentru care dorește generarea voucherului, va confirma prin bifă că nu are datorii la bugetul local și de stat și apoi va selecta butonul „Salvează”.

Voucherele astfel generate vor fi activate de către Administrația Fondului pentru Mediu Mediu (AFM). Acest lucru o să fie evidențiat în fereastra de afișare a voucherelor. După activarea acestora de către AFM, voucherele se pot utiliza în cel mult 15 zile de la data activării acestora de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Cum se folosește voucherul

Cei care aleg să meargă la un magazin fizic pentru achiziția aparaturii electrocasnice, vor putea arăta voucherul pe telefonul mobil, intrând în aplicație. Pot, de asemenea, să printeze voucherului și să îl prezinte comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher. Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.

Voucherul se poate folosi și în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului.

Lista comercianților la care pot fi utilizate voucherele este publicată pe site-ul Admnistrației Fondului pentru Mediu, la adresa de AICI.

Voucherele se pot utiliza o singură dată, iar utilizatorul are obligația de a încărca în aplicația de pe site-ul AFM copia scanată a cărții / buletinului de identitate și declarația pe proprie răspundere până la momentul utilizării acestora. Neîndeplinirea acestei condiții va rezulta în imposibilitatea utilizării acestora la momentul efectuării tranzacției.

Din datele ministerului, până acum s-au înscris în program aproximativ 155.000 de persoane. Numărul total de vouchere disponibile pe toată perioada Programului, pentru cele 9 categorii de produse, este de aproximativ 200.000.

În prima etapă au fost aprobate 75.000 de vouchere, dintre care 32.556 au fost aprobate pentru categoria „Frigidere”, 29.407 pentru „Maşini de spălat rufe” şi 13.037 pentru „Maşini de spălat vase”.

În a doua etapă au fost aprobate 73.358 de vouchere.

După parcurgerea tuturor etapelor de selecție a voucherelor, sumele aferente voucherelor generate și neutilizate, redevin disponibile. Ulterior, se poate relua întreaga procedură de selecție pe etape, inclusiv etapa de înscriere în program/creare de cont.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia anunță că a cucerit orașul ucrainean Lisiciansk și a „eliberat” întreaga regiune Lugansk
Rusia a declarat că a cucerit oraşul Lisiciansk, din estul Ucrainei, şi întreaga regiune Lugansk, transmite duminică AFP, care citează Ministerul Apărării rus. ...
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în mai, active de 88,03 miliarde de lei, în creștere cu 7%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 88,03 miliarde lei, la finalul lunii mai 2022, în creştere ...
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR: Reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1
CNAIR a anunțat că de luni, 4 iulie, reîncep lucrările de reparații și înlocuire rosturi dilatație – pe DN 1 pe ...
Germina Nagâţ (CNSAS): Isărescu este necolaborator. Statutul juridic este că s-a oprit verificarea la CCR
Germina Nagâţ (CNSAS): Isărescu este necolaborator. Statutul juridic este că s-a oprit verificarea la CCR
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că ...