Rabla pentru electrocasnice: Sumele neconsumate vor fi realocate pentru o nouă ediţie, în vară

Sumele care nu se consumă în sesiunea prezentă a programului "Rabla pentru electrocasnice" vor fi realocate pentru o nouă ediţie, în această vară, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
AGERPRES - vin, 04 iun. 2021, 12:46
Rabla pentru electrocasnice: Sumele neconsumate vor fi realocate pentru o nouă ediţie, în vară

„Suntem în a doua etapă (a programului „Rabla pentru electrocasnice, n.r.), în care au fost alocate voucherele pentru televizoare, laptopuri şi tablete. După 35 de minute, bugetul de 30 de milioane de lei a fost epuizat. A fost un interes deosebit pentru aceste vouchere. În comparaţie cu prima etapă, interesul este mult, mult mai mare. Din punctul nostru de vedere a fost o decizie bună de a grupa pe categorii de electrocasnice acest program. Putem asigura în felul acesta, finanţare şi pentru electrocasnicele care sunt consumatoare de energie dintr-o gospodărie. Din bugetul primei etape nu sunt valorificate în jur de 45% şi drept urmare, mai mult ca sigur, după data închiderii primei etape vor rămâne sume disponibile care vor fi relocate şi utilizate într-o următoare etapă (…) Urmează etapa a III-a, peste două săptămâni, în care vor fi alocate voucherele pentru aparatele de aer condiţionat, aspiratoare şi maşinile de uscat rufe. După aceea vom trage o linie şi sumele care nu se consumă vor fi utilizate pentru o nouă ediţie, în cursul verii. Mă bucur că acest program nu s-a transformat într-un program de cumpărat televizoare”, a spus Tanczos.

Conform datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), voucherele generate în etapa a II-a a programului „Rabla pentru electrocasnice” vor fi activate luni, 7 iunie 2021, după parcurgerea etapelor interne de avizare.

Etapa secundă a programului guvernamental „Rabla pentru electrocasnice” a demarat vineri, la ora 10:00, iar cu această ocazie au fost generate vouchere pentru televizoare, laptopuri şi tablete.

Sumele aferente fiecărui echipament, inclus în etapa secundă sunt: 400 de lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică E, 500 de lei pentru laptopuri şi 300 de lei pentru tablete.

În etapa anterioară a programului, din voucherele aprobate, până în prezent, au fost utilizate 34.000, arată datele Fondului pentru Mediu. Prima etapă a fost dedicată achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare. Voucherele generate în prima etapă expiră în data de 8 iunie 2021.

Programul „Rabla pentru electrocasnice” – sesiunea 2021 a debutat pe data de 14 mai, cu perioada de înscriere a persoanelor fizice, timp de o săptămână.

La sesiunea din acest an, modalitatea de accesare a programului a fost revizuită, astfel încât persoanele fizice să poată beneficia de oportunitatea de a se înscrie şi de a obţine unul sau mai multe vouchere.

Ediţia din 2021 a programului „Rabla pentru electrocasnice” se desfăşoară etapizat, după cum urmează: Etapa I: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe/vase şi frigiderele/congelatoarele (21 mai – 3 iunie); Etapa II: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile şi tabletele (4 – 17 iunie); Etapa III: selecţia voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiţionat, uscătoarele de rufe şi aspiratoarele (18 iunie – 1 iulie).

Bugetul alocat ediţiei din acest an a programului „Rabla pentru electrocasnice” este de 75 milioane de lei, aproape dublu faţă de sesiunea din 2019, când a fost alocată suma de 40 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...