Rablele de pe șosele golesc buzunarele firmelor de asigurare din România: În fiecare minut plătim 2000 de euro! Pot roboții să rezolve problema?

Firmele de asigurare din România au plătit daune de 1,7 miliarde de lei, în 2019, doar în baza asigurărilor CASCO. Înseamnă, anunță Adrian Marin, președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), circa 680 de euro pe minut. De altfel, asigurarea CASCO a ajuns, conform datelor ASF, să fie pentru asiguratori chiar mai păguboasă decât polița RCA, în jurul căreia se desfășoară în utima vreme dispute aprinse. Pe RCA, plățile se ridică la 1.250 de euro pe minut. Pot ieși firmele de asigurare din această situație, cu două linii care merg pe pierdere și care constituie 78% din întregul business non life? Este digitalizarea procedurilor de gestionare a daunelor (inclusiv cu ajutorul roboților software) o soluție?
Şerban Buşcu - joi, 21 mai 2020, 18:47
Rablele de pe șosele golesc buzunarele firmelor de asigurare din România: În fiecare minut plătim 2000 de euro! Pot roboții să rezolve problema?

Mai mulți specialiști din domeniu au încercat să răspundă la aceste întrebări în cadrul unui eveniment organizat de grupul Xprimm . Una dintre concluziile evenimentului a fost că tendința de creștere a daunalității în zona asigurărilor CASCO și RCA este una clară și că, până când se vor găsi soluții pentru diversificarea portofoliilor și pentru reducerea dependenței de auto, trebuie găsite soluții pentru gestionarea mai bună a daunelor. Comunicarea este un factor important, mai ales că asigurătorii se confruntă astăzi cu un deficit de imagine, accentuat și de războiul în care firmele care vând masiv RCA (Euroins și City Insurance) , dar n u doar ele, sunt implicate cu unitățile reparatoare și transportatorii. 

Aici puteți citi despre conflictul dintre cele două părți și încercările de modificare a legii RCA

„Sunt date evidente legate de daunalitate – ceea ce trebuie să facem cu toții este să ne gândim la o serie de soluții pentru ca lucrurile să fie înțelese, iar acest domeniu al asigurărilor să își recapete acea imagine de încredere, fără de care îi este greu să se dezvolte. Asigurările auto au o pondere mare în piață. Încercăm să gasim soluții pentru dezvoltarea altor linii de produs, dar e greu să facem pași în această direcție dacă încrederea nu se restabilește și ajunge la cote care să permită ceea ce fiecare actor al pieței își propune…Cred că dialogul și explicarea unor mecanisme pe baza cărora funcționează piața sunt esențiale pentru modul în care va evolua. Vedem că atât RCA cât și CASCO au o rată combinată peste 100%, iar asta înseamnă pierderi pe aceste produse”, crede Florin Golovatic, directorul Direcției Supraveghere pentru sectorul asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) a pus problema tranșant, în legătură exclusiv cu unitățile service, cu care se luptă pentru a modifica legea RCA.

„Nu avem o statistică oficială a numărului de service-uri din România, service-uri autorizate de RAR. O parte din autorități dau dovadă de pasivitate. Observăm o încălcare a directivei IDD din partea service-urilor, care oferă consiliere pe partea de daune”, a afirmat Roșu.

De partea cealaltă, vicepreședintele pe asigurări al ASF, Cristian Roșu, îndeamnă la prudență atunci când vine vorba despre necesitatea modificării legii RCA. „Zona daunelor este una foarte sensibilă, ea putând crea presiune pe prețuri. Totul se răsfrânge în prețuri și activitate. Vorbeați de modificările legislative – mi-e teamă să mă gândesc la niște modificări dacă nu aduc o valoare adaugată certă.”, a spus Roșu.

Despre modificările legislative în privința legii RCA a vorbit și Iulius Marian Firczak, deputat în Parlamentul României. „Sper să duc succesul mai departe și în modificarea și îmbunătățirea legii RCA, pentru că tensiunea este destul de mare în piață, problemele sunt acute. În 2017 am scos Legea RCA tot într-un moment de tensiune maximă. Iată ca după 3 ani de zile, legea a produs o serie de probleme. Este important să ascultăm toți actorii din piață. Pentru noi este important să vedem toate punctele de vedere și să luăm ce e bun din fiecare punct de vedere. Sper să reușim acest lucru. Un proiect a fost respins, mai sunt 2 propuneri pe rol. Sper ca în 3-4 săptămâni să aducem modificările necesare și piața să funcționeze la parametri normali.

Un parc auto extrem de învechit și multe alte motive de îngrijorare pentru asigurători

Adrian Marin, președintele UNSAR, a făcut o prezentare rece, pe cifre, a situației din piața asigurătorilor. De remarcat în primul rând este starea foarte proastă a parcului auto din România, cel care aduce cea mai mare parte a veniturilor din asigurări. Potrivit lui Marin, circa 50% dintre mașini au peste 15 ani. Iată, mai jos, cele mai importante declarații ale președintelui UNSAR legate de piață:

– Asigurarile RCA reprezinta circa 36% din totalul subscrierilor pietei de asigurari, in timp ce CASCO detine 21% din totalul subscrierilor. Ambele reprezinta peste jumatate din piata.
– Pe RCA, la finalul lui 2019, subscrierile s-au majorat cu 5%, in timp ce daunele platite au crescut cu 14%. Pe CASCO, subscrierile s-au majorat cu 11,7%, iar daunele – cu 20%.
– Probabil ca subscrierile vor avea de suferit in acest an, vor scadea, dar, probabil, si daunele ar putea scadea, insa estimarea mea este ca o vor face mai lent decat primele.
– Per ansamblu, segmentul RCA a ramas constant in ultimii 2 ani ca si PBS, in jurul valorii de 3,6 – 3,7 miliarde lei, insa volumul despagubirilor a avut un trend crescator. Prima medie RCA e la acelasi nivel ca in urma cu 5 ani, iar despagubirea medie a urcat cu 21%.
– Industria a platit despagubiri cu peste 70 milioane EUR mai mari pentru polițele RCA in 2019 fața de 2018, in timp ce primele brute subscrise au crescut cu doar 39 milioane EUR in aceeasi perioada. Despagubirile totale au ajuns la 657 milioane EUR in 2019 – care inseamna aproape 55 milioane EUR platiti in fiecare luna pentru despagubiri RCA. Anul trecut, s-au platit pe RCA despagubiri de peste 1.250 EUR pe minut. 
– Pe CASCO, subscrierile au crescut in 2019 pana la valoarea de 2,3 miliarde lei (fata de 2 mld. lei in 2018), insa cresterea despagubirilor in ultimii 3 ani pune presiune pe industrie. Nu mai putin de 1,7 mld. lei s-au platit in 2019 doar pe aceasta linie.
– Am platit cu 56 milioane EUR mai mult pentru CASCO in 2019 fata de 2018, in timp ce PBS au crescut cu aproape 43 de milioane EUR. Despagubirile totale au ajuns la 361 milioane EUR in 2019 – care inseamna peste 30 milioane EUR in fiecare luna (fata de circa 25 milioane EUR in 2018. In 2019, s-au platit pe CASCO despagubiri de peste 680 EUR pe minut.
– In ceea ce priveste influenta segmentului auto, profitabilitatea apasa pe intregul business. 79% din toata piata reprezinta asigurari non-life, iar profitabilitatea este data de rata combinata, care s-a mutat din pacate de la 102,2, la 108,2.
– Daca ne uitam la parcul auto, in 2019 – 8,75 mil. de masini inmatriculate, 50% din parc are peste 15 ani; 79% dintre autoturime au deja peste 11 ani. Asta inseamna mai putine masini de asigurat pe CASCO, iar cele vechi prezinta riscuri de siguranta in trafic.
 
Digitalizarea a funcționat pe perioada crizei COVID, dar…

Una dintre concluziile la care au ajuns majoritatea celor care au vorbit în cadrul evenimentului XPrimm este că digitalizarea a ajutat în perioada restrucțiilor generate de epidemia de Coronavirus, însă încă nu poate fi o soluție spectaculoasă pentru gestionarea daunelor.
 
AICI puteți consulta toate declarațiile celor prezenți, în legătură cu influența digitalizării asupra procedurilor de gestionare a daunelor.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul Armeniei: Zonele disputate trebuie returnate Azerbaidjanului, altfel va urma un război – TASS
Premierul armean Nikol Paşinian a avertizat că Armenia s-ar putea confrunta cu un război cu Azerbaidjanul dacă nu va ajunge la un compromis cu Baku în ceea ce priveşte returnarea unor teritorii......
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Unilever renunţă la afacerile cu îngheţată şi desfiinţează 7.500 de posturi la nivel mondial
Gigantul din domeniul bunurilor de larg consum Unilever a anunţat marţi că intenţionează să transforme operaţiunile ...
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în România au cheltuit, în medie, 2.675 lei/persoană, în 2023 – date INS
Turiştii nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective din România au cheltuit, anul trecut, în ...
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Japonia a renunţat la politica dobânzilor negative
Banca Japoniei (BoJ) a majorat marţi dobânda de referinţă, punând punct unei perioade de opt ani în care a practicat ...