Racheta trasă în Mediterana „nu are nimic a face” cu Siria, afirmă Pentagonul

Racheta trasă în Mediterana în cadrul unui exerciţiu israeliano-american era un "test" care "nu are nimic a face" cu o eventuală acţiune militară în Siria, a declarat George Little, un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP.
Economica.net - mar, 03 sept. 2013, 19:54
Racheta trasă în Mediterana

„Acest test nu are nimic a face cu examinarea de către Statele Unite a unei acţiuni militare menite să răspundă atacului chimic comis în Siria”, a declarat el, citat într-un comunicat.

Marţi „dimineaţa, Departamentul american al Apărării a furnizat o asistenţă tehnică şi o susţinere Agenţiei israeliene antirachetă pentru un zbor de testare a unei rachete-ţintă Sparrow în spaţiul aerian al Mediteranei”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Acest test a fost, potrivit lui Little, planificat „de mult timp”, cu scopul de a evalua capacitatea sistemului israelian Arrow de a detecta, urmări şi schimba informaţii cu privire la o „ameninţare simulată împotriva Israelului”, a adăugat el.

Ministerul rus al Apărării, care a trimis mai multe nave în Mediterana, în ultimele zile, cu scopul de a supraveghea pregătirile operaţiunii militare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, a anunţat marţi dimineaţa că a detectat lansarea a două rachete balistice trase „dinspre partea centrală a Mediteranei către coasta de est”.

Ministerul israelian al Apărării a recunoscut, ulterior, că tras în coordonare cu armata americană o rachetă de tip Anchor, denumirea israeliană pentru Sparrow.

„Este vorba despre primul tir de testare a acestei versiuni de rachetă, care a fost efectuat (…) în spaţiul aerian al Mediteranei. Toate elementele sistemului au funcţionat conform configuraţiei operaţionale”, a precizat ministerul într-un comunicat.

Acest test este efectuat în contextul în care Israelul a anunţat săptămâna trecută mobilizarea sistemului de interceptare antirachetă la Tel Aviv, cu scopul de a se apăra în cazul unei eventuale extinderi a conflictului sau unor represalii, în eventualitatea unei intervenţii militare în Siria.

Mijloacele israeliene includ de la sistemul de apărare Iron Dome împotriva obuzelor şi rachetelor cu rază scurtă de acţiune şi până programul Arrow III împotriva rachetelor balistice.

Preşedintele american Barack Obama şi-a anunţat intenţia de a angaja o operaţiune militară limitată împotriva regimului sirian, în urma unui atac chimic la scară mare comis pe 21 august. El a precizat, totuşi, că va cere autorizarea Congresului înainte să ordone atacuri.

Cinci distrugătoare americane, echipate cu rachete de croazieră de tip Tomahawk, dar şi cu rachete de tip antirachetă, brăzdează în prezent partea de est a Mediteranei.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă publicitate pozitivă......
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației Ruse, moștenitoarea vechiului URSS
Isărescu, despre tezaurul României din Rusia: Avem o creanță validă, eligibilă și total legală asupra Federației ...
Declarația guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se referă strict la tezaurul României transportat în timpul celui de-al ...
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare valoare de la lansarea programului
Fidelis – Ministerul Finanţelor listează la BVB titluri de stat în sumă de aproape 3,2 miliarde lei, cea mai mare ...
Ministerul Finanţelor listează la Bursa de Valori Bucureşti titluri de stat Fidelis în sumă de aproape 3,2 miliarde ...