Rachete ruse de tip S-300 destinate Siriei au fost fabricate, dar nu au fost livrate – presă

Rusia a fabricat o parte dintre rachetele sol-aer de tip S-300 destinate Siriei, însă livrarea prevăzută în primăvara lui 2013 a fost amânată pentru 2014, în pofida unui avans plătit de Damasc, scrie în ediţia de vineri cotidianul rus Vedomosti, relatează AFP.
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 09:47
Rachete ruse de tip S-300 destinate Siriei au fost fabricate, dar nu au fost livrate - presă

Potrivit ziarului, care citează rapoarte ale unor firme producătoare de armament, o parte a comenzii siriene a fost fabricată dar a fost reţinută în Rusia, deşi Siria a plătit în avans câte sute de milioane de dolari.

Contractul de livrare către Siria a patru complexe S-300, în valoare de aproximativ un miliard de dolari, a fost încheiat în 2011.

Pe 4 iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu a livrat „pentru moment” rachete de tip S-300 Siriei, pentru a nu „rupe echilibrul de forţe”.

Vicepremierul sirian Qadri Jamil a declarat la sfârşitul lui iulie, în cursul unei vizite în Rusia, că acordurile de livrare de rachete de tip S-300 sunt în continuare „în vigoare”.

Livrarea acestor arme capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete teleghidate, un echivalent rus al sistemului american PATRIOT, îngrijorează mai ales Israelul, care se teme că acestea ar putea ajunge pe mâna mişcării şiite libaneze Hezbollah, un aliat al Damascului.

Instalarea unui asemenea sistem de apărare sol-aer ar complica orice plan al Statelor Unite sau aliaţilor lor de a efectua lovituri aeriene, instala o zonă de excludere aeriană în spaţiul aerian al Siriei sau de a interveni în vederea securizării sau anihilării unor arsenale chimice.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...