Rachetele Patriot, mai puţin eficiente decât se credea – experţi americani

Sistemul antirachetă Patriot pus în funcţiune luna trecută de Arabia Saudită pentru a intercepta o rachetă balistică a eşuat în distrugerea ogivei, care a explodat pe aeroportul din Riad, contrar afirmaţiilor regimului, potrivit unor experţi americani, citaţi luni de New York Times.
Economica.net - mar, 05 dec. 2017, 08:21
Rachetele Patriot, mai puţin eficiente decât se credea - experţi americani

Potrivit unor experţi, dintre care cei mai mulţi de la Middlebury Institute of International Studies din Monterey (California), Arabia Saudită a lansat cinci interceptoare ale sistemului antirachetă american, dar acestea fie au atins partea din spate a rachetei, lăsând intactă ogiva, care şi-a continuat cursa, fie au ratat total ţinta şi racheta s-a rupt în două singură, notează AFP.

‘Guvernele mint cu privire la eficienţa acestor sisteme sau sunt prost informate’, a comentat Jeffrey Lewis, expert de la Middlebury Institute, care a condus acest studiu şi a făcut cunoscute concluziile ziarului New York Times. ‘Aceasta ar trebui să ne sperie’, a adăugat el, în timp ce problema eficienţei scutului antirachetă american revine în centrul preocupărilor în faţa ameninţării nord-coreene.

Potrivit anchetei lor, experţii au studiat imagini video publicate de locuitori din Riad pe reţelele de socializare în 4 noiembrie, dată la care responsabili saudiţi au anunţat că ar fi interceptat şi distrus o rachetă balistică provenită din Yemenul aflat în război. Rebelii yemeniţi houthi, acuzaţi că sunt susţinuţi de Iran, au revendicat lansarea rachetei de la circa 750 km pentru a ţinti aeroportul. Iranul a dezminţit orice implicare.

Una dintre înregistrările video, publicată pe site-ul ziarului, arată fragmente metalice căzute într-o parcare în apropierea unei şcoli în centrul Riadului. Un alt fragment a căzut pe un bulevard central. Bucăţile puse alături arată că rămăşiţele căzute în centrul oraşului proveneau de la lansator, dar ogiva însăşi lipsea.

În acelaşi timp, unii internauţi au publicat înregistrări video filmate la aeroportul din Riad. Pasageri în aşteptare povestesc că au auzit o explozie şi cum maşini de intervenţie se îndreptau spre o coloană de fum de dimensiuni similare celei lăsate de o explozie de rachetă fotografiată în Siria.

Laura Grego, expertă a organizaţiei americane Union of Concerned Scientists, şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că cinci interceptoare ar fi fost lansate inutil. ‘Se trage de cinci ori împotriva acestei rachete şi se ratează de fiecare dată? Este şocant. ‘Este şocant pentru că acest sistem este considerat a fi eficient’, a declarat ea.

Întrebat de AFP cu privire la acest studiu, Pentagonul a refuzat orice comentariu. Potrivit cotidianului New York Times, Riadul a făcut la fel.

Te-ar mai putea interesa și
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, prin măsuri care pot avea întâietate în faţa celor adoptate la......
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei ...
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească soluții de finanțare
Regatul Unit nu vrea să ofere ajutoare de stat companiei Liberty Steel, dar îi va lăsa suficient timp ca să găsească ...
Marea Britanie îl va lăsa pe magnatul Sanjeev Gupta (foto) să evalueze diferite opţiuni de refinanţare pentru compania ...
Vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților se va face pe baza unor liste întocmite de angajatori
Vaccinarea anti-COVID-19 a salariaților se va face pe baza unor liste întocmite de angajatori
Vaccinarea anti-COVID în cazul salariaţilor operatorilor economici se realiza fără programare în platformă, în baza ...