Radio Trinitas, marele câştigător, iar RCS&RDS, marele perdant la concursul CNA de frecvenţe

Radio Trinitas a fost marele câştigător al concursului organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru atribuirea unor frecvenţe radio tematice, primind 4 noi licenţe, în timp ce RCS&RDS a fost marele perdant, neobţinând niciuna din cele 11 frecvenţe pentru care a concurat.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 21:48
Radio Trinitas, marele câştigător, iar RCS&RDS, marele perdant la concursul CNA de frecvenţe

CNA a demarat luni concursul pentru atribuirea unor frecvenţe de radio tematice, în şedinţa de joi a Consiliului fiind adjudecate 19 frecvenţe tematice. Cele mai multe frecvenţe de radio (10) au fost atribuite în cadrul concursului unor posturi de radio cu profil religios, însă dedicate unor confesiuni diferite.

Astfel, Radio Trinitas, postul de radio al Patriarhiei Române, a câştigat cele mai multe frecvenţe noi (4) la concursul organizat de CNA. Postul cu profil religios creştin ortodox Radio Trinitas a câştigat frecvenţe noi în localităţile Nucet-judeţul Bihor (96,4 MHz), Panciu-judeţul Vrancea (93 MHz), Petroşani-judeţul Hunedoara (93,7 MHz) şi Slobozia-judeţul Ialomiţa (102,6 MHz). În urma acestui concurs, Radio Trinitas ajunge la un număr total de 51 de frecvenţe de radio în toată ţara.

La concursul CNA, Ciprian Olinci, director Radio Trinitas, a declarat că Radio Trinitas concurează pentru şapte noi frecvenţe, în localităţi în care nu mai există niciun radio confesional ordodox. „Dorim să extindem emisia Radio Trinitas la nivel naţional. Radio Trinitas a împlinit 15 ani în acest an. Grila noastră de programe este complexă, fiind susţinută de o echipă de peste 60 de persoane. Difuzăm informaţii de calitate, încercăm să îmbinăm localul, regionalul şi naţionalul”, a spus Ciprian Olinici. El a precizat că, în prezent, Radio Trinitas are studiouri la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Sibiu.

Radio Trinitas difuzează programe de informare (13,24%), programe culturale (19,84%), programe religioase (49,36%) şi programe de divertisment (17,56%). Potrivit dosarului depus la CNA, fiecare frecvenţă nouă a Radio Trinitas câştigată la concursul CNA va fi pusă în funcţiune cu o sumă estimată la 10.000 de euro, finanţarea fiind asigurată de unităţile eclesiale locale ale Bisericii Ortodoxe Române.

Pe de altă parte, Radio Maria – un post de radio cu profil religios deţinut de societatea Radio Maria SRL din Oradea – a primit trei frecvenţe, în Iaşi (1.602 MHz), Târnăveni-judeţul Mureş (87,7 MHz) şi Vişeu de Sus-judeţul Maramureş (1.485 MHz). Asociatul unic al societăţii Radio Maria SRL este Asociaţia Radio Maria România (Silaghi Lucian-Claudiu – preşedinte, Popovici Dorel-Emil – vicepreşedinte, Marinescu Monica – secretar).

Societatea Radio Maria SRL – care în prezent deţine postul Radio Maria, care emite în Zalău, Blaj şi Baia Mare – s-a înscris la concursul organizat de CNA solicitând extinderea postului de radio în 12 noi localităţi, obţinând însă doar trei. Radio Maria difuzează producţie proprie (98,5%), producţiile audiovizuale ale altor producători (1%) şi programele preluate de la World Family of Radio Maria şi Radio Vatican (0,5%). Reprezentanţii societăţii Radio Maria SRL au precizat în faţa CNA că Radio Maria are în prezent o echipă formată din 7 angajaţi, cărora li se adaugă peste 100 de voluntari din toată ţara. „Ne susţinem exclusiv din donaţii”, au spus reprezentanţii societăţii.

Radio Vocea Speranţei – un post de radio cu profil religios deţinut de Asociaţia Centrului Media Speranţa Voluntari – a primit de la CNA o frecvenţă de radio în Adjud-judeţul Vrancea (91,5 MHz). Împreună cu frecvenţa câştigată la concursul CNA, Vocea Speranţei deţine un număr total de 50 de frecvenţe de radio.

În faţa CNA, reprezentanţii postului de radio Vocea Speranţei au spus că speră că, în cei aproape 20 de ani de existenţă pe piaţa media, au demonstrat că pot să facă radio la un nivel profesionist. Aceştia au mai spus că s-au înscris la concursul CNA „din dorinţa de a întregi” reţeaua Vocea Speranţei. Ei au precizat că Radio Vocea Speranţei a cesionat în trecut reţeaua postului de radio Micul Samaritean. Radio Vocea Speranţei difuzează programe de informare (9,6%), programe educative (12,6%), programe culturale (7,6%), programe religioase (29%) şi programe de divertisment (41,2%). Investiţia pentru punerea în funcţiune a noii staţii a Radio Vocea Speranţei este estimată la 13.780 euro, potrivit dosarului depus la CNA.

Postul Maria Radio (tematic religios, în limba maghiară) deţinut de SC Maria Radio Erdely SRL din Oradea a câştigat o frecvenţă la Cluj-Napoca (100,4 MHz). Asociatul unic al societăţii Maria Radio Erdely SRL este Asociaţia Maria Radio Erdely – 100% (Szatmari Francisc-Eddy – preşedinte, Oltean Gheorghe – vicepreşedinte, Boldizsar Katalin-Klara – secretar, Szelymes Iosif şi Bartok Sandor – membri).

Maria Radio emite deja în Gheorgheni, Tăşnad şi Oradea şi pe noua frecvenţă primită în Cluj-Napoca va difuza programe informative (6,3%), programe educative (23,3%), programe culturale (10%), programe religioase (49,4%) şi programe de divertisment (11%). Echipa postului de radio include 120 de voluntari care s-au format în studiourile Radio Maria şi care colaborează în prezent la producţia, difuzarea şi promovarea emisiunilor. Investiţia în punerea în funcţiune a frecvenţei primite la Cluj-Napoca este estimată la 6.640 de euro, potrivit dosarului depus la CNA.

Şi un alt post cu profil religios – Alt FM – a primit de la CNA o frecvenţă de radio, la Timişoara (1.584 MHz). Societatea Radio CNM SRL – care deţine în prezent postul de radio Alt FM, ce emite în Arad – s-a înscris la concursul organizat de CNA şi a solicitat 19 noi frecvenţe pentru postul de radio Alt FM, primind însă numai una singură. Acţionarii postului de radio sunt Gheorghe Drăgan (60%) şi Minerva Drăgan (40%).

Alt FM va difuza un program producţie proprie – 45% şi producţii ale altor producători – 55%. Grila Alt FM va cuprinde programe religioase (60%), programe culturale (5%), programe educative (20%) şi publicitate (15%). Investiţia preconizată pentru punerea în funcţiune a fiecărei frecvenţe Alt FM este de 103.000 de lei. Echipa Alt FM este formată din 35 de persoane, angajaţi şi colaboratori, după cum au spus reprezentanţii postului de radio în faţa CNA.

Pe de altă parte, postul de radio pentru copii Itsy Bitsy a primit două frecvenţe noi – la Bălceşti (94,7 MHz) şi la Suceava (91,5 MHz). Itsy Bitsy a început să emită pe 6 decembrie 2005. Postul de radio Itsy Bitsy este deţinut de societatea On Air Studio SRL, ai cărei acţionari sunt Nadia Tătaru (90%) şi Felix Tătaru (10%), proprietarul agenţiei de publicitate GMP.

Itsy Bitsy este un post de radio tematic (cu şi despre copii), care deţine în urma concursului organizat de CNA 18 licenţe. În staţiile locale ale Itsy Bitsy este retransmis programul Itsy Bitsy Bucureşti. Itsy Bitsy difuzează programe de informare (5%), programe educative şi culturale (15%), programe de divertisment (79,5%) şi publicitate (0,5%).

Nadia Tătaru a declarat în faţa CNA că postul de radio Itsy Bitsy a început să emită în România în decembrie 2005. „Ne-am propus încă de acum 8 ani şi asta am şi făcut programe educative pentru copii şi părinţi (…) Când ne-am lansat în decembrie 2005, am vrut să facem un radio pentru copii. Între timp ne-am dat seama că pentru a fi educaţi, copiii au nevoie şi de ajutorul părinţilor. Astfel, în timp, programele noastre pentru părinţi au ocupat mai mult loc în grilă”, a declarat Nadia Tătaru.

Pe de altă parte, CNA a acordat în cadrul concursului două frecvenţe şi societăţii Adway Direction SRL, care doreşte să lanseze un post de radio nou – Tradiţional FM, cu profil tradiţional-folclor. Frecvenţele primite de Tradiţional FM sunt în Bacău (88,8 MHz) şi Bistriţa (97,3 MHz).

Asociatul Adway Direction SRL este Decebal Victor Cotoc, care mai deţine posturile de radio Impuls FM şi Napoca FM. De asemenea, Decebal Cotoc este cel care a cumpărat în anul 2012, de la Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, cele patru licenţe pe care în trecut BBC emitea în România (în localităţile Bucureşti, Constanţa, Sibiu şi Timişoara).

Tradiţional FM va difuza programe de informare (17,46%), programe educative (0,96%), programe culturale (1,90%), programe de divertisment (67,18%) şi publicitate (12,5%). Investiţia totală în patru ani de zile va fi de 236.000 euro, potrivit proiectului depus la CNA.

Totodată, CNA a acordat două frecvenţe pentru înfiinţarea unui post de muzică clasică – Radio Clasic. Astfel, societatea Dream Radio SRL a primit frecvenţe în Focşani, judeţul Vrancea (89,4 MHZ) şi Oneşti, judeţul Bacău (92,2 MHz) pentru înfiinţarea Radio Clasic.

Acţionarii societăţii Dream Radio SRL sunt Daniela Păunescu (50%) şi Geanina Marin (50%). Radio Clasic va fi un post tematic (adult muzical-cultural), care va difuza program 24 de ore pe zi. Radio Clasic va difuza producţii audiovizuale ale altor producători (muzică) – 99% şi programe producţie proprie – 1%. Grila de programe a Radio Clasic va cuprinde programe de informare (1%), programe educative şi culturale – 2%, programe de divertisment şi alte tipuri de programe – 87% şi publicitate – 10%. Valoarea investiţiei în lansarea Radio Clasic este de 8.800 de euro, conform documentelor depuse la CNA.

CNA a acordat o frecvenţă şi pentru un nou post de radio cu profil sportiv – Maxima Sport FM (deţinut de societatea Radio Maxima Sport SRL). Frecvenţa pe care va emite Maxima Sport FM este la Slatina (89,1 MHz). Acţionarul SC Radio Maxima Sport SRL este Robert-Iulian Dănilă. Grila Maxima Sport FM cuprinde programe de informare (15%), programe educative (10%), programe de divertisment (65%) şi publicitate (10%). Investiţia totală în lansarea Maxima Sport FM este estimată la 96.100 euro, potrivit dosarului depus la CNA.

Şi postul de radio cu profil sportiv Sport Total FM (deţinut de societatea Global Media Expert SRL), care emite deja pe piaţa de radio din România, a primit o nouă frecvenţă de radio, la Drăgăşani (88 MHz). Sport Total FM deţine în prezent 12 licenţe audiovizuale, inclusiv în Bucureşti. Asociatul unic al societăţii Global Media Expert SRL este Letiţia Călin. Investiţia în staţia Sport Total FM în următorii trei ani este estimată la 7.700 de euro, potrivit dosarului depus la CNA.

CNA a acordat o frecvenţă şi pentru lansarea postului de radio cu profil informativ Unirea FM (deţinut de societatea Unirea Press SRL), la Alba Iulia (107,2 MHz). Unirea FM va difuza programe de informare (55,85%), programe educative (5,74%), programe culturale (3,53%) şi divertisment (14,88%) şi publicitate (20%). Valoarea investiţiei în lansarea Unirea FM este estimată la 88.191 lei, potrivit documentelor depuse la CNA.

Societatea Unirea Press SRL – care mai deţine cotidianul Unirea şi mai multe site-uri în judeţul Alba – îi are ca acţionari pe: Popa Aurelia, Ciul Aslău Gheorghe, Popa Zelu, Ciul Aslău Călin Gheorghe, Dinică Ileana, Motreanu Daniela, Dinică Anca Mihaela, Truţă Silvia, Romaniţan Zaharia şi Henegar Dumitru.

Pe de altă parte, marele perdant al concursului CNA de frecvenţe radio tematice a fost compania RCS&RDS, care a solicitat 11 frecvenţe pentru lansarea postului de radio cu profil sportiv Digi Sport FM în tot atâtea localităţi din ţară, neprimind însă niciuna.

Printre perdanţi s-au numărat şi Grupul Media Camina (G.M.C) SRL – care vroia să lanseze un nou post – Radio Figaro (de muzică clasică) şi să dezvolte reţeaua Romantic FM-, dar şi societatea Canet Radio SRL, care vroia să dezvolte reţeaua Rock FM.

Radio Figaro are şanse să primească însă o frecvenţă la Vaslui (95,2 MHz), pe care o dispută cu Tradiţional FM (deţinut de SC Adway Direction SRL). Atribuirea frecvenţei a fost amânată pentru săptămâna viitoare, după ce în urma a trei runde de votare nu a fost îndeplinit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi adjudecată fie în favoarea Radio Figaro, fie în favoarea Tradiţional FM.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a demarat luni concursul pentru atribuirea unor frecvenţe de radio, tematice şi generaliste.

Iniţial au fost scoase la concurs 71 de frecvenţe, însă, ulterior, concursul pentru frecvenţa pe care a emis Click FM – căruia CNA i-a retras licenţa pe 18 iulie 2013 -, a fost amânat până la soluţionarea situaţiei juridice a acesteia. Totodată, marţi, CNA a decis să amâne concursul pentru cele 23 de frecvenţele pe care a emis Radio Guerrilla, căruia CNA i-a retras licenţa pe 19 septembrie, până la soluţionarea situaţiei juridice a acestora.

Astfel, după amânarea concursurilor pentru frecvenţa Click FM şi pentru cele 23 de frecvenţe ale Radio Guerrilla, urmează să mai fie atribuite în urma concursului un număr total de 47 de frecvenţe de radio.

Concursul se va întinde pe câte zile va fi necesar până la audierea tuturor solicitanţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...