Rădoi: Dacă se decide astăzi greva de avertisment, ea va avea loc săptămâna aceasta, joi cel mai devreme

Sindicalistii de la metrou ar putea intra în greva de avertisment, cel mai devreme joi dimineata, timp de doua ore, daca se ia o decizie în acest sens în Consiliul General, a declarat, luni, liderul Unitatii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Radoi.
Economica.net - lun, 12 nov. 2018, 11:54
Rădoi: Dacă se decide astăzi greva de avertisment, ea va avea loc săptămâna aceasta, joi cel mai devreme

„Nu va avea un efect deosebit asupra calatorilor, pentru ca va dura doua ore, dar este foarte importanta greva propriu-zisa, greva generala care, într-adevar, înseamna a periclita circulatia în Bucuresti pentru cei circa 700.000 de calatori pe care îi transportam zilnic. Trebuie sa anuntam cu 48 de ore înainte din momentul în care luam hotarârea si asta se va întâmpla dupa ora 12:00 în cursul zilei de azi si ea (greva de avertisment – n. r.) va fi ca de obicei între orele 4:00 si 6:00 dimineata, doua ore, pentru ca asa prevede legea. Practic, greva de avertisment ar afecta calatorii doar o ora, pentru ca circulatia metroului începe la 5:00, însa noi suntem obligati sa întrerupem la 4:00, ca oamenii sa nu intre în statii, pe de o parte. Pe de alta parte, în perioada 4:00 – 5:00 avem probele pe care le facem, avem evacuare de tunel, deci trenurile se misca de la ora 4:00”, a spus Radoi.

Întrebat daca greva de avertisment va avea loc în aceasta saptamâna, liderul sindical a raspuns: „Cu siguranta va fi saptamâna acesta. Daca se hotaraste azi ca sa aiba loc, va fi saptamâna asta, joi cel mai devreme, pentru ca trebuie 48 de ore. Înseamna joi dimineata”.

Ion Radoi a mentionat ca sindicalistii sunt dispusi sa negocieze în continuare pentru a gasi solutii la revendicarile lor.

„Suntem dispusi, probabil si dânsii (managementul Metrorex – n. r.) intentioneaza acelasi lucru, ca sa negociem în continuare sa gasim o solutie. Este foarte important sa fie evitata greva generala. Greva de avertisment nu este atât de dureroasa, este destul de importanta cealalta”, a subliniat el.

În ceea ce priveste revendicarile de natura salariala, respectiv o crestere a salariilor, sindicalistul a precizat ca s-a ajuns la o ultima cifra, spre 18% de la care nu sunt dispusi sa faca „prea mari concesii”.

„Am plecat de la 42% – si nu am plecat noi de la cifra asta. Am justificat-o si va mai spun înca o data. Este vorba de acel 37% la care s-a ajuns la o anumita concluzie din partea Guvernului României atât pentru o parte din salariati – care la ora actuala n-am a le reprosa ceva, vorbim despre cei din domeniul bugetar, deci cei care chiar nu produc nimic, despre o parte dintre pensionari, plus faptul ca 5% este un alt procent care a fost înaintat de catre Comisia nationala de Statistica ca reprezententând…. deci 42 de procente. De aici a aparut aceasta cifra, nu am inventat-o. Am ajuns la o ultima concluzie: spre 18%. Vom discuta la ora 12:00 cu Consiliul General. Nu suntem dispusi sa facem prea mari concesii. Nu vrem sa mai cersim indicele de inflatie, în conditiile în care ai tot felul de preturi ca în statele dezvoltate si salarii din Bangladesh. Deci, am spus-o si o repet: nu ne mai vindem forta de munca sub un anumit nivel”, a avertizat Ion Radoi.

Potrivit acestuia, în caz de greva generala se va asigura o treime din program, pentru ca este greu sa se aplice din punct de vedere al numarului de trenuri.

„Trebuie sa asiguram o treime la greva generala, deci ceea ce va însemna de la 4:00 pâna la ora 16:00 (greva – n. r.), adica se va circula doar dupa-amiaza. Ar fi dificil sa discutam despre tronsoane, adica sa îi nedreptatesti pe altii, deci discutam despre program”, a explicat acesta.

Liderul sindical a fost prezent luni la deschiderea primului terminal multimodal din Bucuresti.

 

Te-ar mai putea interesa și
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru Recuperare şi Rezilienţă
BEI și FEI vor oferi sprijin României pentru consolidarea investițiilor făcute prin intermediul Facilității pentru ...
Noua investiţie pentru îmbunătăţirea finanţării afacerilor, acţiunilor climatice şi a investiţiilor digitale în România, în cadrul Facilităţii UE de Redresare şi Rezilienţă, va fi......
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea eoliană offshore a blocului comunitar
Patru state din Uniunea Europeană vor să construiască în Marea Nordului centrale eoliene care crească de zece ori capacitatea ...
Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Danemarca s-au angajat să construiască o capacitate de energie eoliană de cel puţin ...
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 40% în primele patru luni din an
Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 40% în primele patru luni ale acestui an, indică datele preliminare ...
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Compania germană Uniper va continua să importe gaze naturale din Rusia încă un deceniu
Grupul german Uniper SE intenţionează să menţină importurile de gaze naturale din Rusia încă un deceniu, chiar dacă ...