Chiar dacă se redeschid restaurantele, acestea pierd bani vara. Unii proprietari vor alege să redeschidă în septembrie

Stadio Hospitality Concept, controlată de antreprenorul Radu Dumitrescu, a cumpărat la începutul anului, înainte de pandemie, două restaurante, printre care şi 18 Lounge din City Gate, care ar fi trebuit modernizat în această perioadă, dar criza medicală a dat peste cap toată strategia antreprenorului. Acesta se aștepta la venituri totale de 12 milioane de euro anul acesta, dar acum speră că va ajunge măcar la 5-6 milioane de euro și plănuiește deschiderea interioarelor restaurantelor după jumătatea lunii septembrie, indiferent dacă autorităţile o vor permite mai devreme, dat fiind faptul că vara se pierd bani în interiorul restaurantelor.
Răzvan Zamfir - mar, 07 iul. 2020, 18:39
Chiar dacă se redeschid restaurantele, acestea pierd bani vara. Unii proprietari vor alege să redeschidă în septembrie

„Am trimis toți angajații care nu aveau ce face în șomaj tehnic, am deschis cele două terase de restaurant pe care le deținem, Stadio Park din Herăstrău și Stadio Unirii, dar restaurantele în interior nu le vom deschide până la jumătatea lunii septembrie. Așa că dacă ajungem la afaceri de 5-6 milioane de euro anul acesta, e mare lucru”, spune Radu Dumitrescu.

Potrivit lui Radu Dumitrescu, cu excepția șomajului tehnic, statul nu a sprijinit businessul restaurantelor, nici măcar atât de promovatul IMM Invest nu e vreun sprijin. Iar statul are un rol copleșitor în acest business și nu numai.

Citeşte şi: Multinaţionalele majorează riscurile sistemice

„Eu dacă iau un milion sau două sunt protejat anul acesta. De la anul, dacă i-am cheltuit, ar trebui să plătesc dobânzi și să dau banii inapoi. Și de unde să-i dau, dacă nu am încasări? De exemplu, la Stadio Unirii, unde avem 180 de locuri pe terasă, am calculat încasările de când am redeschis terasa și sunt la jumătate față de anul trecut. Nu mai vorbesc despre costurile suplimentare. La Stadio Park, în Herăstrău, cu măști, cu mânuși, cu dezinfectanți, am cheltuit 5.000 de euro, bani pe care ar trebui să-i facem din vânzări, dar problema e că deși oamenii mai au bani, le e frică,  o dată de infectare și apoi își păstrează resursele, se gândesc dacă se agravează situația? Ce vor mânca? Și e firesc să-și pună astfel de întrebări”, explică Dumitrescu.

Pentru cele două restaurante cumpărate, Stadio Concept Hospitality estima că îşi va recupera investiția în 3-5 ani, lucru imposibil acum. De altfel, și refacerea și modernizarea lor a fost stopată din cauza crizei COVID-19, deși doar pentru refacerea și reamenajarea 18 Lounge, compania avea programate investiţii de 250.000 de euro.

Citeşte şi: Liber la cât mai multe firme

„Lucrurile nu se prezintă prea bine. Noi nu ne-am pus problema să vindem și chiar dacă va fi cazul, am prefera să luăm un investitor partener, dar nu în această perioadă. Nu e bine să vinzi acum. Mai ales că toți cei care vor deschide interioarele după ce le permit autoritățile riscă falimentul. Poate or fi câteva restaurante pe plus în interior vara, dar majoritatea pierd bani, iar perioada asta e și mai gravă din cauza pandemiei. Încasările sunt mult mai mici, costurile mai mari. Cum spuneam, e foarte delicat să faci afaceri cu restaurante în perioada asta”, conchide Radu Dumitrescu.

Compania Stadio Hospitality Concepts (SHC) deține și operează restaurantele NOR (aflat la etajul 36 al celei mai înalte clădiri din România), Stadio, Social 1, Cișmigiu – Bistro la Etaj și 18 Lounge. De asemenea, compania operează și spațiul Qreator din Piața Victoriei.

Te-ar mai putea interesa și
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Eșec la Cluj – Napoca: Licitația pentru mini-autobuze autonome a fost anulată
Licitația pentru mini-autobuze autonome, lansată în primăvară de către Primăria Cluj - Napoca, a fost anulată pentru că au fost depuse numai oferte inacceptabile. Capitala Ardealului urma......
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Cei mai bine plătiți președinți ai CA din companiile listate la bursa din Frankfurt
Asociația investitorilor privați din Germania (DSW) a dat publicității un raport care dezvăluie care sunt cei mai bine ...
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Top constructori autostrăzi: Strabag, Alsim Alarko și Tirrena Scavi au avut cele mai mari progrese în ultima lună
Șantierele pe care au fost raportate cele mai mari progrese în ultima lună sunt Tg Mureș - Ungheni (A3), Vidra - Bragadiru ...
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie, românii vor putea intra în Marea Britanie doar cu pașaportul
De la 1 octombrie 2021 cetăţenii români, asemenea tuturor cetăţenilor din ţările Uniunii Europene, nu vor mai putea ...