Radu, Metrorex: Avem bani suficienți pentru metroul din Drumul Taberei

Fondurile necesare continuării lucrărilor la metroul Drumul Taberei - Universitate sunt suficiente, însă constructorul nu se mobilizează și nu lucrează la capacitatea maximă ca să atragă mult mai mulți bani, a declarat, vineri, directorul general al Metrorex, Aurel Radu, aflat pe șantierul stației Orizont.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 16:08
Radu, Metrorex: Avem bani suficienți pentru metroul din Drumul Taberei

Potrivit acestuia, constructorul respectă noile grafice ale lucrărilor, însă, în opinia sa, ar trebui să aibă mai mulți muncitori pe șantierul magistralei, astfel încât să ”atace” toate stațiile de metrou.

„Conform graficelor, lucrările sunt în termen. Sunt ceva probleme tehnice și trebuia să mai fie o echipă. Tot timpul am sesizat că nu se lucrează la capacitate și chiar suntem supărați pe constructor din acest punct de vedere. Ar putea să lucreze mult mai mulți oameni. Ei au acum pe șantier 800 de oameni. Părerea mea, nu sunt constructor de meserie, dar cred că ar putea să fie 1.000 — 1.500 de oameni, să atace toate stațiile de metrou. (…) Avem bani suficienți, dar ei nu lucrează, nu pot să atragă atâția bani câți avem. Ar putea să se mobilizeze să atragă mult mai mulți bani, să consumăm mult mai mulți bani”, a spus șeful Metrorex.

Acesta a promis că se va lucra în continuare în ritm alert, deoarece finanțarea lucrărilor este asigurată. În maximum două săptămâni va intra în funcțiune al doilea TBM, care va pleca de la stația Academiei, iar primul TBM, care acum a ajuns la stația Orizont se va translata și va porni spre Favorit.

Aurel Radu a avertizat că, în cazul în care constructorul nu va respecta graficul de lucrări, i se vor aplica penalități, conform contractului.

„O să ajungem, dacă ritmul nu va fi conform graficelor, să le percepem penalități constructorilor, de 0,01% pe zi, conform contractului. Ei, prin contract, trebuiau să lucreze în limita bugetului. Cel mai important acum este că avem finanțare. Conform noilor grafice, pe 22 noiembrie va porni următorul scut”, a explicat el.

Tronsonul Drumul Taberei — Universitate va fi dat în folosință în 2016, în al doilea semestru. Până în prezent, întârzierile înregistrate la lucrări sunt de maximum un an și jumătate, cauzele fiind împărțite în proporție de 50% între autorități și constructor.

Premierul Victor Ponta și ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au asistat, vineri, la realizarea legăturii prin tunel între primele două stații ale magistralei de metrou din Drumul Taberei — Academia Militară și Orizont. Lucrările au durat aproximativ 40 de zile.

Tronsonul 1 Drumul Taberei — Eroilor al magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de circa șase kilometri, va avea 10 stații de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeșului, Valea Ialomiței, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Te-ar mai putea interesa și
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
România va participa la programul comun al statelor UE de achiziționare de obuze pentru Ucraina
Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le......
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanțelor a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat, luni, 400 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat ...
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului de energie nucleară
Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Emirates Nuclear Energy Corporation, pentru a colabora la dezvoltarea programului ...
Companiile Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) anunță semnarea unui emorandum de înțelegere ...
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
APIA a început să elibereze adeverințe pentru solicitanții de ajutoare de stat în sectorul creșterii animalelor
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început eliberarea de adeverinţe pentru solicitanţii ...