Radu Mocanu (Mercedes-Benz): „Ne propunem să încheiem 2024 cu o creștere. Avem produsele și serviciile care să susțină asta”

Mercedes-Benz România a încheiat anul 2023 cu o majorare cu 30% a vânzărilor și mizează în 2024 pe o nouă creștere. Conform directorului de vânzări al Mercedes-Benz România, Radu Mocanu, rezultatul din 2024 va fi influențat de tranziția către mașinile complet electrice și plug-in hybrid. În acest an, reprezentanța producătorului german va avea ca principale lansări varianta electrică a Clasei G și primului model electric Mercedes-Maybach, EQS SUV.
Robert Stan - mar, 27 feb. 2024, 22:05
Radu Mocanu (Mercedes-Benz): „Ne propunem să încheiem 2024 cu o creștere. Avem produsele și serviciile care să susțină asta”

– Cum caracterizați anul 2023 din punctul de vedere al evoluției mărcii Mercedes-Benz pe piața autoturismelor din România?

– În ceea ce privește evoluția mărcii Mercedes-Benz pe piața autoturismelor din România în anul 2023, putem evidenția o creștere consistentă în toate ariile. Ne-am depășit așteptările, confirmându-ne că strategiile bine conturate, gama de produse și inovațiile tehnologice sunt aliniate la cerințele pieței. Într-un mediu concurențial din ce în ce mai complex, Mercedes-Benz a reușit să-și mențină și să-și consolideze poziția, demonstrând o adaptabilitate constantă la schimbările din piață, păstrând demersul de transformare a brandului către un viitor electrificat.

– Care au fost cele mai vândute modele și ce atuuri considerați că au acestea în fața concurenților direcți de pe piață?

– Cele mai vândute modele ale mărcii Mercedes-Benz în anul 2023 au fost GLC și GLE, două dintre preferatele clienților pe piața locală. GLC, cel mai bine vândut model Mercedes-Benz la nivel global, se distinge prin tehnologia inovatoare, inclusiv sistemul MBUX și sistemele de asistență, consolidându-și poziția de lider în segmentul său.
De asemenea, GLE rămâne în fruntea SUV-urilor luxury, beneficiind de îmbunătățiri continue și inovații, precum sistemul multimedia MBUX de de ultimă generație și conceptul de operare și afișare digitalizat.

– Procentual, cât din vânzările mărcii Mercedes-Benz au fost autoturisme cu motor termic, cât mHEV, cât HEV, cât PHEV și cât BEV?

– În ceea ce privește distribuția procentuală a vânzărilor în 2023, observăm o evoluție semnificativă în direcția electrificării. Viitorul nostru este electric, iar apetitul clienților pentru autoturisme electrificate continuă să crească. Astfel, 25% din totalul vânzărilor au fost reprezentate de autoturisme Plug-in Hybrid. De asemenea, un procent de 10% al vânzărilor a fost generat de autoturisme complet electrice (Battery Electric Vehicle). Aceste rezultate subliniază importanța și relevanța tot mai mare a segmentului de electrice și hibride plug-in în portofoliul nostru. Continuăm să ne diversificăm oferta de autovehicule electrificate, având în acest moment un echivalent electrificat în fiecare segment din portofoliu.

– Întreaga piață a fost marcată de creșteri ale prețurilor generate de cauze multiple, de la criza de semiconductori, la cea din logistică și de materii prime. Pe ce loc considerați că se află prețul mașinilor între factorii de decizie pentru client sau, mai exact, care sunt, în ordine, principalii factori care duc către o achiziție?

– În ceea ce privește influența prețului mașinilor asupra deciziei de cumpărare în segmentul de lux, acest aspect este doar unul dintre mulții factori care intervin în procesul de luare a deciziei. În prim-planul preferințelor clienților Mercedes-Benz se află factorii emoționali, iar această legătură emoțională cu brandul nostru vine din cei 138 de ani de istorie a mărcii și a imaginii pe care Mercedes-Benz a construit-o în acest timp. Pentru clienții noștri, o achiziție nu reprezintă doar procurarea unui produs excepțional, ci și accesul la servicii post-vânzare de excepție.
De-a lungul istoriei, Mercedes-Benz a evoluat de la simplul mijloc de transport la o adevărată zonă de relaxare personală, birou mobil sau spațiu de aventură. Această transformare reflectă nu doar inovația tehnologică, ci și modul în care Mercedes-Benz integrează în mod constant progresul în definirea automobilului.

– Conform datelor DGPCI, cota de piață a mărcii Mercedes-Benz a crescut de la 2,6% în 2022 la 3,0% în 2023, însă se menține sub cea de 5,3% înregistrată, conform ACEA, pe piața europeană (UE + EFTA + MB). Care considerați că este cauza acestui decalaj față de cota din Europa?

– Cauza acestui decalaj poate fi atribuită, în principal, puterii de cumpărare în continuă creștere în România, dar care se menține încă sub media europeană. Acest aspect nu necesită o detaliere profundă în acest context, însă reflectă un aspect economic care influențează preferințele și opțiunile de achiziție ale consumatorilor din țara noastră.

– Cum vă așteptați să se încheie anul 2024 pentru marca dvs. în domeniul înmatriculărilor de noi autoturisme din România? Care sunt principalii factori care vor influența piața în 2024?

– Avem ambiția sa încheiem anul 2024 cu o creștere, asta ne propunem și suntem convinși că avem produsele și serviciile care să susțină acest lucru. Unul dintre principalii factori care vor influența piața în 2024 este accelerarea tranziției către cele electrificate (complet electrice și hibride plug-in). Suntem hotărâți să contribuim activ la această schimbare, extinzând portofoliul nostru de autoturisme electrificate și promovând o mobilitate durabilă, în concordanță cu tendințele globale și preocupările privind mediul.

– Ce modele aveți în plan să lansați pe piața din România în 2024?

– Poate cea mai anticipată lansare de anul aceste este varianta electrică a legendarului model Clasa G. Sub deviza „stronger than time”, G-Class electric aduce conceptul de robustețe și performanță specific modelului în era mobilității electrice, păstrând intact spiritul și capacitățile off-road care definesc această clasă.
Ne pregătim anul acesta și de lansarea primului model electric din portofoliul sub-brandului Mercedes-Maybach, un EQS SUV emblematic care va redefini cel mai sofisticat segment din universul brandului.
Continuăm să extindem oferta de modele electrice, reconfirmând astfel strategia de transformare sustenabilă a brandului.

– S-a modificat profilul cumpărătorilor Mercedes-Benz în ultimii ani? Cum arată clientul Mercedes-Benz și și ce fel de mașină își dorește acesta?

– În ultimii ani, profilul cumpărătorilor Mercedes-Benz a cunoscut evoluții în concordanță cu schimbările generale în preferințele și comportamentele consumatorilor. Cu toate acestea, un element fundamental rămâne constant în alegerea unui Mercedes-Benz: clienții noștri sunt aceia care își doresc să aibă parte de o experiență automobilistică superioară și să fie parte din universul unui brand emblematic, cu o moștenire excepțională, dar și cu o viziune puternică de reinventare pentru viitor.

Citește și:
– Mercedes se aşteaptă la randamente mai mici în acest an din cauza încetinirii economiei
– Marco Polo, globetrotter-ul Mercedes-Benz, a împlinit 40 de ani
– Mercedes-Benz a prezentat sistemul MBUX cu asistent virtual la CES 2024

 

Te-ar mai putea interesa și
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste masive
Parisul ia noi măsuri în favoarea fermierilor pentru a încheia criza apărută la începutul anului, care a dus la proteste ...
Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia odată pentru totdeauna criza apărută la începutul......
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru ...
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...