Radu Moraru acuză UPC că nu retransmite Naşul TV în pachetul digital; UPC respinge acuzaţiile

Radu Moraru, asociat al televiziunii Naşul TV, a declarat, în şedinţa CNA de joi, că UPC încalcă Legea audiovizualului şi nu retransmite "în pachetul digital de bază" Naşul TV, deşi acest post TV este unul obligatoriu la retransmisie pentru toţi cabliştii, în conformitate cu principiul "must carry".
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 20:12
Radu Moraru acuză UPC că nu retransmite Naşul TV în pachetul digital; UPC respinge acuzaţiile

Radu Moraru a fost prezent la şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la UPC.

„Avem de-a face cu o încălcare gravă a Legii audiovizualului. Practic, compania UPC ne-a scos din pachetul digital de bază şi ne-a codat, fiind singurul post din lista must carry care «a beneficiat» de acest tratament. Ne întrebăm de ce a făcut UPC acest lucru şi vreau să aduc în atenţia dumneavoastră, a CNA, că prea uşor se încalcă Legea audiovizualului”, le-a spus Radu Moraru membrilor CNA.

Radu Moraru a mai spus că UPC a scos Naşul TV din pachetul digital de bază de la 1 septembrie. Ca urmare a acestei decizii a UPC, televiziunea Naşul TV nu mai este recepţionată în 500.000 de case din România, a mai spus Radu Moraru.

„E un prejudiciu uriaş, în primul rând din punctul de vedere al informării publicului, este o cenzură, dar şi o pierdere economică foarte mare”, a spus Radu Moraru, precizând că intenţionează să se adreseze instanţelor de judecată în privinţa aspectelor comerciale.

Totodată, Radu Moraru a spus că Naşul TV este o televiziune liberă la retransmisie şi fără condiţionări tehnice, însă UPC a codat semnalul Naşul TV, iar abonaţii care vor să vadă această televiziune trebuie să plătească suplimentar la UPC.

„Din 1 septembrie UPC a procedat la încălcarea legii audiovizualului (…) Tot anul 2013 până la 1 septembrie am fost recepţionaţi în toate casele în care era recepţionat pachetul digital al UPC”, a spus Radu Moraru.

Întrebat de membrii CNA dacă Naşul TV are datorii neachitate la UPC, Radu Moraru a spus: „Avem două situaţii, una legală şi una contractuală. Avem un litigiu comercial din perioada anterioară intrării în «must carry», în sensul că noi am plătit nişte servicii la UPC, iar UPC nu şi-a îndeplinit obligaţiunile înscrise în contract (…) Am plătit servicii pentru a fi difuzaţi şi în analog şi digital în toată România, (…) dar niciodată nu ne-a difuzat în toată ţara, digital şi analog”.

El a mai spus că Naşul TV nu a mai plătit bani UPC, pentru retransmisia în reţelele de cablu ale companiei de telecomunicaţii, din momentul în care Naşul TV a fost inclus între posturile „must carry”.

„Noi nu avem voie să plătim sau să cerem bani atâta timp cât suntem în «must carry» (…) Până să fim în regim «must carry», evident a fost o condiţionare materială. Când am intrat în «must carry» am informat compania că nu o să mai plătim serviciile”, a spus Radu Moraru.

CNA a decis pe 22 ianuarie lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013. Lista „must carry” este publicată anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie, potrivit Deciziei CNA nr. 72 din 2 februarie 2012.

Pe de altă parte, Cornel Marian şi Adina Calfa, reprezentanţii UPC, au declarat în şedinţa CNA de joi a CNA că televiziunea Naşul TV se regăseşte în prezent în pachetul digital al UPC România.

„Absolut orice abonat de digital beneficiază de set-top-box şi recepţionează acest canal. Din punctul de vedere al abonatului, această mişcare nu se simte. E nevoie de rearanjare în frecvenţe. Naşul TV este în pachetul de bază digital”, a spus Marian Cornel.

Totodată, Adina Calfa a spus că UPC nu a cerut bani pentru difuzarea Naşul TV. „Se vrea a se lăsa impresia falsă că le-am cerut bani de când au devenit «must carry»”, a spus Adina Calfa.

În urma discuţiilor cu Radu Moraru şi cu reprezentanţii UPC, membrii CNA nu au luat nicio decizie.

Totuşi, la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, Consiliul va demara un control pentru a verifica dacă acuzaţiile lui Radu Moraru se susţin. Din echipa de control vor face parte şi reprezentanţi ai ANCOM şi ai Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, a mai spus Laura Georgescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...