Rădulescu (BNR): Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei

Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de stabilitate financiară din cadrul BNR, anunţă Agerpres.
Economica.net - lun, 03 oct. 2016, 18:30
Rădulescu (BNR): Impactul conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei

‘În cazul în care s-ar realiza această conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui să le suporte băncile din diferenţa de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune într-o scădere medie de 1,8 puncte a solvabilităţii sistemului bancar, ceea ce încă pare să fie suportabilă. Atâta doar că avem două bănci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea funcţionării, iar alte patru bănci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudenţial recomandat în momentul de faţă’, a precizat Eugen Rădulescu, la o dezbatere organizată, la Parlament, de un grup de lucru al deputaţilor pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Rădulescu a spus că BNR susţine soluţia negocierilor directe între părţi, între bănci şi clienţi.

‘Problema creditelor în franci elveţieni ne-a preocupat de o bună bucată de vreme, iar BNR a fost întotdeauna de acord cu adoptarea unei soluţii echilibrate care să rezolve problemele. Numărul creditelor în franci elveţieni în acest moment a scăzut semnificativ: faţă de peste 70.000 de credite în urmă cu doi ani, la circa 50.000 în prezent. Semnalez în acelaşi timp că o soluţie pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe între părţi, între bănci şi clienţi’, a adăugat el.

Rădulescu a arătat că au existat, în perioada 16 ianuarie 2015 – 23 septembrie 2016, un număr de 57.792 de solicitări privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar până în prezent au fost soluţionate 33.826 de credite prin negociere între părţi.

‘Deci numai diferenţa de sub 24.000 de credite dintre cele pentru care s-a solicitat conversia sau restructurarea este încă în curs de negociere’, a adăugat Rădulescu.

Florin Dănescu, reprezentantul Asociaţiei Române a Băncilor, a precizat că susţine, în continuare, ‘implementarea de soluţii individualizate, negociate direct între instituţiile de credit şi debitori, bazate pe principiile pieţei libere şi pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetăţeni’. El a arătat că soluţia abordării individuale a dat rezultate, ducând la rezolvarea a 59% din solicitările clienţilor.

‘Această cifră ar fi fost considerabil mai mare dacă nu s-ar fi creat aşteptări uneori peste putinţă la nivelul cetăţenilor’, a adăugat Dănescu.

Reprezentantul Consiliului Patronatelor din România, Bogdan Preda, a subliniat că se raliază poziţiei ARB.

‘În ultimele zile am auzit discuţii privind creditele în franci elveţieni şi se pleacă de la premisa falsă cum că băncile au profitat de nivelul scăzut al educaţiei financiare a clienţilor şi le-au dat aceste credite financiare, păcălindu-i. Sunt sute de debitori, angajaţi ai băncilor, inclusiv economişti şefi ai băncilor, care au luat credite în franci elveţieni. Nu cred că puteau fi lesne păcăliţi’, a adăugat Preda.

Alin Iacob, reprezentantul Asociaţiei utilizatorilor români de servicii financiare, a precizat, în schimb, că susţine conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric.

‘Riscul aferent este pasat asupra consumatorului, asupra clienţilor băncilor. Riscul a aparţinut doar consumatorilor. Am încercat să participăm la negocieri cu 7 bănci, dar niciuna nu a făcut nici jumătate de pas spre această poziţie a noastră. Oamenii erau disperaţi să accepte şi soluţii de compromis. Acum poziţiile lor s-au radicalizat. Oamenii spun că au fost înşelaţi şi nu mai sunt dispuşi să mai plătească. Susţin conversia la cursul istoric’, a subliniat acesta.

Adriana Necula, membră în grupul clienţilor cu credite în franci elveţieni, a susţinut că aceste credite ‘s-au vândut utilizându-se o inginerie financiară, un joc de valute ale băncilor’ şi trebuie rezolvată situaţia cât mai repede.

Avocatul Gheorghe Piperea a evidenţiat, la rândul său, necesitatea conversiei creditelor la cursul de la data încheierii contractului.

‘Noi suntem pentru amendamentul care reglementează conversia la cursul la data încheierii contractului a creditelor în valută’, a arătat Piperea.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a afirmat că nu este unul dintre iniţiatorii legii, dar a depus un amendament potrivit căruia conversia creditelor în franci elveţieni să aibă loc la cursul istoric.

‘Nu sunt unul dintre iniţiatorii legii conversiei. Mie mi s-a cerut de către asociaţiile consumatorului să susţin conversia la cursul istoric, (…) spunând că încercările de mediere au eşuat. Amendamentul meu este din luna iunie. Această discuţie putea avea loc de atunci’, a precizat Zamfir.

La rândul său, Ana Birchall, deputat PSD, a spus că trebuie să se vorbească mai întâi despre soluţii pentru credite în franci elveţieni şi a menţionat că susţine poziţia consumatorilor privind conversia creditelor la cursul istoric.

‘Eu, ca iniţiator al acestei legi, nu am susţinut şi nu susţin decât varianta care îi ajută pe aceşti oameni: dacă ei doresc curs istoric, este cursul istoric pe care eu îl voi vota’, a adăugat Birchall.

Grupul de lucru, coordonat de deputatul PNL Andreea Paul, urmează să propună o soluţie în privinţa proiectului de lege.

Comisiile de buget, finanţe şi juridică au programată marţi, la ora 15,00, o şedinţă care are pe ordinea de zi acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...