Rădulescu, BT: Ne aşteptăm ca BNR să majoreze în ianuarie rata de dobândă de politică monetară

Banca Naţională a României ar putea lua decizia de a majora dobânda cheie în şedinţa din ianuarie, iar pe parcursul anului viitor să o majoreze de 8 ori cu câte 0,25 puncte procentuale, susţine Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.
Economica.net - vin, 17 nov. 2017, 11:20
Rădulescu, BT: Ne aşteptăm ca BNR să majoreze în ianuarie rata de dobândă de politică monetară

‘Mă aştept ca Banca Centrală să înceapă să majoreze rata de dobândă de politică monetară începând cu următoarea şedinţă, care este pe 8 ianuarie, şi cred că va fi un ciclu de aproximativ 8 majorări ale ratei de dobândă de politică monetară… Mă aştept ca rata de dobândă de politică monetară să crească şi să fie un ciclu de aproximativ 8 şedinţe de creştere cu 0,25%. Acesta înseamnă că, foarte probabil, rata de dobândă de politică monetară spre sfârşitul anului viitor se va îndrepta spre 3-3,5%’, a spus Andrei Rădulescu, într-o conferinţă de specialitate.

Acesta a afirmat că pe politica fiscal-bugetară, dat fiind că avem o presiune din partea pieţei, iar costurile de finanţare au crescut semnificativ în ultimele săptămâni, statul va trebui să ia măsuri de consolidare fiscal-bugetară.

‘Nu ştiu dacă va fi capabil (statul – n. r.) sau va dori să reducă cheltuielile, dar dacă nu va putea să reducă chetuielile, pentru că e foarte greu să faci reforma administraţiei publice, automat probabil unele taxe vor trebui majorate, astfel încât această presiune din partea pieţei în materie de costuri de finanţare să fie atenuantă. Şi, nu în ultimul rând, să privim la ce s-a întâmplat cu investiţiile publice în ultimul an. Este clar că statul trebuie să reia investiţiile publice. Acestea sunt necesare nu numai pentru programele pe termen scurt, pentru 100 de ani de la Unire sau pentru pregătirea preşedinţiei Uniunii Europene ori pentru pregătirea Euro 2020, dar efectiv în ultimii ani investiţiile publice şi în ciclul economic post-criză investiţiile publice au fost sacrificate’, a atras atenţia Rădulescu.

El a subliniat că în condiţiile în care investiţiile publice au fost sacrificate, nici mediul privat nu şi-a asumat riscul investiţional. Astfel, am asistat în sectorul privat la o creştere foarte lentă a investiţiilor private.

De asemenea, Andrei Rădulescu a afirmat că, atât politica monetară, cât şi cea fiscală, se află la maximum şi nu există spaţiu de manevră în caz de criză.

Potrivit acestuia, România ar putea avea o creştere economică de 4,1% în 2018 şi de 3,4% în 2019.

Rădulescu a adăugat că este posibil ca până la finalul acestui deceniu ţara noastră să treacă printr-o recesiune tehnică.

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula......
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, iar criza alimentară s-a agravat – raport ONU
Situaţia din Haiti este „cataclismică”: Bandele armate controlează circa 80% din capitala Port-au-Prince, ...
Peste 1500 de oameni au fost ucişi în escaladarea violenţelor dintre bandele din Haiti de la începutul acestui an, arată ...