Update: Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ionel Dancă , a anunțat joi seară că Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile.
Economica.net - joi, 12 nov. 2020, 17:26
Update: Guvernul a prelungit starea de alertă cu 30 de zile

Secretarul de stat Raed Arafat a dat mai multe detalii cu privire la proiectul de Hotărâre de Guvern pentru prelungirea stării de alertă. S-a ținut cont de propunerile CNSU făcute astăzi. Prelungirea stării de alertă începe din data de 14 noiembrie și este valabilă 30 de zile. Prevederile HG sunt similare cu cele care sunt în vigoare acum.

„S-a ţinut cont de propunerile cuprinse în hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 54 din 2020 care a avut loc astăzi după-amiază, iar prin proiect se propune prelungirea stări de alertă cu 30 de zile începând cu 14 noiembrie 2020. Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirus SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care le pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata prelungirii sunt pe fond similare cu cele în vigoare”, a precizat Raed Arafat după şedinţa de guvern.

El a subliniat că măsurile luate înainte rămân în vigoare, menţionând că pentru elaborarea acestora au avut loc consultări cu un grup de epidemiologi.

„Au fost propuse aceleaşi măsuri de protecţie sanitară care vor fi luate pe timpul procesului electoral al alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din data de 6 decembrie”, a spus Arafat.

Acesta a menţionat că s-a creat baza legală pentru ordinul privind condiţiile de protecţie sanitară în secţiile de vot care vor fi organizate în afara României.

„Totodată pentru alegerile parlamentare vor fi organizate secţii de vot în afara României, în alte ţări, motiv pentru care s-a creat baza pentru emiterea unui ordin pentru stabilirea condiţiilor de protecţie sanitară, un ordin care urmează să fie emis de ministrul afacerilor externe, împreună cu ministrul sănătăţii”, a afirmat Arafat.

Totodată, s-au stabilit regulile de organizare a sărbătoririi Zilei Naţionale a României în 1 decembrie, a adăugat Raed Arafat.

De asemenea, s-a stabilit permiterea desfăşurării activităţilor de prevenire şi combatere a pestei porcine africane prin vânători colective la care pot participa cel mult 20 de persoane, precum şi permiterea operatorilor economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu o capacitate mai mare de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi celor din domeniul transportul rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone să desfăşoare activitatea inclusiv în perioada în care este interzisă circulaţia.

Raed Arafat a mai spus că se vor redeschide punctele de frontieră: Oancea – judeţul Galaţi, cu Republica Moldova şi Naidăş, judeţul Caraş Severin.

„De asemenea, s-au clarificat anumite aspecte, şi anume: se elimină sintagma „pieţe mixte şi volante” din categoria tipurilor de pieţe care au activitatea suspendată şi se permite organizarea pieţelor volante în spaţii publice deschise”, a precizat Arafat. 

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat o nouă hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, a anunţat joi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Domnule prim-ministru, s-a terminat votul, este adoptată hotărârea CNSU, prin ea se propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 noiembrie, iar măsurile propuse nu prevăd măsuri noi faţă de cele care sunt în vigoare”, a declarat Raed Arafat, în şedinţa de Guvern.

„Practic, menţinem setul de măsuri anterior, inclusiv setul de măsuri cu aplicabilitate locală în funcţie de indicele de răspândire şi, de asemenea, setul de măsuri naţional”, a completat, în şedinţă, premierul Ludovic Orban.

Şeful DSU a arătat că menţinerea pentru 30 de zile a restricţiilor adoptate recent este necesară pentru a se vedea un „impact real” al aplicării acestora.

Arafat a precizat, totodată, că reglementările privind ziua votului pentru alegerile parlamentare sunt cuprinse în proiectul de hotărâre pe care Guvernul îl va adopta, care se referă la prelungirea stării de alertă. „Sunt în hotărârea de Guvern”, a spus şeful DSU.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur S.R.L., informează instituția prin intermediul unui comunicat......
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale
Guvernul a aprobat astăzi cele două acte normative care permit plata în avans pe luna mai a pensiilor și a altor drepturi ...
Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor şi a altor ...