Rafila: Lipsa anumitor medicamente – o problemă europeană. Noi trebuie să venim cu soluţie legată de clawback

 Lipsa anumitor medicamente este o problemă la nivel european, iar în România trebuie să se vină cu o soluţie legată de taxa de clawback, astfel încât aceasta să nu defavorizeze produsele generice, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
AGERPRES - mar, 14 feb. 2023, 14:20
Rafila: Lipsa anumitor medicamente - o problemă europeană. Noi trebuie să venim cu soluţie legată de clawback

„Problema e foarte complexă legat de lipsa anumitor medicamente şi ea este de departe o problemă care se întâmplă la nivel european. Au fost numeroase întâlniri. (…) Problemele legate de lipsa anumitor produse de pe piaţă se manifestă în toate ţările din Uniunea Europeană. Criza generată de COVID şi ulterior criza economică au amplificat acest fenomen, pentru că siturile de producţie nu sunt în Europa, iar în momentul de faţă există o reevaluare la nivel european, încât Europa să redevină un loc de producţie pentru materiile prime din care sunt făcute medicamentele şi încet-încet dependenţa care există în momentul de faţă faţă de China şi faţă de India să se reducă”, a afirmat Rafila, la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat că în România trebuie să se vină cu o soluţie legată de taxa clawback.

„Dacă ne referim la România, ştiţi că suntem consecvenţi în adoptarea unei politici de preţ a medicamentului care să nu mai ducă la dispariţia medicamentelor de pe piaţă. Am făcut paşi concreţi în acest sens şi am eliminat medicamentele care reprezentau referinţă şi care, de fapt, nu existau pe piaţa din România, continuăm această activitate din punct de vedere al reaşezării preţurilor care să ţină cont, mai ales pentru medicamentele ieftine, medicamentele generice, de creşterea costurilor de producţie generate de inflaţie, pe de o parte, iar, pe de altă parte, trebuie să venim cu o soluţie legată de clawback, încât acest clawback să nu defavorizeze medicamentele generice care reprezintă 80 % din consum şi doar 20% din valoare. Noi trebuie să oferim accesul la medicamentele generice, pentru că ele acoperă majoritatea solicitărilor populaţiei, inclusiv în domenii sensibile cum ar fi bolile oncologice sau bolile cardiovasculare”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, decizia nu ţine de Ministerul Sănătăţii, pentru că este necesară schimbarea legislaţiei.

„Trebuie menţinem profitabilă industria farmaceutică românească şi lucrul acesta este un proces în care o parte din responsabilitate va fi probabil în Parlamentul României, trebuie să schimbăm legislaţia în acest sens şi trebuie să fim foarte atenţi încât să nu ajungem într-o situaţie pe care noi am găsit-o la Ministerul Sănătăţii în care clawback-ul era diferenţiat pentru medicamentele generice din România şi medicamentele generice de import şi lucrul ăsta ne punea într-o situaţie de infringement. Este un proces care este de durată, dar nu o durată de ani de zile. Cred că o perspectivă de câteva luni de zile poate să aducă în mod evident o clarificare pe piaţa medicamentelor şi a politicii de preţ din România. (…) Nu putem să venim cu o declaraţie de adoptare a unui act normativ decât după ce el este practic agreat de toată lumea şi îl punem în transparenţă decizională”, a transmis Rafila.

Ministrul Sănătăţii a participat, la Palatul Parlamentului, la dezbaterea „Siguranţa pacientului prin siguranţa medicamentului”, organizată de Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.

Te-ar mai putea interesa și
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă 5.000 de dolari, atingând un minim situat în jurul valorii de 61.000 USD....
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape ...
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...