Rafila, PSD: Deschiderea şcolilor nu influenţează semnificativ evoluţia pandemiei

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a declarat marţi că în trecut a fost folosit "pretextul" că deschiderea şcolilor duce la creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi a apreciat că, în contextul pandemiei, trebuie făcută o "prioritizare reală a activităţilor care trebuie menţinute deschise", scrie Agerpres.
Economica.net - mar, 09 feb. 2021, 10:05
Rafila, PSD: Deschiderea şcolilor nu influenţează semnificativ evoluţia pandemiei

„Din păcate, de multe ori, atunci când discutăm despre măsurile de sănătate publică, despre recomandările de sănătate publică, ele au fost de foarte multe ori utilizate politic şi lucrul ăsta nu a fost o idee foarte bună, pentru că a creat confuzie, cel puţin în rândul populaţiei”, a spus Rafila la dezbaterea online „Testarea COVID în România, la un an de la debutul pandemiei” de la DCNews.

El a afirmat că, potrivit unor studii, activitatea din şcoli nu are efect semnificativ asupra evoluţiei pandemiei de SARS-CoV-2.

„Legat de şcoli, totdeauna s-a folosit acest pretext, că deschiderea şcolilor duce la creşterea numărului de cazuri şi aşa mai departe, cu toate că existau studii foarte solide care arătau că deschiderea şcolilor nu influenţează semnificativ evoluţia epidemiei”, a spus el.

Mai mult, deputatul a apreciat că, în contextul închiderii şcolilor, nu au fost luate în calcul efectele acestei decizii asupra sănătăţii mintale a elevilor.

„Dacă vrei să fii sigur că lucrurile sunt sub control şi nu trebuie să te agiţi prea mult ulterior, ţii o activitate închisă şi lucrul ăsta s-a întâmplat cu şcoala. Cred că e cel mai relevant element. Dar nu s-a ţinut cont, de exemplu, nu numai despre învăţământul ca atare, despre lipsa accesului la învăţământ pentru un număr foarte mare, sute de mii de elevi nu au avut acces la învăţământ, ci şi despre dezvoltarea lor şi sănătatea lor mintală. Nimeni nu a discutat acest subiect, cu excepţia mea (…), eu am fost singurul şi ulterior au mai fost câţiva colegi ai mei care au ridicat această problemă – sănătatea mintală a copiilor nu a fost pusă niciodată în balanţă”, a subliniat Alexandru Rafila.

Reprezentantul României la OMS a vorbit şi despre un eventual nou val de îmbolnăviri din primăvară şi nevoia de prioritizare a activităţilor care ar trebui să rămână deschise.

„Nu cred că România va fi în continuare total ferită de valul de îmbolnăviri care se manifestă în Uniunea Europeană. O să vedem prin luna martie-aprilie ce se va întâmpla. Eu sper să putem să facem însă o prioritizare reală a activităţilor care trebuie menţinute deschise şi care au impact favorabil asupra sănătăţii oamenilor, pentru că altfel o să continuăm cu un mod de a ne diferenţia de alte ţări cu măsuri care nu au legătură cu viaţa publică, ci cu alte considerente pe care nu vreau să le comentez”, a avertizat Rafila.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
Firma de curierat ultra-rapid BeeFast se extinde în Brașov
BeeFast, start-up tech de curierat ultra-rapid, își extinde activitatea de la 1 noiembrie, în Brașov. Pentru prima lună ...
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Furnizorul de soluții IT&C Cegeka preia DAS Solutions din Rep. Moldova
Cegeka, furnizor de top de soluții IT&C, a încheiat un parteneriat cu DAS Solutions în Chișinău, Moldova. Prin așa-numitul ...
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
Ce înseamnă starea de urgenţă şi ce se întâmplă în această situaţie
STAREA DE URGENŢĂ a fost instituită pe 16 martie 2020 din cauza răspândirii virusului SARS-COV-2. Mai jos puteţi citi ...