Rafinăria Petrobrazi: OMV Petrom a finalizat modernizarea complexului. Investiţie de 600 mil. euro

Programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, derulat timp de patru ani de OMV Petrom, s-a încheiat, investiţiile totale ridicându-se la aproximativ 600 de milioane de euro, a anunţat, joi, compania petrolieră într-un comunicat de presă.
Economica.net - joi, 24 iul. 2014, 06:56
Rafinăria Petrobrazi: OMV Petrom a finalizat modernizarea complexului. Investiţie de 600 mil. euro

Cel mai mare producător de ţiţei si gaze din sud-estul Europei menţionează că programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi a avut loc în perioada 2010 – 2014, iar principalul obiectiv al procesului de modernizare a fost creşterea competitivităţii.

În acest fel, OMV Petrom poate procesa întreaga producţie de ţiţei din România într-o singură rafinărie. Astfel, ajustarea capacităţii rafinăriei Petrobrazi până la 4,2 milioane tone/an va asigura procesarea eficientă a întregii producţii de ţiţei a companiei în România.

Potrivit sursei citate, în urma procesului de modernizare, motorina şi kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi, în timp ce capacitatea de producţie pentru motorină a crescut la 1,5 milioane de tone, de la 900.000 de tone, cât era în 2009.

Consumul total de energie al rafinăriei se va reduce cu 25%, comparativ cu ceea ce se înregistra în urmă cu cinci ani, în urma finalizării programului de modernizare. De asemenea, rafinăria are, în prezent, un nivel al Indicelui Nelson1 de 11,28, peste competitorii locali şi regionali.

Operaţiunile din faza finală a procesului de modernizare a rafinăriei au implicat circa 5.000 de oameni, conform datelor companiei.

În cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite: Unitatea de hidrofinare a motorinei, Unitatea de cracare catalitică, Instalaţia de cocsare, Unitatea de distilare atmosferică şi în vid, Unitatea de desulfurare şi recuperare a sulfului, Fabrica de hidrogen şi Parcul de rezervoare.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual şi deţine o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a circa 800 de benzinării.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţioneaza liber pe Bursa de Valori Bucureşti /BVB/.

În ultimii nouă ani, investiţiile pentru modernizarea şi consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro, în timp ce, anual, impactul direct, indirect şi indus al în PIB-ul României este de circa 5%.

Te-ar mai putea interesa și
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate regulile propuse de CNCSU prin Hotărârea 73. Excepţii pentru vaccinaţi
Interdicţii de circulaţie şi program redus pentru magazine în localităţile cu rata de infectare mare – Toate ...
Comitetul Național pentru Situații de Urgență  a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19....
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Rabla Plus 2021: Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi şi 6 motociclete electrice
Persoanele fizice au achiziţionat 1.662 autovehicule noi, dintre care 981 pur electrice şi 681 electrice hibride, şi 6 ...
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat pentru eliminarea din piață a unui alt jucător
Inspecţii inopinate la 12 din cele mai mari edituri din România. Consiliul Concurenței suspectează că acestea au colaborat ...
12 dintre cele mai mari edituri din piață și Asociația Editurilor din România sunt investigate de către Consiliul Concurenței. ...
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt.