Rafinăria Petrom de la Brazi a fost mai profitabilă decât rafinăria OMV de la Viena

Marja de rafinare, adică indicatorul care arată în final eficienţa unei rafinării, este de două ori mai mare pentru rafinăria Petrom din România decât pentru celelalte două rafinării operate de OMV, potrivit datelor publice prezentate de Petrom și de OMV.
Mihai Nicuţ - joi, 08 iul. 2021, 22:10
Rafinăria Petrom de la Brazi a fost mai profitabilă decât rafinăria OMV de la Viena

Marja de rafinare pentru rafinăria Petrom de la Brazi a fost, în al doilea trimestru al acestui an, de 4,27 dolari pe baril, potrivit Petrom. Marja de rafinare calculată de OMV pentru celelalte două rafinării din grup, a fost de 2,21 dolari pe bari.

Deci marja rafinăriei din România a fost de aproape două ori mai mare decât cea a celor două rafinării din Austria și Germania.

OMV deţine, pe lângă rafinăria de la Brazi, controlată indirect, prin OMV Petrom, (4,5 milioane de tone capacitate anuală, unde se procesează tot petrolul extras din România), două rafinării: Schwechat din Austria, de lângă Viena, singura rafinărie de petrol din Austria, de fapt (9,5 milioane de tone pe an) și Burghausen din Germania, cu o capacitate de 3,8 milioane de tone.

Marja de rafinare este un indicator al industriei care, grosier, se referă la câştigul financiar obţinut după prelucrarea unei cantităţi de petrol, în condiţiile de piaţă date. Ea variază atât în funcţie de cotaţiile ţiţeiului (care este materie primă) şi ale produselor rafinate vândute, dar şi în funcţie de complexitatea rafinăriei, adică de capacitatea de a extrage din petrol cât mai multe produse finite cu preţ cât mai mare.

De fapt marja de la rafinare a fost mai mare la Brazi decât la media calculată a rafinăriilor OMV în fiecare dintre ultimele patru trimestre.

Pe de o parte, gradul de utilizare a rafinăriei românești a fost mai mare decât cel al celorlalte două rafinării din grupul OMV. La Petrobrazi, pentru al doilea trimestru al acestui an, a fost raportat un grad de utilizare de 91%, potrivit datelor Petrom. Combinat, OMV a raportat, potrivit datelor sale, un grad de utilizare de doar 85% pentru celelalte două rafinării.

Pe de altă parte, sunt diferențe de raportare. Pentru produsele petroliere, rafinăriile din centrul și vestul Europei au ca referință cotațiile de la Rotterdam, în timp ce rafinăriile din zona noastră au ca referință cotațiile Platt’s Med, iar în ultimul timp ultimele au crescut ceva mai mult.

Pe de altă parte, vorbim despre diferențialul dintre țițeiul Brent și cel de tip Ural. Primul, mai scump, este referința pentru Europa Occidentală în timp ce al doilea, mai ieftin cu câțiva dolari pe baril este referință pentru rafinăriile din România.

Petrobrazi este a doua mare rafinărie din România, alături de Petromidia, operată de grupul Rompetrol (6 milioane de tone, cea mai mare din ţară), şi Petrotel (3,6 milioane de tone), operată de Lukoil.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...