Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL): Creştere de 10% a numărului de contracte, în 2013

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL) estimează pentru acest an o creştere de 10% a numărului total de contracte de economisire-creditare, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Aurelia Cionga, preşedintele băncii.
Economica.net - lun, 09 dec. 2013, 10:05
Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL): Creştere de 10% a numărului de contracte, în 2013

‘Se păstrează tendinţa crescătoare a numărului de contracte de economisire-creditare semnate de clienţi şi estimăm o creştere de 10% a numărului total al acestora până la finalul anului’, a spus Aurelia Cionga.

Potrivit datelor băncii, în anul 2012, peste 46.000 de români au aderat la sistemul de economisire-creditare prin Raiffeisen Banca pentru Locuinţe (RBL). Ca urmare, la sfârşitul anului trecut, numărul contractelor de economisire-creditare din portofoliul RBL a fost mai mare cu aproape 20% faţă de 2011, ajungând la 177.000 contracte.

‘Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, principalii indicatori ai băncii au înregistrat o tendinţă crescătoare atât în ceea ce priveşte economisirea cât şi creditarea. Depunerile clienţilor au crescut cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut iar numărul total de clienţi a avansat cu peste 10% faţă de 30 septembrie 2012. Veştile cele mai bune vin din creditare: volumul creditelor noi acordate a crescut cu 30% faţă de anul trecut. Volumele totale acordate au crescut şi ele fiind comparabile cu cele înregistrate înainte de criza, în anul 2008’, a declarat preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

Cionga susţine că românii conştientizează din ce în ce mai mult importanţa economisirii în acoperirea nevoilor de finanţare viitoare şi estimează că se va menţine evoluţia crescătoare atât în ceea ce priveşte numărul de contracte, cât şi depunerile clienţilor. Potrivit preşedintelui RBL, sustenabilitatea acestui tip de finanţare va atrage clienţi în zona de creditare iar volumul creditelor acordate în lei cu dobândă fixă va creşte.

De asemenea, Aurelia Cionga a arătat că atitudinea românilor faţă de produsele de economisire-creditare s-a schimbat.’Înainte de criză, atunci când românii intrau într-o bancă pentru un credit, cei mai mulţi întrebau: ‘Cât de mulţi bani pot obţine şi cât de repede?’. Acest comportament pare să se fi schimbat acum, oamenii conştientizează cât plătesc pentru fiecare leu împrumutat şi asta îi face mai chibzuiţi. Studiile de piaţă arată că acum mulţi dintre clienţii băncilor sunt pregătiţi să aştepte până la 2 ani, poate chiar mai mult, înainte de a se angaja într-un credit de investiţii imobiliare. Este o schimbare majoră faţă de ce se întâmpla în urmă cu 3-4 ani, când cei mai mulţi clienţi aveau dorinţa de a lua un credit în următoarele 6 luni’, a spus preşedintele RBL.

În ceea ce priveşte data la care se face plata primei de stat, Aurelia Cionga a explicat că produsul de economisire-creditare este un produs pe termen lung, astfel încât momentul virării efective în cont a primei de stat nu este un element determinant în desfăşurarea contractului de economisire-creditare.

Pe de altă parte, acesta susţine că nu este nicio îndoială că dezvoltarea sustenabilă şi predictibilitatea merg mână în mană. Totodată, Cionga a declarat că pe termen mediu Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ (ABDLR) estimează o penetrare de 10% a sistemului de economisire-creditare în rândul populaţiei României, de la 2% în prezent.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, potrivit actului constitutiv, are ca acţionari Raiffeisen Bank România, Bausparkasse Schwäbisch Hall, care deţin fiecare câte 33,324% din acţiuni, şi Raiffeisen Bausparkasse Austria care deţine 33,35% din participaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...