Raiffeisen Bank lansează o platformă pentru startup-uri

Raiffeisen Bank lansează platforma pentru startup-uri 'Factory by Raiffeisen Bank', o fabrică de afaceri pentru antreprenori, a anunţat banca.
Economica.net - lun, 05 mart. 2018, 13:43
Raiffeisen Bank lansează o platformă pentru startup-uri

Pe noua platformă www.raiffeisenfactory.ro va începe, din 20 martie, un concurs de proiecte, iar la finalul perioadei de evaluare, în 29 iunie, cele mai inovatoare şi viabile idei de afaceri vor fi sprijinite cu credite de până la 50.000 de euro.

Programul de finanţare ‘Factory by Raiffeisen Bank’ se va desfăşura online, pe www.raiffeisenfactory.ro, în perioada 20 martie-29 iunie 2018, sub forma unui concurs de proiecte, cu mai multe etape. După depunerea proiectelor, acestea vor fi verificate pe baza criteriilor de eligibilitate şi apoi vor fi evaluate de specialiştii Raiffeisen Bank. Proiectele selectate pentru etapa finală vor fi invitate să îşi prezinte în detaliu planul de afaceri şi se va lua decizia finală cu privire la proiectele acceptate pentru finanţare prin program.

Prin acest program, Raiffeisen Bank încurajează iniţierea şi dezvoltarea startup-urilor cu planuri de afaceri solide. Creditele vor fi acordate prin programul COSME, cu garanţie de la Fondul European de Investiţii.

‘Startup-urile obţin destul de greu finanţări de la instituţiile financiar-bancare, întrucât rata lor de succes este, în medie, de 50%. Programul este o şansă pentru antreprenorii care cred în ideile lor de afaceri şi în capacitatea lor de a reuşi. Facem de fapt o investiţie în viitorul economiei româneşti şi o facem cu toată responsabilitatea şi deschiderea!’, a spus Vladimir Kalinov, vicepreşedinte de retail al Raiffeisen Bank.

Participanţii la ‘Factory by Raiffeisen Bank’ pot fi întreprinderi mici şi mijlocii cu cel mult doi ani de activitate sau antreprenori care au o idee de afaceri, dar nu şi-au înfiinţat încă o firmă. Prin înscrierea în acest concurs, antreprenorii îşi pot testa planurile de afaceri, pot fi ghidaţi de specialiştii Raiffeisen Bank pe parcursul programului sau până când afacerea devine sustenabilă.

Creditele solicitate de participanţi pot fi de investiţii sau tip overdraft, iar termenul de rambursare va fi de până la 5 ani pentru investiţii şi 12 luni pentru overdraft, cu dobândă preferenţială. De asemenea, companiile startup selectate vor fi scutite de comisionul de acordare şi vor putea beneficia de o perioadă de graţie de până la 6 luni.

Pe lângă finanţările care vor fi acordate, ‘Factory by Raiffeisen Bank’ vine în sprijinul celor care vor să devină antreprenori cu informaţii valoroase pentru înfiinţarea unei firme, pentru un plan de afaceri sustenabil. De asemenea, platforma oferă o selecţie de ştiri, tutoriale video de la antreprenori de succes, dicţionar de termeni specifici antreprenoriatului şi răspunsuri la întrebări frecvente despre programul de finanţare ‘Factory by Raiffeisen Bank’.

Finanţările sunt acordate datorită Garanţiei puse la dispoziţie de către COSME şi de către Fondul European pentru Investiţii Strategice (‘FEIS’), stabilite în temeiul Planului de investiţii pentru Europa. Scopul FEIS este de a susţine finanţarea şi implementarea investiţiilor productive în cadrul Uniunii Europene şi respectiv de a asigura creşterea gradului de acces la finanţare.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioada 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel puţin 60% din program va fi dedicat facilitării accesului la finanţare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare.Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanţii şi contragaranţii instituţiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziţia IMM-urilor mai multe împrumuturi şi servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creştere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiţii care investesc în IMM-uri în principal în faza de extindere şi de creştere.

Programul COSME se bazează pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate şi inovare (CIP), care, în perioada 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 miliarde euro şi a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde euro pentru mai mult de 400.000 de IMM-uri din Europa.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...