Raiffeisen Bank, profit de 86 milioane de euro în România în primele nouă luni din 2015, la venituri de 336 milioane de euro

Profitul Raiffeisen Bank International în România a crescut cu 6% în primele nouă luni ale acestui an, la 86 milioane de euro, de la 81 milioane de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, datorită scăderii provizioanelor noi constituite pentru acoperirea eventualelor pierderi din credite neperformante. Venitul operaţional al băncii austriece pe piaţa românească a scăzut totodată uşor, cu 3,6%, la 336 milioane de euro, de la 348 milioane de euro.
Economica.net - joi, 12 nov. 2015, 07:31
Raiffeisen Bank, profit de 86 milioane de euro în România în primele nouă luni din 2015, la venituri de 336 milioane de euro

Raiffeisen Bank controlează în România active de 6,958 miliarde de euro, la 30 septembrie, faţă de 6,92 miliarde de euro la finele anului trecut, potrivit rezultatelor financiare raportate, joi, de Raiffeisen Bank International. Raiffeisen este a patra mare bancă din România după active.

Soldul creditelor acordate de banca austriacă clienţilor din România a ajuns la 4,44 miliarde de euro la finele lunii septembrie, cu 128 milioane de euro (2,9%) mai mult faţă de nivelul de la 31 decembrie 2014. Creditele retail au acum o pondere mai mare în activul băncii faţă de anul trecut.

Totodată, depozitele constituite de clienţii din România la Raiffeisen au crescut cu 160 de milioane de euro, respectiv 3,4%, la 4,84 miliarde de euro (sfârşitul trimestrului al treilea), de la 4,68 miliarde de euro la finele lui 2014.

În acest context, veniturile din dobânzi ale Raiffeisen Bank International în România au scăzut cu 2,4% în primele nouă luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2014, la 199 milioane de euro, de la 204 milioane de euro, în timp ce veniturile din comisioane au crescut cu 4,3%, de la 127 milioane de euro la 132 milioane de euro.

Provizionarea netă s-a cifrat la 46 milioane de euro, în scădere cu 24% de la nivelul de 61 milioane de euro raportat cu 12 luni în urmă.

Banca şi-a redus totodată cheltuielile administrative în România cu 1,5%, la 190 milioane de euro, pe fondul scăderii numărului de sucursale de la 530 la 515 şi în pofida creşterii numărului de angajaţi de la 5.368 la 5.477.

Nivelul creditelor neperformante a ajuns la 9,2% din soldul total de împrumuturi la 30 septembrie, faţă de 10,7% la finele lui 2014.

Banca are probleme cu creditele în franci elveţieni în majoritatea ţărilor unde activează, inclusiv în România, unde înregistrează o rată de neperformanţă de 17,6% pe portofoliul de credite, echivalent cu 335 milioane de euro la finele lunii septembrie. Rate similare de neperformanţă pe împrumuturi în CHF sunt raportate de Raiffeisen şi în cazul clienţilor din Croaţia şi Serbia, unde majoritatea contractelor în franci sunt, ca şi în România, pe segmentul retail, în timp ce în Ungaria creditele în CHF aflate în neplată de mai mult de 90 de zile reprezintă 35,9%, peste o treime din soldul total, care însă a ajuns la doar 88 de milioane de euro, marea majoritate pe segmentul corporate, după schema de conversie la curs preferenţial pentru clienţii retail impusă de stat.

În Polonia, unde Raiffeisen deţine un portofoliu de credite în franci elveţieni de aproape 3 miliarde de euro, majoritatea pe retail, rata neperformantelor este de doar 2,8%.

Grupul Raiffeisen este prezent în România din 1994, iar în 2002 a preluat de la stat Banca Agricolă. În prezent, Raiffeisen Bank are peste 2,1 de milioane de clienţi în România.

Te-ar mai putea interesa și
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Liber pentru toţi salariaţii cu ocazia zilei de naştere – propunere legislativă înregistrată la Senat
Mai mulţi parlamentari, preponderent PNL, au depus la Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Muncii astfel încât toţi salariaţii să aibă liber cu ocazia zilei de naştere,......
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Trenuri pe hidrogen în România: Licitația ARF a fost anulată din cauză că nu au fost depuse oferte
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că procedura privind achiziția de 12 rame electrice pe bază de ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru Fizica Pământului
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele din Turcia – Institutului Naţional pentru ...
Cutremurele care s-au produs în România nu au nicio legătură cu cele care au avut loc în Turcia, activitatea seismică ...
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Microsoft blochează în fiecare secundă 1.000 de atacuri care vizează parole
Atacurile cibernetice continuă să crească într-un ritm greu de imaginat. În intervalul iulie 2021 – iunie 2022, Microsoft ...