Raiffeisen Bank România a obţinut anul trecut un profit în scădere la 98 milioane euro

În 2014, banca a obţinut un profit net de 113 milioane de euro. Activele băncii au crescut cu 8% anul trecut, până la 6,95 miliarde euro, de la 6,41 miliarde euro la finalul lui 2014.
Economica.net - mie, 16 mart. 2016, 13:34
Raiffeisen Bank România a obţinut anul trecut un profit în scădere la 98 milioane euro

„În 2015 am reuşit să compensăm parţial impactul ratelor de dobândă scăzute din piaţă, care au afectat veniturile noastre. Creşterea activităţii de creditare şi a altor operaţiuni bancare au făcut ca scăderea veniturilor să fie doar de 1%, până la 449 milioane euro”, a precizat banca.

Creditele nete acordate au crescut anul trecut cu 5%, însă împrumuturile totale au avansat mai mult, cu 12%, după preluarea unui portofoliu de credite de 240 milioane euro de la o altă entitate din grup. Depozitele atrase de la clienţi au urcat cu 12%, potrivit băncii.
„Suntem mulţumiti de rezultatele obţinute în 2015 şi rămânem preocupaţi de construirea unor relaţii pe termen lung cu clienţii noştri. Asta înseamnă că vom continua să ne concentrăm pe imbunatăţirea interacţiunii cu banca, în sensul simplificării şi transparenţei costurilor şi a rapidităţii tranzacţiilor”, a comentat preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, citat în comunicatul băncii.

Cheltuielile cu provizioanele, care au afectat puternic rezultatele băncilor româneşti în ultimi ani, au scăzut anul trecut la 65 de milioane de euro în cazul Raiffeisen Bank, de la 71 de milioane de euro în 2014.

Banca avertizează că rezultatele din 2016 ar putea fi afectate de Legea dării în plată sau de alte proiecte legislative.

„Rămân o problemă schimbările legislative cu care ne confruntăm în prezent şi care pot avea un impact semnificativ asupra activităţii şi a rezultatelor noastre în 2016”, a afirmat van Groningen.

Legea dării în plată a fost votată recent în Senat în unanimitate, însă forma finală va fi decisă de către deputaţi. Dacă va intra în vigoare, legea ar putea afecta semnificativ rezultatelor băncilor, care se opun, de altfel, proiectului.

Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi imobiliare pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit.

Raiffeisen Bank este subsidiara din România a grupului austriac Raiffeisen şi are o reţea de peste 500 de unităţi şi 1.100 de bancomate la nivel naţional. Banca ocupă locul patru din punct de vedere al valorii activelor şi are o cotă de piaţă de circa 8%.

La finalul anului trecut, Raiffeisen Bank avea 5.349 de angajaţi, în uşoară scădere faţă de decembrie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Uniunii Europene resping și condamnă anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina de către Rusia
Statele Uniunii Europene resping și condamnă anexarea ilegală a patru regiuni din Ucraina de către Rusia
Liderii celor 27 de state membre ale UE au ''respins" şi "condamnat" vineri "anexarea ilegală" de către Rusia a patru regiuni ucrainene (Doneţk, Lugansk /est/, Herson şi Zaporojie /sud/) într-o......
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Bruxelles-ul vrea să negocieze un interval de prețuri cu furnizorii de gaze naturale de încredere
Comisia Europeană va căuta să negocieze "un interval de preţuri" cu furnizorii de încredere de gaze naturale, a anunţat ...
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma digitală Filbo
OMRO IFN a acordat credite de 18,6 milioane de lei în primul semestru din 2022, dintre care 9,6 milioane de lei prin platforma ...
OMRO, instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani în finanțarea micilor antreprenori, a publicat ...
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
UniCredit și Allianz vor schimba participațiile pe care le au la subsidiarele lor din Croația
Banca italiană UniCredit SpA a anunţat vineri că a semnat un acord cu partenerul din domeniul segmentului asigurărilor ...